GrbUdruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije danas broji sveukupno 304 članica i članova, od čega je 191 redovnih, 69 pridruženih, 42 podupirujuća i 2 počasna člana.

Kao i uvijek do sada, naglasit ću i ovom prigodom kako u našoj Udruzi okupljamo uglavnom aktivne i pričuvne ratne policajce „plavce“, te nekadašnje pripadnike Specijalne jedinice policije, ali i sve ostale pripadnike MUP-a RH iz Domovinskog rata.

U članstvu brojimo i određeni broj pripadnika pobjedničke Hrvatske vojske kroz status pridruženog članstva, ali posebno mi je drago što u svojim redovima imamo i znatan broj mladih policijskih službenika, koji također imaju status pridruženih članova.

Naša Udruga je organizirana i već dugi niz godina djeluje kroz nekoliko sekcija:

Najbrojnija je SPORTSKA SEKCIJA koja obuhvaća: mali nogomet, streljaštvo, kuglanje, šah, ribolov, pikado, stolni tenis, belu i boćanje.

Vrlo aktivna je i LIKOVNO-LITERARNA SEKCIJA u kojoj djeluju naši umjetnici slikari i pjesnici, kojih imamo respektabilan broj.
Svaka od navedenih sekcija ima svog voditelja, kojega predsjednik i Izvršni odbor po potrebi zadužuju za provedbu pojedine aktivnosti.

Svi ostali članovi udruge koji ne pripadaju navedenim sekcijama, uključuju se u aktivnosti prema svojim mogućnostima, želji i raspoloživom slobodnom vremenu, temeljem javnih poziva na razna događanja i aktivnosti, koje pravovremeno najavljujemo putem naše službene web stranice, te putem društvenih mreža.

Udruga dugi niz godina kontinuirano i organizirano djeluje i radi, odnosno sudjeluje u mnogobrojnim aktivnostima kako na području Brodsko-posavske županije tako i daleko šire diljem Republike Hrvatske. U pravilu se predstavnici naše udruge odazivaju na sve službeno zaprimljene pozive.

Prema Evidenciji aktivnosti koju vodimo i u kojoj bilježimo svaku aktivnost kao i sudjelovanje svakog člana u pojedinoj aktivnosti, tijekom 2023. godine ukupno je preko 300 naših članova sudjelovalo u 34 različite aktivnosti, obljetnice i događanja, od kojih ću izdvojiti samo one najvažnije:

Obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata:
• Pakrac, VRO „Bljesak“, Borovo Selo, Glina, Dalj, Petrinja, VRO „Oluja“, Kolona sjećanja u Vukovaru

Komemoracije:
• Komemoracija na rijeci Savi za utopljene pripadnike 108. brigade ZNG
• Komemoracije za djecu stradalu u Domovinskom ratu u Slavonskom Brodu i Republici Hrvatskoj

Obljetnice osnutka ratnih postrojbi i proslave:
• 101. brigada HVO, 108. brigada ZNG RH
• Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na spomeniku poginulim hrvatskim policajcima, koji se nalazi ispred PU brodsko-posavske, skromno smo obilježili 17. obljetnicu osnutka naše udruge
• Sudjelovali smo u proslavi Dana hrvatskih branitelja BPŽ u sklopu koje smo održali Likovnu koloniju hrvatskih branitelja „Boje Hrvatske nikada ne blijede“.

Likovno-literarne večeri:
• U suradnji sa ZUHBDRP RH, 21. prosinca 2023.g. pripremili smo i proveli projekt Likovno-literarna večer hrvatskih branitelja pod nazivom „Hrvatski ratnici kistom i perom zamijenili puške“ u kojoj su sudjelovali hrvatski branitelji s područja cijele Republike Hrvatske. Projekt je podržan i u cijelosti financiran od strane Ministarstva hrvatskih branitelja.

Memorijalni turniri i sportski susreti:
• Sudjelovali smo na 2. Memorijalu „Šimo Đamić 2023.“ u organizaciji udruge SJP „ŠAP“, zatim na smo sudjelovali na Memorijalu u organizaciju Udruge 108. brigade ZNG RH, održanom u Gromačniku
• Kao gosti odazvali smo se na 32. Memorijal „Zvonko Mikolčević“ u Ruščici
• Naša malonogometna momčad je tradicionalno sudjelovala na Memorijalnom turniru „Josip Jović“ u Aržanu, te na Memorijalnom turniru „Dragutin Kovačević“ u Kutini
• U Garešnici smo u svim natjecateljskim disciplinama sudjelovali na 12. sportskim susretima ZUHBDRP RH
Humanitarne i ostale društvene aktivnosti:
• Sve umjetniče slike nastale na našoj Likovnoj koloniji „Boje Hrvatske nikada ne blijede“, sada već tradicionalno darovali smo u fond Humanitarnog malonogometnog turnira „Kolonija 2023.“, a ostvarenim prihodom kupljeni su medicinski aparati potrebni Dječjem odjelu slavonskobrodske bolnice.
• Na poziv organizatora, u suradnji sa sestrinskom/bratskom nam udrugom SJP „ŠAP“, članovi naših udruga organizirali su redarsku službu koja je osiguravala manifestaciju „Hod za život“ održanu u Slavonskom Brodu

Održavanje sjednica Izvršnog odbora i Skupštine:
• Sukladno Statutu i prošle smo godine održali redovnu Izvještajnu skupštinu udruge;
• Održali smo nekoliko sjednica Izvršnog odbora, odnosno održavamo ih po potrebi, ali u skladu sa Statutom udruge.

Unatoč činjenici kako smo tijekom prošle godine sudjelovali u velikom broju događanja i proveli znatan broj aktivnosti, na žalost moram konstatirati kako je sve teže potaknuti i mobilizirati članstvo na rad u udruzi.
Sve više je pasivnih, odnosno neaktivnih članova koji svakako žele biti članovi udruge, uplate godišnju članarinu, ali ne žele aktivno sudjelovati u radu udruge.
No, taj problem pogađa ne samo našu udrugu, već je to dugogodišnji problem općenito svih braniteljskih udruga kako na našem području, tako i daleko šire.

I na kraju ovog izvješća, želim se zahvaliti na suradnji i svesrdnoj pomoći prije svega svim članovima i dužnosnicima udruge, a posebnu zahvalu, kao i uvijek upućujem PU brodsko-posavskoj, posebice načelniku Antunu Valiću i njegovom zamjeniku Ivici Kovačeviću, na svemu onom učinjenom za našu udrugu kroz sve ove protekle godine, a uvjeren sam kako ta pomoć neće izostati niti ubuduće.

Naša udruga djeluje u sastavu KUPIDR BPŽ na čelu s predsjednikom Brankom Cindrićem, no djelujemo i u svojstvu udruge članice ZUHBDRP RH predvođenu predsjednikom Marijanom Smernićem, stoga se i njima zahvaljujem na odličnoj suradnji i uspješnoj realizaciji svih naših zajedničkih projekata.

Zahvalu svakako upućujem Brodsko-posavskoj županiji, županu Danijelu Marušiću i resornom pročelniku Ivanu Tuciću, koji su prepoznali naš rad i uveliko nas podupiru u radu i provedbi naših aktivnosti i projekata.

Djelovanje naše udruge znatno je olakšano zahvaljujući povremenim financijskim potporama nekoliko Općina s područja Brodsko-posavske županije, među kojima su: Sibinj, Podcrkavlje, Garčin, Rešetari, Bukovlje, Klakar, Gornja Vrba, Brodski Stupnik, Okučani, Sikirevci, Donji Andrijevci, Stara Gradiška i Cernik.

Nekoliko nas poslovnih subjekata redovito podupire već godinama, bilo da je riječ o njihovim materijalnim donacijama ili uplatama financijskih potpora.
Ovom prilikom posebno izdvajam tvrtke koje se nikada nisu oglušile na naše zamolbe za pomoć, a to su: ĐĐ Montaža Izolak, Brodska Posavina, Messer Croatia Plin, Emka Okovi i TDA Brod, na čemu im se iskreno zahvaljujem u ime svih članova naše udruge.

HVALA VAM NA PAŽNJI I ŽIVJELI - DOMOVINI VJERNI!

U Slavonskom Brodu, 22.06.2024.g.

Predsjednik UHBDRP BPŽ, Vlatko Krznarić, v.r.