Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije nakon obavljene revizije članstva danas broji 269 članova, od čega je 176 redovnih, 49 pridruženih, 42 podupirujuća i dva počasna člana. Ako članstvo pogledamo po spolu, 241 je muških članova dok je u našim redovima 28 članica udruge.
 
U  našoj Udruzi osim ratnih policajaca „plavaca“ okupljamo i policajce specijalce, te sve ostale ratne pripadnike MUP-a RH iz Domovinskog rata, a kroz status pridruženih članova u našem članstvu imamo i određeni broj pripadnika pobjedničke Hrvatske vojske.
 
Udruga danas djeluje kroz nekoliko sekcija i to: SPORTSKA SEKCIJA koja obuhvaća - mali nogomet, streljaštvo, kuglanje, šah, ribolov, stolni tenis, belu i boćanje, a imamo i LIKOVNO-LITERARNU SEKCIJU u kojoj djeluju naši umjetnici slikari i pjesnici, kojih imamo respektabilan broj. Svaka od navedenih sekcija ima svog voditelja, kojeg se po potrebi u određenom trenutku zadužuje za provedbu aktivnosti pojedine sekcije.
Svi drugi članovi uključuju se u ostale aktivnosti koje provodimo prema svojim mogućnostima, želji i raspoloživom slobodnom vremenu, a sva događanja i aktivnosti najavljujemo pravovremeno putem naše službene web stranice i putem ostalih društvenih mreža.
 
Udruga organizirano djeluje i jedinstveno sudjeluje u aktivnostima na području Brodsko-posavske županije a i daleko šire diljem RH, stoga kod nas nema mjesta nikakvim podjelama na bivše općine Sl. Brod i Novu Gradišku, svi članovi su jednakopravni bez obzira dolazili iz naša dva grada ili bilo koje od 26 općina naše Županije.
 
Protekla 2021. godina, kao gotovo i cijeli ovaj, nešto kraći mandat sadašnjeg vodstva izabranog na Izvanrednoj skupštini Udruge 2019.g. ostat će zapamćen i obilježen kroz vrlo ograničen rad i djelovanje udruge u specifičnim i posebnim uvjetima, pod raznim mjerama i zabranama okupljanja, a sve u svrhu suzbijanju zarazne bolesti Covid.
 
Na početku mandata, 2019. godinu odradili smo jako dobar posao čak i iznad planiranog s preko provedenih 70 raznih aktivnosti u kojima je sudjelovalo gotovo 600 članova udruge, no ubrzo je došlo vrijeme i bili smo prisiljeni 2020. i 2021. godine sve daljnje aktivnosti provoditi s bitno smanjenim brojem članova udruge i bitno smanjenim brojem aktivnosti.
 
No unatoč svemu, uspjeli smo obilježiti sve značajne datume sudjelujući na gotovo svim obljetnicama koje su organizirane u spomen na Domovinski rat i na ogromnu patnju i žrtvu hrvatskih branitelja, kako u našoj županiji, tako i na području cijele RH.
 
Aktivnosti koje smo provodili tijekom 2021. godine:
 
• 2. ožujka – sudjelovali smo na obilježavanju 30. obljetnice početka Domovinskog rata u Pakracu
 
• 1. svibnja – sudjelovali smo na obilježavanju 26. obljetnice VRO „Bljesak“ u Okučanima
 
• 2. svibnja – sudjelovali smo na obilježavanju 30. obljetnice tragičnog masakra hrvatskih policajaca u Borovu Selu
 
• 9. svibnja – na inicijativu naše Udruge, u prigodi obilježavanja 30. obljetnice VRO „Bljesak“ u Okučanima smo bili na sv. Misi za sve poginule hrvatske branitelje, nakon koje su naši članovi ispred crkve pustili 51 goluba mira, simbolično za 51 poginulog hrvatskog branitelja u VRO „Bljesak“. Ovu je aktivnost naravno podržala i naša PU brodsko-posavska, te su nazočili gotovo svi njeni čelni ljudi, predvođeni načelnikom Antunom Valićem i njegovim zamjenikom Ivicom Kovačevićem
 
• 22. svibnja – članovi naše udruge su osiguravali javno okupljanje građanske inicijative „Hod za život“, koja se kretala ulicama Slavonskog Broda
 
• 28. svibnja – članovi naše udruge su na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu sudjelovali na proslavi 30. obljetnice ustroja OSRH
 
• 4. lipnja - sudjelovali smo na obilježavanju 30. obljetnice osnutka HRZ i PZO Slavonskog Broda
 
• 17. lipnja – delegati naše Udruge su sudjelovali na Izborno-izvještajnoj skupštini Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije
 
• 26. lipnja - sudjelovali smo u Glini na obilježavanju 30. obljetnice početka Domovinskog rata na glinskom području
 
• 1. srpnja – članovi naše udruge su temeljem poziva sudjelovali na predstavljanju Monografije Specijalne jedinice policije u Karlovcu
 
• 25. srpnja – malonogometna momčad UHBDRP BPŽ, kao i svake godine, sudjelovala je na 25. Memorijalnom turniru „Josip Jović“ u Aržanu, gdje je osvojila visoko 2. mjesto, dok smo 2019.g. na navedenom turniru bili državni prvaci u kategoriji veterana iz Domovinskog rata
 
• 29. srpnja – sudjelovali smo na obilježavanju 30. obljetnice osnutka prve tenkovske postrojbe u Slavonskom Brodu
 
• 4. rujna – članovi naše udruge su sudjelovali na 10. Sportskim susretima ZUHBDRP RH u svim disciplinama, koji su održani u herojskom gradu Vukovaru, na kojima smo od 13 udruga koje su se natjecale osvojili 3. mjesto u ekipnom plasmanu
 
• 15. i 16. rujna – sudjelovali smo u organizaciji i provedbi obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije
 
• 25. rujna – sudjelovali smo na tradicionalnim Sportskim susretima u Požegi, koji se svake godine održavaju su sklopu obilježavanja Dana hrvatske policije, te smo osvojili 3. mjesto u malom nogometu i 3. mjesto u belotu
 
• 9. listopada – malonogometna momčad UHBDRP BPŽ sudjelovala je u Kutini na Memorijalnom turniru „Dragutin Kovačević“, no na žalost nismo obranili titulu prvaka iz 2019.g. i morali smo vratiti prijelazni pehar
 
• 23. listopada – organizirali smo Humanitarnu akciju u suradnji s Udrugom veterana 3. bojne 3. GBR, na kojoj su prikupljana financijska sredstva za pomoć obitelji prerano preminulog našeg člana Antuna Ferdebera
 
• 30. listopada – naša malonogometna momčad je sudjelovala u Slavonskom Brodu na Memorijalnom turniru „Šimo Đamić“ u organizaciji Udruge SJP „ŠAP“, a ostvareni rezultat bi se mogao svesti u slogan „bitno je sudjelovati“
 
• 18. studenog – članovi udruge su sudjelovali u Koloni sjećanja u Vukovaru
 
Tijekom 2021. godine, unatoč lošoj epidemiološkoj situaciji, kao i svim mjerama koje su bile na snazi, temeljem detaljne evidencije aktivnosti članova koju uredno vodimo za svakog člana pojedinačno, u ovim navedenim aktivnostima i još niz drugih koje ovdje nisu spomenute, sudjelovalo je preko 300 članova naše udruge.
 
Nadalje, zbog kašnjenja i dostave ugovora na potpis prema našoj udruzi, te sukladno tome i neisplati financijskih sredstava od strane Ministarstva hrvatskih branitelja za realizaciju našeg pravovremeno kandidiranog projekta, propala nam je prošlogodišnja aktivnost pod nazivom Likovna kolonija hrvatskih branitelja „Boje Hrvatske nikada ne blijede“, koja je trebala biti održana u Davoru 5. kolovoza 2021.g. u sklopu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.
 
Zbog epidemiološke situacije, prošle godine nismo mogli provesti ni našu tradicionalnu Likovno-literarnu večer hrvatskih branitelja, koju svake godine organiziramo u predbožićno vrijeme u Gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu.
 
Red je danas na kraju ovog našeg mandata zahvaliti se svima koji su nam pomagali na bilo koji način, stoga se naravno prije svega želim zahvaliti svim članovima i dužnosnicima Udruge na njihovom angažmanu, sudjelovanju u radu i provedbi svih naših mnogobrojnih aktivnosti.
 
Zahvaljujem se Brodsko-posavskoj županiji na dosadašnjim financijskim potporama, a posebnu im zahvalu upućujem što su jednoglasno prihvatili prijedlog naše Udruge, temeljem kojeg su našoj PU brodsko-posavskoj dodijelili županijsko priznanje "Plaketu Brodsko-posavske županije" za 2021. godinu.
Vrijedno je ovo priznanje kojim se šira društvena zajednica zahvalila svim policajkama i policajcima, te ostalim djelatnicima PU brodsko-posavske na njihovom iznimnom doprinosu i nesebičnom zalaganju u zajedničkoj borbi protiv bolesti Covid-19, rješavanju problema s „migrantskom krizom“, obavljanju svih aktivnosti i zadaća u interesu zaštite građana i njihove imovine, uspješnom radu na poslovima sigurnosti u prometu te neprekidnoj borbi protiv općeg kriminaliteta.
 
Naravno, zahvaljujem se svim sponzorima, tvrtkama i institucijama koje kontinuirano prate i potpomažu naš rad, od kojih posebno izdvajam Općine Sibinj, Podcrkavlje i Brodski Stupnik, te tvrtke Brodsku PosavinuTDA BrodHotel Savus i Montažu Izolak, koji nam uvijek priskoče u pomoć kad god nam je to potrebno.
 
Zahvalu upućujem predsjedniku ZUHBDRP RH Marijanu Smerniću, kao i Branku Cindrićupredsjedniku KUPIDR BPŽ na odličnoj dosadašnjoj i obostranoj suradnji.
 
Želim još naglasiti kako imamo odličnu suradnju sa svim braniteljskim i stradalničkim udrugama Brodsko-posavske županije, od kojih bih posebno izdvojio Međunarodno udruženje policije IPA Brodsko-posavske županije, te našu sestrinsku Udrugu SJP „Šimini Anđeli Pakla“ s kojima često provodimo i neke zajedničke projekte. Naravno, to ćemo nastaviti činiti i ubuduće.
 
Također, imamo jako dobru suradnju s mnogobrojnim nama srodnim udrugama s područja Republike Hrvatske, počevši od Vukovara, Imotskog, Garešnice, Kutine, Siska, Požege, Daruvara i ostalih udruga s kojima vrlo uspješno surađujemo i radimo na zajedničkim programima i aktivnostima kroz Zajednicu udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske.
 
I za sam kraj ovog izvješća o radu, upućujem ogromnu zahvalu PU brodsko-posavskojnačelniku Antunu Valiću i njegovom zamjeniku Ivici Kovačeviću, kod kojih su nam vrata uvijek širom otvorena, ali ne samo onako deklarativno, već nam uistinu nesebično pomažu u realizaciji svih naših planiranih projekata i programa.
 
Uvijek s ponosom i gdje god imamo priliku ističemo kako su načelnik i njegov zamjenik hrvatski branitelji iz Domovinskog rata i dugogodišnji su članovi naše Udruge, kao što su to i mnogi drugi još uvijek aktivni policijski službenici, načelnici, zapovjednici i njihovi pomoćnici PU brodsko-posavske, što u ostalim sredinama diljem Republike Hrvatske baš i nije čest primjer.
 
Smatram kako i ta činjenica dovoljno govori sama za sebe u pogledu ozbiljnosti djelovanja i rada, te opće prepoznatljivosti naše Udruge!
 
Hvala Vam svima i živjeli!
 
U Slavonskom Brodu, 12.05.2022.g.
 
Predsjednik UHBDRP BPŽ, Vlatko Krznarić, v.r.

Povrata na naslovnicu