fixed background image joomla

RADIO MARIJA: "Snaga Hrvatske" – tema: “Prekinuto djetinjstvo”; gost: Vlatko Krznarić iz Slavonskog Broda

Radio emisija "Snaga Hrvatske" – tema: “Prekinuto djetinjstvo”; gost: Vlatko Krznarić iz Slavonskog Broda, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije; urednica i voditeljica: Višnja Mikić.

Radio Marija je jedan od vrlo rijetkih medijskih servisa koji redovito svake subote emitira radio emisiju na temu Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, u kojoj je Vlatko Krznarić gostovao već po drugi puta. U ovoj emisiji je govorio između ostalog i o stradnju djece u Domovinskom ratu, te o poražavajućoj činjenici kako za te zločine do danas nitko nije odgovarao! – Emisija je emitirana: 13. lipnja 2020.g.

U Garešnici održana sjednica Izvršnog odbora ZUHBDRP RH

Garesnica1U subotu 11. srpnja 2020.g. u hotelu Garić u Garešnici održana je redovna sjednica Izvršnog odbora Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske, na kojoj su nazočili predstavnici Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije s područja cijele Republike Hrvatske, od Dobrovnika, Imotskog, Zagreba, Siska, Kutine, Novske, Daruvara, Požege, Pakraca, Slavonskog Broda, Osijeka sve do Vukovara.

Domaćin održavanja sjednice Izvršnog odbora ZUHBDRP RH bili su članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Garešnica i njihog predjesnik Edim Muratović, koji ujedno obnaša dužnost dopredsjednika ZUHBDRP RH.

Ovom radnom sjednicom predsjedavao je predsjednik Marijan Smernić, uz asistenciju tajnika Vlatka Krznarića i dopredsjednika Ivice Strinića i Edima Muratovića. Teme sjednice su bile podnošenje izvješća o provedenim dosadašnjim aktivnostima, te provedba planiranih aktivnosti u narednom razdoblju.

Predsjednik Marijan Smernić podnio je kratko izvješće o dosadašnjim provedenim aktivnostima, kojom prilikom je naglasio kako neke aktivnosti nisu provedene u potpunosti zbog novonastale situacije u svezi sa spriječavanjem širenja zarazne bolesti Covid-19, no predstavnici Zajednice su unatoč takvoj situaciji sudjelovali na svim značajnim događanjima koja su održana u skladu s preporukama Stožera civilne zaštite RH.

Opširnije...

Obilježena 29. obljetnica osnutka 108. brigade ZNG RH

108 2020 3Obilježavajući 29. obljetnicu svog osnutka u znak sjećanja na sve poginule, ranjene i umrle pripadnike brigade, 28. lipnja 2020.g. položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima ispred Kazališno-koncertne dvorane „Ivana Brlić-Mažuranić“ te spomenika poginuloj djeci ispred Osnovne škole „Hugo Badalić“ u Slavonskom Brodu.

Na obilježavanju 29. obljetnice osnutka 108. brigade ZNG RH nazočili su roditelji poginulih hrvatskih branitelja, članovi Udruge 108. brigade ZNG RH, predstavnici Hrvatskog sabora i Vlade RH, PU Brodsko-posavske, predstavnici Udruge HVIDR-e, udruga proisteklih iz Domovinskog rata te političkih stranaka. Ovoj svečanosti nazočilo je i izaslanstvo Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije, predvođeno predsjednikom Vlatkom Krznarićem.

U ime Brodsko-posavske županije vijenac je položio brodskoposavski župan Danijel Marušići njegov zamjenik Stjepan Bošnjaković. U znak sjećanja na sve poginule, ranjene i umrle pripadnike brigade vijenac su, ispred Grada Slavonskog Broda, položili i zamjenici gradonačelnika Tea Tomas i Hrvoje Andrić.

Podsjetimo, 108. brigada ustrojena je 28. lipnja 1991. godine u selu Podcrkavlje, a tijekom 1991. i 1992. godine sudjelovala je u vojnim operacijama na ratištima slavonske i bosanske posavine. Nažalost tijekom ratnih djelovanja, svoje živote izgubila su 182 pripadnika dok ih je 850 ranjeno.

Ovu legendarnu brigadu sačinjavali su većinom dragovoljci i odmah na početku ustrojena je sa 4. umjesto s 3 bojne. Uz Sibinj, gdje je ustrojena 2. bojna u općinskim središtima Nova Gradiška i Požega ustrojene su 3. i 4. bojna, a u rujnu 1991., 3. bataljun postaje osnova za ustroj 121. brigade, a 4. bataljun za ustroj 123. brigade Hrvatske vojske. Ukidanjem 139. brigade, u sastav 108. ulazi i 36. samostalni motorizirani bataljun.

Opširnije...

Obilježena 29. obljetnica prvog oružanog sukoba hrvatske policije sa srbočetničkim banditima na području požeškog kraja

Kamenska 2020 01U subotu 27. lipnja 2020.g. u mjestu Kamenska kod Požege u organizaciji Udruge hrvatske policije Grada Požege i Požeško-slavonske županije, obilježena je 29. obljetnica prvog oružanog sukoba hrvatske policije sa srbočetničkim banditima na području požeškog kraja.

Po završetku komemorativnog dijela ove obljetnice, održana je potom u Orljavcu Izvještajna godišnja skupština Udruge hrvatske policije Grada Požege i Požeško-slavonske županije, na kojoj su uz predstavnike braniteljskih udruga nazočili i predstavnici Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije Josip Duspara i Vlatko Krznarić, u sastavu izaslanstva Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske, koje je predvodio predsjednik Marijan Smernić.

Opširnije...

Svečano obilježena 29. obljetnica početka oružanog otpora hrvatske policije srpskom agresoru na glinskom području

Glina 2020 1Članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije nazočili su 26. lipnja 2020.g. u Glini na svečanom obilježavanju 29. obljetnice početka oružanog otpora hrvatske policije srpskom agresoru i tzv. JNA u Domovinskom ratu na glinskom području, koje je održano u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova RH, u suradnji s Gradom Glinom i Policijskom upravom sisačko-moslavačkom.

Brođani su na samom početku, ali i tijekom cijelog Domovinskog rata od 1991.-1995. uvijek među prvima išli u pomoć diljem Domovine nam Hrvatske, sve od Vukovara pa do Dubrovnika, a išli su upravo tamo gdje je "gorilo nebo i zemlja", pa tako i u napadnutu hrvatsku Glinu u lipnju 1991.g.

Tih ratnih dana u žestokim borbama hrvatske policije sa srbočetničkom bandom i zločinačkom tzv. JNA, među mnogim hrabrim hrvatskim sinovima, 14. srpnja 1991. poginuo je i hrvatski policajac PU brodsko-posavske Zvonko Mikolčević, koji je ujedno i prvi poginuli hrvatski branitelj u Domovinskom ratu s područja Brodsko-posavske županije.

Opširnije...