fixed background image joomla

sirinci 2015 05REŠETARI / ŠIRINCI - U Širincima je danas obilježena 23. obljetnica vojno redarstvene akcije "Širinci 92". U 10:30 položeni su vijenci kod spomen obilježja u Širincima i održana prigodna komemoracija u spomen na poginule hrvatske branitelje u ovoj akciji, a sa svečanošću obilježavanja nastavljeno je od 11:30 u Rešetarima.

Akcija je počela 30. prosinca 1991. godine, a završila 03. siječnja 1992. godine.

Tijekom borbenog djelovanja poginuli su hrvatski branitelji Davorin Cvitković, Mladen Kovačević i Domagoj Vukšić iz Nove Gradiške,Stjepan Pohl iz Bodovaljaca, Mladen Kovačević iz Podvrškog, Zdravko Hodak, Ljubomir Dakić iz Davora, Tihomir Dautović iz Gunjavaca i Marijan Marijanović iz Ljupine.

U akciji je poginuo zapovjednik Druge bojne 121. brigade Hrvatske vojske Ivan Atlagović koji je Odlukom predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana posmrtno odlikovan Spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, te posmrtno dobio čin pukovnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Za vrijeme spomenute akcije ranjena su 22 hrvatska branitelja.

Akcija „Širinci" bila je sastavni dio akcije „Orkan", a njezin značaj je u tome što je neprijatelj odbačen od Nove Gradiške i Požege. U sklopu „Orkana 91" akcija Širinci je imala izniman značaj jer je njenim uspješnim završetkom došlo do stabilizacije bojišnice na potezu Širinci – Mašićka Šagovina – Dragalić – Donji Bogićevci – Pivare – lijeva obala Save. Osujećen je plan odsijecanja Slavonije.

Na obilježavanju 23. obljetnice akcije "Širinci 92.", među ostalim predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata, nazočili su i predstavnici Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije u sastavu: Robert Matošević, dopredsjednik, Mirko Cimbal, član Nadzornog odbora i Đuro Keser, član Izvršnog odbora udruge.

Foto copyright © Željko Idžotić

http://www.sbplus.hr/opcine/resetari/politika/domovinski_rat/evo_tko_je_sve_obiljezio_ovu_ratnu_operaciju_.aspx#.VKgejyuG_W9