fixed background image joomla

14248004201004935627Prolazeći pokraj Doma HVIDR-e na Plavom polju, ne možete ne primijetiti da je to prostor u kojem se uvijek nešto događa i u kojem uvijek možete nekoga pronaći. U sklopu objekta nalaze se dvorana i teretana koju koriste hrvatski ratni vojni invalidi i članovi njihovih obitelji za program rehabilitacije i održavanja svog psihofizičkog zdravlja, te uredi kojima se osim Udruge HVIDR-a Slavonski Brod koriste i druge Udruge proistekle iz Domovinskog rata (Udruga Specijalne policije „Šimini anđeli pakla“, Udruga protuzračne obrane, Udruga 108. brigade ZNG, Udruga HVIDR-a Derventa, Nezavisni dragovoljci, Udruga veterana HVO, Udruga Vojne policije) te klupski prostor namijenjen za druženje.

U prostorima Doma HVIDR-a svakodnevno radi teretana, uredi i klupski prostor, povremeno a prema potrebi koristi se dvorana za sjednice, organizaciju okruglih stolova i tribina. Dom HVIDR-a Slavonski Brod osim Udruge HVIDR-a Slavonski Brod koriste osnovne i srednje škole, zavičajni klubovi, političke stranke, udruge civilnih invalida, sportska udruženja s područja grada Slavonskog Broda i drugi kojima odgovara prostor za organizaciju različitih sadržaja.

O tome što konkretno radi i čime se bavi udruga HVIDR-a Slavonski Brod tijekom godine, razgovarali smo s Davorinom Matkovićem, predsjednikom slavonskobrodske HVIDR-e -Tijekom proteklih 10. mjeseci Udruga HVIDR-a Slavonski Brod u skladu s projektom „Hrvatski ratni vojni invalidi i život u lokalnoj zajednici“ organizirala je nekoliko tribina i okruglih stolova na temu zaštite stečenih prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji iz Domovinskog rata obuhvaćenih Zakonom o pravima hrvatskih branitelja i članovima njihovih obitelji iz Domovinskog rata. Ove godine u Domu HVIDR-a održana je i svečana dodjela odličja „Red hrvatskog križa“ kojima je Predsjednik RH odlikovao članove naše Udruge koji su ranjeni na prvoj crti bojišnice u obrani suvereniteta RH. Prema projektu puno smo energije i rada uložili u organizaciju sportsko-rekreativnih druženja članova naše udruge, socijalnu i pravnu zaštitu hrvatskih branitelja, promicanje istine i očuvanju tekovina Domovinskog rata, obilježavanje obljetnica vezanih za Domovinski rat, brigom o osiguravanju uvjeta za adekvatno sudjelovanje naših članova u svim oblicima društvenog i političkog života našega grada, promicanju hrvatskih nacionalnih, povijesnih,kulturnih,gospodarskih i drugih vrednota, te promicanjem i oplemenjivanjem moralnih i etičkih vrednota hrvatskog naroda. U svakodnevnom radu Udruga HVIDR-a Slavonski Brod pomaže svojim članovima kao i svim braniteljima u pružanju pravovremenih informacija i potrebnih obrazaca vezanih za npr. stipendiranje učenika i studenata iz Fonda hrvatskih branitelja, stambenu problematiku hrvatskih branitelja.

Daju se informacije te potrebni obrasci za jednokratnu novčanu pomoć pri Zakladi hrvatskih branitelja, pomoć pri realizaciji prava na besplatne udžbenike i prijevoz učenika i studenata. Matković je naglasio- Vrlo dobru suradnju imamo s timom za psihosocijalnu pomoć. To nam je vrlo bitno zbog naših članova i njihovih obitelji koji su tijekom Domovinskog rata bili izloženi izuzetno teškim i vrlo stresnim situacijama a koje su ostavile duboki trag na njihovo sadašnje psihološko stanje. Na žalost puno je naših suboraca i članova udruge izvršilo suicid zbog posttraumatskog stresnog poremećaja koji se javio kao posljedica obnašanja službe u oružanim snagama RH. Svakodnevnom suradnjom sa timom za psihosocijalnu pomoć pokušavamo spriječiti u granicama naših mogućnosti da naši suborci ne pokušavaju izvršiti suicid nego da ih uključimo u rad naše udruge kroz sportska i druga druženja te na taj način pokušaju zaboraviti ratne strahote.- Udruga je tijekom 2014. godine organizirala nekoliko humanitarnih akcija prikupljanja novčanih sredstava i pomogla teško oboljeloj supruzi hrvatskog branitelja i dragovoljca Domovinskog rata, teško oboljelom ratnom vojnom invalidu i dragovoljac Domovinskog rata i jednom djetetu, civilnom invalidu.

Trenutno u tijeku je humanitarna akcija prikupljanja novčanih sredstava za hrvatskog branitelja kojemu je izgorjela kuća. Unutar Udruge HVIDR-a Slavonski Brod djeluje 12 sportskih sekcija koje su prilagođene potrebama invalida a to su:šah, stolni tenis, sjedeće odbojka, košarka u kolicima, pikado,viseća kuglana,boćanje, sekcija malog nogometa, sekcija tenisa u kolicima,kuglanje, belot. U narednom periodu u svojim prostorima će ponovno organizirati dragovoljno davanje krvi u suradnji sa Crvenim križem. Za kraj razgovora Davorin Matković, predsjednik HVIDR-a Slavonski Brod rekao nam je i o budućem radu- Nastaviti ćemo i dalje svojim radom utjecati da hrvatski ratni vojni invalidi u svojoj lokalnoj zajednici imaju sve uvjete za aktivno sudjelovanje u svim oblicima društvenog, političkog, sportskog ili kulturnog života našega grada sa pripadajućim općinama. Rad će biti usmjeren na promicanje istine i očuvanju tekovina Domovinskog rata kao i na obljetnice koje su vezane za Domovinski rat.

Dio tog rada odnosi se i na posjete osnovnim i srednjim školama s područja grada gdje su na poziv, školskoj djeci već održana predavanje na temu „Domovinski rat“. Ovakve radionice ćemo i dalje prakticirati jer mišljenja smo da djeca trebaju znati pravu istinu o Domovinskom ratu. Udruga HVIDR-a je moralna vertikala udruga proisteklih iz Domovinskog rata na nivou grada i pripadajućih općina jer svojim aktivnostima i radom organizira branitelja prilikom odlazaka na razne prosvjede koji su u interesu obrane istine o Domovinskom ratu, zaštiti prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji i druge problematike vezane uz hrvatske branitelje na šta smo vrlo ponosni. - I na kraju poziv svima - U HVIDR-u Slavonski Brod dobro su došle sve udruge (civilne, političke, zavičajni klubovi i druge udruge građana) našega grada koji žele svojim aktivnostima, manifestacijama, skupovima i svakodnevnim radom pridonijeti boljitku naše zajednice i građanima koji u njoj žive. izvor/ebrod/