fixed background image joomla

2 Memorijal 5U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave brodsko-posavske, održano je natjecanje policijskih službenica i službenika Ministarstva unutarnjih poslova, pod nazivom 2. memorijal „Šimo Đamić“, u sjećanje na legendarnog zapovjednika Specijalne jedinice policije Policijske uprave brodsko-posavske, Šimu Đamića.

U natjecanju je sudjelovao 61 natjecatelj, od kojih 59 policajaca i, kao i prethodne godine, 2 policajke. Ove godine je pripremljena zahtjevnija staza, od Tomice do Sibinja preko obronaka Dilj gore u duljini od oko 30 km.

Zbog provedbe preventivnih epidemioloških mjera, ove godine skromniji svečani i završni program upriličen je na cilju, nogometnom igralištu u Sibinju, kojom prilikom su posjetitelji mogli uživati u izvrsnom nastupu policijske klape Sveti Mihovil iz policijske uprave splitsko-dalmatinske. Iz istih razloga, nažalost, nismo bili u mogućnosti uživati u skoku padobranca sa zastavom i demonstraciji borilačkih vještina pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko.

Uz prigodne riječi M. J. Zagorke: „Dođi, primi zastavu. Ona je obraz naš, čast naša, slava naša, govor našeg srca, poklik naših pravica, sunce naše slobode. Dok je u našim rukama, dotle smo svoji, slobodni i pravicom naoružani.“, u izvedbi načelnika PU brodsko-posavske Antuna Valića, počasni postroj MUP-a, uz acapella intonaciju hrvatske himne, podignuli su zastavu kojom je obilježen početak završne svečanosti drugog memorijala Šimo Đamić. Svi prisutni minutom tišine, odali su počast svim poginulim, nestalim, stradalim i umrlim hrvatskim redarstvenicima, kao i svim braniteljima i civilnim žrtvama koji su svoje živote dali za stvaranje samostalne i neovisne Republike Hrvatske.

Prisutnima se prigodnim pozdravnim riječima obratio domaćin, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Antun Valić, rekavši između ostaloga: „Na čast i ponos mi je što vas sve mogu pozdraviti kao domaćin 2. memorijala Šimo Đamić, te kao ratnik onog vremena kad smo gradili suverenitet Republike Hrvatske i sanjali isti san. Koraci i hrabrost natjecatelja, koji prolaze obroncima Dilj gore, štit su sjećanja na poginule hrvatske branitelje, naše kolege policajce i našeg Šimu Đamića. Da bi nekome poklonili istinu, mi moramo biti postojani u toj istini, a ovaj memorijal je dokaz tome.“

Prisutnima se prigodnim riječima obratio i zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša: „Pored savladavanja različitih prepreka, ono što ovom natjecanju daje posebnu plavu notu je poznavanje zakonskih propisa kojima se regulira rad policije, jer kvalitetan, dobar i stručan policajac je simbioza fizičke spremnosti i poznavanja zakona. Posebno sam ponosan što ovo natjecanje nosi naziv memorijal Šimo Đamić, jer sam se osobno uvjerio u to kakav je velik čovjek bio Šima. Čovjek, koji se uvijek borio da obitelji poginulih, nestalih i ranjenih ostvare svoja prava, čovjek koji se i u Domovinskom ratu ponašao prema svojim specijalcima kao dobar otac. Simboličan je i naziv ovog natjecanja koji povezuje današnju Hrvatsku policiju u mirnodopskim uvjetima s onom koja je stasala u Domovinskom ratu. Sjetimo se i početka 90-ih kada je Hrvatska policija bila prva i jedina oružana sila koja se suprotstavila brojnijem i nadmoćnijem neprijatelju u obrani naše domovine, a to su mogli samo dobro obučeni policijski službenici. Nadam se da će se ovo već tradicionalno natjecanje nastaviti i da će dobiti međunarodni karakter.“

Ministarstvo unutarnjih poslova je ove godine dobilo najspremniji bračni par, supružnici Zoran Mamuzić i Ines Matec-Mamuzić (Ravnateljstvo policije) najspremniji su policijski službenici u svojim kategorijama. Neposredno po ulasku prvoplasirane policijske službenice, u cilj je ušla i prošlogodišnja natjecateljica Antonija Radeljić (Interventna jedinica policije PU zadarske). U muškoj konkurenciji, drugi u cilj je ušao naše gore list, Krešimir Šimić (Interventna jedinica policije PU brodsko-posavske), dok je treće mjesto zauzeo Nikola Tomić (Interventna jedinica policije PU sisačko-moslavačke).
Zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Antun Valić i predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Zoran Maras, na cilju su dočekali natjecatelje, te najboljima uručili prigodne nagrade zlatovez „Štit domovine“, borbene kacige i čizme te pištolje.

Najspremniji policajke i policajci, i danas su pokazali visoki stupanj tjelesne snage, izdržljivosti, koordinacije, motoričkih sposobnosti, znanja iz navigacije, snalaženja u prostoru i znanja iz domene policijskog posla.

Izvor: Radio Slavonija

2 Memorijal 1

2 Memorijal 2

2 Memorijal 3

2 Memorijal 4

2 Memorijal 5

2 Memorijal 6

2 Memorijal 7

Povratak na naslovnicu