108 2020 3Obilježavajući 29. obljetnicu svog osnutka u znak sjećanja na sve poginule, ranjene i umrle pripadnike brigade, 28. lipnja 2020.g. položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima ispred Kazališno-koncertne dvorane „Ivana Brlić-Mažuranić“ te spomenika poginuloj djeci ispred Osnovne škole „Hugo Badalić“ u Slavonskom Brodu.

Na obilježavanju 29. obljetnice osnutka 108. brigade ZNG RH nazočili su roditelji poginulih hrvatskih branitelja, članovi Udruge 108. brigade ZNG RH, predstavnici Hrvatskog sabora i Vlade RH, PU Brodsko-posavske, predstavnici Udruge HVIDR-e, udruga proisteklih iz Domovinskog rata te političkih stranaka. Ovoj svečanosti nazočilo je i izaslanstvo Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije, predvođeno predsjednikom Vlatkom Krznarićem.

U ime Brodsko-posavske županije vijenac je položio brodskoposavski župan Danijel Marušići njegov zamjenik Stjepan Bošnjaković. U znak sjećanja na sve poginule, ranjene i umrle pripadnike brigade vijenac su, ispred Grada Slavonskog Broda, položili i zamjenici gradonačelnika Tea Tomas i Hrvoje Andrić.

Podsjetimo, 108. brigada ustrojena je 28. lipnja 1991. godine u selu Podcrkavlje, a tijekom 1991. i 1992. godine sudjelovala je u vojnim operacijama na ratištima slavonske i bosanske posavine. Nažalost tijekom ratnih djelovanja, svoje živote izgubila su 182 pripadnika dok ih je 850 ranjeno.

Ovu legendarnu brigadu sačinjavali su većinom dragovoljci i odmah na početku ustrojena je sa 4. umjesto s 3 bojne. Uz Sibinj, gdje je ustrojena 2. bojna u općinskim središtima Nova Gradiška i Požega ustrojene su 3. i 4. bojna, a u rujnu 1991., 3. bataljun postaje osnova za ustroj 121. brigade, a 4. bataljun za ustroj 123. brigade Hrvatske vojske. Ukidanjem 139. brigade, u sastav 108. ulazi i 36. samostalni motorizirani bataljun.

Foto: BPŽ

108 2020 1