Održano 23. Hrvatsko vojno-redarstveno hodočašće u Mariji Bistrici

in Vijesti
Kreirano: 04 Listopad 2015

hodocasce 04102015 v 870x600U marijanskom svetištu u Mariji Bistrici je danas, u nedjelju 4. listopada 2015., održano 23. Hrvatsko vojno-redarstveno hodočašće u kojem su tradicionalno sudjelovali pripadnici hrvatske vojske, policije i branitelja.

Euharistijsko slavlje predvodio je vojni biskup u RH, Juraj Jezerinac, a prisustvovali su mu izaslanik predsjednice RH, načelnik Glavnog stožera OSRH, general zbora Drago Lovrić, izaslanica ministra obrane RH, Višnja Tafra, predstavnici OSRH, MORH-a, MUP-a, Ministarstva branitelja i udruga branitelja, stradalnika te brojni visoki vojni, crkveni i civilni dužnosnici.

U ovogodišnjem vojno-redarstvenom hodočašću, čiji je zapovjednik brigadni general Blaž Beretin, sudjelovali su i slovački vojni biskup František Rabek te slovenski vojni vikar Matej Jakupič i generalni vikar BiH, Željko Čuturić. Uz pripadnike Počasno-zaštitne bojne, u programu su sudjelovali Orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske pod ravnanjem pukovnika Miroslava Vukovojca Dugana te klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”.

Euharistijsko slavlje ispred vanjskog oltara, na prostoru crkve na otvorenom “Blaženog kardinala Alojzija Stepinca”, započelo je svečanom procesijom i mimohodom stjegova – ratnih zastava postrojbi iz Domovinskog rata, zastava HRVI, branitelja, djelatnih postrojbi policije i vojske te povijesnih postrojbi. U svom obraćanju vojni biskup Jezerinac govorio je o aktualnim pitanjima današnjeg vremena – o braku, obitelji, otuđenosti i zajedništvu, ali i migrantskoj i izbjegličkoj krizi. “Ove migracije su pokazatelj svim krojačima ovoga svijeta da je čovjek umoran od rata i željan mira, te da se gospodarsko blago zemlje mora pravednije raspodijeliti”, rekao je biskup Jezerinac i pozvao na život i činjenje u duhu ljubavi, susretljivosti, jednakosti i pomaganja kao temeljnim ljudskim i kršćanskim vrijednostima.

NA VRH