fixed background image joomla

dan logora 03022019 01Dan logora Stara Gradiška obilježava se svake godine na današnji dan, što je zapravo dan njegova zatvaranja, 3. veljače 1992.

Današnje obilježavanje je započelo paljenjem lampiona ispred zgrade Općine Stara Gradiška kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, nakon čega je služena sveta misa zadušnica u zavjetnoj crkvi sv. Mihovila, a služio ju je starogradiški župnik vlč. Mato Rukavina.

Uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje lampiona kod spomen ploče na ulazu u nekadašnji kazamat te je na taj način odana počast svim ubijenim, nestalim, preminulim logorašima, braniteljima i civilima u Domovinskom obrambenom ratu ali i svim ubijenim svećenicima i domoljubima te žrtvama komunističkog režima i velikosrpskih težnji.

Vijence su položili i zapalili svijeće mnogobrojna izaslanstva i predstavnici braniteljskih udruga, među kojima su bili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Marko Šimić, izaslanik Ministra hrvatskih branitelja, pomoćnik Vladimir Bergman, izaslanik župana Brodsko-posavske županije, Ivo Kardum, zamjenik načelnika PU brodsko-posavske Ivica Kovačević i načelnik PGP Stara Gradiška Miroslav Matić, te koordinator za branitelje grada Nova Gradiška Vlatko Greiner.

Izaslanstvo Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije činili su: Dubravka Kovačić, Vlado Radošić, Bernard Matošević i predsjednik Vlatko Krznarić, koji je ujedno bio i službenik predstavnik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije i predstavnik Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske.

Nazočne su nakon polaganja vijenaca pozdravili u ime domaćina načelnik Općine Stara Gradiška Velimir Paušić, u ime logoraša koji su prošli torturu ovog zloglasnog logora Antun Pelivanović te na kraju izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Marko Šimić. Govornici su se složili da se strahote koje su zatočeni u logoru Stara Gradiška i svim drugim logorima, podnijeli kao žrtvu za stvaranje slobodne Hrvatske nikada ne smiju zaboraviti, da zločine treba procesuirati te da se samo na istini može graditi budućnost.

Posebna zahvala upućena je Vladi Radošiću, autoru dvije knjige „Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1 i 2“ te Ivanu Lipaku, autoru knjige „Svjedočanstvo glinskih logoraša", koje služe ne samo kao podsjetnik na žrtvu i patnju u tim logorima nego i kao autentična građa za pokretanje sudskih postupaka i procesuiranje zločinaca koji su mučili i ubijali zatočenike.

Povratak na naslovnicu

Zanimljive fotke

Članarina za 2020.

Pristupnica

Klikni za preuzimanje pristupnice

Brojač posjeta