fixed background image joomla

20180726 201444Proteklog je tjedna u općini Ključ, Bosna i Hercegovina, u Općinskoj vijećnici održana promocija knjiga o srpskom logoru Stara Gradiška, autora Vlade Radošića.

Udruženje logoraša „Omer Fiipović“ Ključ već nekoliko godina održava uspješnu suradnju s autorom knjiga o srpskom logoru na području Republike Hrvatske, a zbog velikog broja građana islamske vjeroispovijesti koji su velik dio svog ratnog logorovanja proveli upravo u kazamatima Stare Gradiške. Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije BPŽ prošle je godine proširila suradnju te je izdana knjiga „Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1992. godine“ uz potporu Ministarstva branitelja kroz projekte Promicanje vrijednosti Domovinskog rata u kojoj su objedinjeni podatci o logorašama iz RH i BiH. Brojni okupljeni članovi Udruženja logoraša Ključana okupili su se kako bi još jednom evocirali uspomene i odali počast poginulim i smrtno stradalim hrvatskim braniteljima i šehidima. Tom prigodom održana je i promocija na kojoj je pozdravnu riječ u ime UHBDRP BPŽ održala Dubravka Kovačić koja je ujedno pozdravila okupljene u ime predsjednika Udruge Željka Golubičića. Između ostalog istaknula je kako je u ime Udruge zahvalna za suradnju s Udruženjem logoraša te se nada kako je ova knjiga most suradnje koji će ih dalje povezivati u iznošenju istine o Domovinskom ratu, ali i činjenju dobra među ljudima. 

Predstavljen je i tim koji je aktivno radio na izdavanju gore spomenute knjige: djelatnici Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata dr.sc. natko Martinić-Jerčić i mr. Tomislav Šulj kao recenzenti te prof. Mato Rupić urednik, ravnateljica novogradiške Gimnazije prof. Ljiljana Ptačnik lektura, grafičku obradu izradili su Bernard Matošević i Danijel Milčić, dok su suradnice čak tri žene Gordana Radošić, Katica Golubičić i Dubravka Kovačić.

O broju, torturama i tragičnim sudbinama logoraša u Staroj Gradiški tijekom Domovinskog rata govorio je sam autor Vlado Radošić koji je tom prilikom uručio zahvalnicu Udruge za suradnju članovima Udruženja. Sve riječi pohvale za rad, upornost i doprinos objelodanjivanju istine iznijeli su pojedini bivši logoraši, a danas ugledni članovi bošnjačkog društva. Da su i oni aktivno doprinijeli kreiranju sadržaja knjige govori i činjenica kako su tijekom cijele prethodne godine također dostavljali dokumentaciju o logorašima, a u samoj općini Ključ upravo ove godine svečano je otkriveno Spomen obilježje logorašima Ključa na Trgu Mehmeda Alagića autora bivšeg logoraša Samila Dedića. Čast otvorenja pripala je kćeri mučki ubijenog logoraša Omera Filipovića, Emini Filipović Velić. Na prošlotjednoj promociji knjige Emina je čitala stihove Hilme Draganovića kojima se najbolje može dočarati tragedija rata u susjednoj nam Bosni i Hercegovini, ali iz kojih možemo izvući univerzalnu poruku o tome kako se rat na našim prostorima više nikad ne smije ponoviti.

Obitelji Draganović i Ćemal ove su godine ugostili članove Udruge HBDRPBPŽ te im se ovom prilikom iskreno zahvaljujemo u ime radnog tima Udruge za promocije knjiga „Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1991. i 1992. godine.“

Povratak na naslovnicu

Zanimljive fotke

108. ide dalje...

Članarina za 2020.

Pristupnica

Klikni za preuzimanje pristupnice

Brojač posjeta