in Vijesti
Kreirano: 12 Studeni 2016

Grb KUPDIRPotaknuti vrlo ružnim medijskim naslovima i člancima, objavljenim putem nekih internetskih portala, a u svezi navodnih silovanja hrvatskih braniteljica tijekom Domovinskog rata od strane „Visokih časnika hrvatske vojske“, koji su objavljeni tijekom dana 11. studenog 2016., osjećamo nužnu potrebu radi utvrđivanja istine, obratiti se ovim putem cjelokupnoj hrvatskoj javnosti.

U županijskoj vijećnici Brodsko-posavske županije, dana 11. studenog 2016., održan je okrugli stol kojeg je organiziralo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Brodsko-posavske županije pod nazivom „Žene s prve crte bojišnice – danas".

Tijekom održavanja okruglog stola, gospođa Jasenka Marić iz Nove Gradiške pred svim nazočnima javno iznosi vrlo teške i optužujuće riječi na račun hrvatskih branitelja, odnosno kako ona u svom izlaganju navodi „Visokih časnika hrvatske vojske“.

Citiramo njene riječi: „Braniteljice su bile žrtve seksualnog zlostavljanja od strane naših branitelja i to visokih časnika Hrvatske vojske čije samo inicijale da spomenem znalo bi se o kome je riječ. Neke su ostale trudne, dio ih je odlučio dijete zadržati i danas skrbe o njima sa socijalnim naknadama jer su se nakon rata vratile na svoja radna mjesta na kojima ih je dobar dio ostao bez posla pa je tuđa pomoć jedino što imaju.“

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, u ime svojih članica, svih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Brodsko-posavske županije, kategorično odbacujemo ovakve insinuacije i ničim utemeljene optužbe. Ovakvom paušalnom i niti malo bezazlenom izjavom, pokušava se baciti sumnja na sve hrvatske branitelje, dočasnike i časnike pobjedničke Hrvatske vojske.

O P Š I R N I J E
in Vijesti
Kreirano: 07 Studeni 2016

SjednicaU prostorijama Općine Sikirevci, 07. studenog 2016., pod predsjedanjem Željka Golubičića održana je 10. sjednica Izvršnog odbora Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, kojoj je domaćin i organizator bio Martin Živić, član I.O. UHBDRP BPŽ.

Na sjednici je uz članove Izvršnog odbora UHBDRP BPŽ nazočio brigadir Branko Cindrić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije.

Nakon usvajanja zapisnika s prošle sjednice, Željko Golubičić, predsjednik UHBDRP BPŽ podnosi izvješće o realiziranim aktivnostima u proteklom vremenskom razdoblju, koje je nakon kratke rasprave jednoglasno usvojeno.

Slijedeća točka dnevnog reda je obuhvatila organizaciju odlaska 20-tak članova udruge 18. studenog 2016. u grad heroja Vukovar, kako bi organizirano i ove godine sudjelovali u "Koloni sjećanja". Potom se razgovaralo o sada već tradicionalnom prijemu i druženju članova braniteljskih udruga ogulinskog kraja na obiteljskom gospodarstvu Cimbal, po njihovom povratku iz Vukovara, koje ova obitelj ugošćuje već nekoliko godina za redom. Nadalje se razgovaralo o organizaciji "Večeri pjesme i poezije", te predstavljanju knjige Ante Nazora u Sibinju, a navedene aktivnosti biti će organizirane tijekom mjeseca prosinca ove godine.

O P Š I R N I J E
in Vijesti
Kreirano: 06 Studeni 2016

Ministar MMU organizacij Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, u Bukovlju pokraj Slavonskog Broda na izletištu "Savus", u subotu 05. studenog 2016. održan je radni sastanak ministra hrvatskih branitelja RH Tome Medveda s predstavnicima Udruga HVO i HV proisteklih iz Domovinskog rata s područja Bosanske Posavine i Brodsko-posavske županije.

U ime KUPIDR BPŽ-e sastanak je moderirao i vodio Vlatko Krznarić, a tema mu je bila nedavno uhićenje desetorice visokih vojnih časnika i dužnosnika HVO s područja Orašja: Đure Matuzovića, umirovljenog generala HVO i ratnog zapovjednika oraškog zbornog područja, Ive Oršolića, Tade Oršolića, Marka Dominkovića, Jose Nedića, Marka Baotića, Marka Blažanovića, Mate Živkovića, Ante Živkovića i Stijepe Đurića, koje Tužiteljstvo BiH tereti i sumnjiči za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina. Radnom sastanku uz ministra hrvatskih branitelja RH, nazočila je i Barica Novosel, zamjenica ministra pravosuđa RH, te predsjednici Udruga i ratni zapovjednici 101., 102., 103., 104., 105. i 106. brigade HVO, generali HVO Ilija Nakić, Ilija Rašić i Mato Bilonjić, te general HV-a Mladen Kruljac i Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije.

Nazočnima se prvi obratio brigadir Branko Cindrić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, koji se prije svega zahvalio ministru hrvatskih branitelja RH Tomi Medvedu i zamjenici ministra pravosuđa Barici Novosel na suradnji i dolasku u Slavonski Brod na ovaj radni sastanak. Vjerujemo kako Vlada RH, resorna ministarstva i nadležne institucije poduzimaju sve potrebite radnje i pravne korake kako bi pomogli našim uhićenim suborcima. Svjesni smo da bilo kakvi prosvjedi i ulica ne mogu riješiti ovaj problem, već takvim potezima možemo samo napraviti određenu štetu. Stoga smo inicirali održavanje ovog sastanka, za koji smatramo da je u ovom trenutku prijeko potreban, te smo i pozvali upravo sve one koji mogu pomoći i učiniti konkretne korake i poteze u ovoj slučaju, rekao je uvodno brigadir Branko Cindrić.

O P Š I R N I J E
in Vijesti
Kreirano: 31 Listopad 2016

Svi sveti 1Uoči blagdana Svih svetih i Dušnog dana koji se u Hrvatskoj obilježavaju 01. i 02. studenog, danas su 31. listopada 2016. na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu kod Središnjeg križa položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata.

Vijence su položila izaslanstva Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja RH, Ureda državne uprave, Brodsko–posavske županije, Grada Slavonskog Broda, predstavnici političkih stranaka, te izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije predvođeno brigadirom Brankom Cindrićem, predsjednikom i njegovim zamjenikom pukovnikom Draganom Dikanovićem uz nazočnost mnogobrojnih članova braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Brodsko-posavske županije.

O P Š I R N I J E
in Vijesti
Kreirano: 27 Listopad 2016

DSCN7223 770x470U novogradiškom Domu kulture 27. listopada 2016. održana je tribina “Domovinski rat na području grada Nove Gradiške i novogradiškoj bojišnici” u organizaciji Hrvatske zajednice udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata, na kojoj su uz mnogobrojne nazočne predstavnike udruga, sudjelovali Đuro Keser i Mirko Cimbal, predstavnici Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije.

44 predstavnika članica Udruge organizatora iz cijele Republike Hrvatske ugostila je novogradiška Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata. Za drage goste domaćini su pripremili trodnevni program u sklopu kojeg je održana i današnja tribina. Gosti su obišli područje dijelova okupirane zapadne Slavonije u Domovinskom ratu, te spomen obilježja za poginule, umrle i smrtno stradale hrvatske branitelje. Sudjelovali su i na tribini koju su posjetili učenici novogradiških osnovnih i srednjih škola s profesorima i ravnateljima, predstavnici državnih, županijskih i gradskih organizacija, stradalničkih i braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, institucija Grada, kulturno – umjetničkih udruga, te građani.

O P Š I R N I J E
NA VRH