fixed background image joomla

Održana tiskovna konferencija braniteljskih udruga s područja Brodsko-posavske županije

vlado maricDana 01. ožujka 2016. u prostorijama HVIDRA-e u Slavonskom Brodu s početkom u 10:30 sati, održana je tiskovna konferencija braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Brodsko-posavske županije na temu otvorenog pisma Predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću sa zahtjevom za imenovanje umirovljenog bojnika Vlade Marić na neku od visokih dužnosti u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

UDRUGE HRVATSKIH BRANITELJA BRODSKO‐POSAVSKE ŽUPANIJE I UDRUGA RATNIH PRIPADNIKA ATJ LUČKO 90.

‐ PREDSJEDNIKU VLADE RH, gdin. Tihomir Orešković

Predmet: Zahtjev i inicijativa Udruga hrvatskih branitelja proizišlih iz Domovinskog rata brodsko‐posavske županije i Udruge ratnih pripadnika Lučko 90. za imenovanje umirovljenog bojnika Vlade Marić na neku od visokih dužnosti u Ministarstvu hrvatskih branitelja

Poštovani, u proteklih više od mjesec dana svjedoci smo toga da se hrvatski branitelji kao najčasniji i najsvjetliji dio hrvatskoga društva, zbog aktualne situacije i neimenovanja Ministra hrvatskih branitelja kao i problema koji u svezi toga proizlaze, ponovo u hrvatskoj javnosti stigmatiziraju i nepravedno dovode u loš i inferioran položaj.

Duboko zabrinuti i ožalošćeni tom činjenicom ovim putem želimo Vas izvjestiti da je na sjednici najznačajnijih Udruga hrvatskih branitelja proizišlih iz Domovinskog rata brodsko‐posavske županije održanoj dana 21.siječnja 2016. godine u prostorijama HVIDRE Grada Slavonskog Broda donesen je slijedeći zaključak ( dostavljen 21.siječnja 2016. gospodinu Tomislavu Karamarko i Boži Petrov )

Opširnije...

KRIŽNI PUT SA SVIJEĆAMA U BRODSKOJ TVRĐAVI

Krizni putU petak, 18.03.2016.g. u Brodskoj tvrđavi, uoči svetkovine sv. Josipa, zaštitnika Hrvatske, Župa i svetište Gospe Brze Pomoći - Slavonski Brod u zajedništvu s Gradom Slavonskim Brodom, Udrugama branitelja i stradalnika Domovinskog rata, te pripadnicima policije organiziraju KRIŽNI PUT SA SVIJEĆAMA.

17:00 - molitva krunice za Domovinu

17:30 - sveta misa za Domovinu, te sve poginule, nestale i stradale u Domovinskom ratu - župna crkva i svetište Gospe Brze Pomoći

18:30 - križni put sa svijećama u brodskoj tvrđavi počinje ispred kapele sv. Ane

Nakon križnog puta - tihi mimohod i polaganje lampiona kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i djeci u Domovinskom ratu, ispred KKD "Ivana Brlić Mažuranić" i Osnovne škole "Hugo Badalić".

Pozivamo sve hrvatske branitelje, stradalnike i druge sudionike Domovinskog rata, članove obitelji poginulih i stradalih, pripadnike hrvatske policije i drugih udruga, sve vjernike župe, grada i Brodsko-posavske županije u ovo zajedništvo molitve za Domovinu. Ponesimo lampione.

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije BPŽ, zajedno će s predstavnicima HVIDRA-e Slavonski Brod i Udrugom specijalne jedinice policije "ŠAP" će na II. postaji Križnog puta preuzeti nošenje Križa do slijedeće postaje...

Ovim putem zamoljavamo sve članove UHBDRP BPŽ da se u što većem broju odazovemo i svojom nazočnošću sudjelujemo na ovom događaju i molitvi za Domovinu. Radi pravovremene organizacije i protokola, svi zainteresirani članovi se trebaju prijaviti tajniku Vlatku Krznariću ili Željku Golubičiću, predsjedniku UHBDRP BPŽ.

Opširnije...

Svečano obilježavanje 25. godišnjice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj

055Bitkom za Pakrac je započeo hrvatski Domovinski rat protiv velikosrpskog agresora. Oružani sukob hrvatskih policijskih postrojbi s pobunjenim Srbima zbio se 01. ožujka 1991. Ovo je bio prvi otvoreni oružani sukob hrvatskih regularnih snaga sa srpskim pobunjenicima.

U utorak, 01. ožujka 2016., pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar-Kitarović, u Pakracu će biti obilježena 25. obljetnica početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj, za koju je službeni poziv dobila i Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije.

Pozivamo članove naše Udruge koji su zainteresirani za odlazak u Pakrac 01.03.2016. na svečano obilježavanje 25. obljetnice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj neka se pravovremeno jave Željku Golubičiću, predsjedniku ili Vlatku Krznariću, tajniku Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije.

Opširnije...

Glazbeno-scenska predstava i izložba ratnih fotografija dragovoljaca HOS-a "BITKA ZA VUKOVAR" u Podvinju

podvinje 2016 238U srijedu 10. veljače 2016. u posjetiteljima prepunom domu "Kralja Zovnimira" u Podvinju, u organizaciji Mjesnog odbora Podvinje i KUD-a "Podvinje", a na inicijativu Zdravka Sajferta, člana Udruge 108. brigade ZNG RH Slavonski Brod, s početkom u 19:00 sati održana je Glazbeno-scenska predstava i izložba ratnih fotografija dragovoljaca HOS-a "BITKA ZA VUKOVAR - KAKO SMO BRANILI GRAD I HRVATSKU", te su predstavljene dvije knjige "58" HOS U OBRANI VUKOVARA I BOGRADNOVACA, autora Damira Markuša i "NE PLAČI, MOJ DOBRI ANĐELE", autora Damira Plavšića.

Glazbeno-scenskoj predstavi nazočili su mnogobrojni predstavnici društveno-političkog života, te članovi braniteljskih udruga s područja Brodsko-posavke županije proisteklih iz Domovinskog rata, među kojima su bili i predstavnici Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije BPŽ u sastavu: Željko Golubičić, Vlatko Krznarić, Zdravko Kamenjaš, Katica Golubičić, Josip Ivanković, Zorkan Pavković, Ivan Došlić i Josip Plazibat.

Tijekom večeri posjetitelji su imali priliku pogledati ratne fotografije dragovoljaca HOS-a, te poslušati ulomke iz knjiga oba autora, dok su vrlo bogatim kulturno-umjetničkim programom ovaj događaj svojim izvedbama slavonskim pjesama i plesova upotpunili članovi KUD-a "PODVINJE" iz Podvinja.

Na samom kraju predstave izvedene su dvije prekrasne domoljubne pjesme, "Croatio iz duše te ljubim" i "Lijepa li si", koje su vrlo emotivno s ponekom suzom u oku zapjevali svi nazočni posjetitelji, autori knjiga i članovi KUD-a "Podvinje".

Opširnije...

Udruga donirala medicinski krevet teško oboljelom dječaku

donacija kreveta 04Početkom siječnja ove godine, za pomoć nam se obratila gđa. Jasminka Žužić, predsjednica Udruge roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti "Hrabro dijete" iz Nove Gradiške, sa zamolbom za donaciju medicinskog kreveta, koji je prijeko potreban kao medicinsko pomagalo pri liječenju mldb. Gabrijela Krizmanića (17 god.) iz Gornjih Bogićevaca.

Gabrijel boluje od zloćudne novotvorine mozga, a nakon višemjesečnog bolničkog liječenja, privremeno je otpušten na kućnu njegu uz česte odlaske u Zagreb na terapiju. Živi u kućanstvu s bolesnom majkom i teško bolesnim ocem, hrvatskim braniteljem u invalidskoj mirovini, koji je prije 10 godina imao moždani udar i ovisi o pomoći i njezi drugih, te sa bratom Mariom (20 god.), kojem je zbog bolesti roditelja i njihove nemogućnosti vođenja brige o Gabrijelu, Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška, dodijelio status njegovatelja.

Obitelj živi od očeve vrlo skromne invalidske mirovine (2.500,00 kn) i naknade koju prima Mario u svojstvu njegovatelja teško bolesnog brata Gabrijela.

Odmah pošto je UHBDRP BPŽ zaprimila zamolbu i apel za pomoć od strane Udruge "Hrabro dijete", Katica Golubičić, pridružena članica naše Udruge krenula je u potragu za prijeko potrebnim medicinskim krevetom. U vrlo kratkom vremenu, kontaktirala je mnogobrojne potencijalne sponzore, no kako je cijena medicinskog kreveta inače previsoka, činilo se u početku kako neće uspjeti naći sponzora.

Ostala je na kraju još samo jedna mogućnost, kontaktirati gosp. Matu Zebu iz Laupheima u Njemačkoj, koji se već ranije u svojstvu podupirajućeg člana naše Udruge, rado i nesebično odazivao ovakvim humanitarnim akcijama za pomoć teškom oboljelim hrvatskim braniteljima, te stradalima u poplavama na području Gunje.

Opširnije...

UDRUGE BRANITELJA ZAHTIJEVAJU: Vlado Marić treba biti na visokoj funkciji u Ministarstvu branitelja

Vlado M„S obzirom da smo dali ogroman doprinos u Domovinskom ratu smatramo da imamo apsolutno pravo u smislu pronalaženja najboljih rješenja za hrvatske branitelje, predložiti gore navedenu osobu kao naš izbor".

Najznačajnije Udruge hrvatskih branitelja proizišlih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, kao i Udruga ratnih pripadnika ATJ Lučko 90. dali su punu podršku umirovljenom bojniku Vladi Mariću za imenovanje na neku od visokih dužnosti u Ministarstvu branitelja.

Vlado Marić je, podsjetimo, 2014. godine dao ostavku na mjesto predsjednika Savjeta za ratne veterane Domovinskog rata i člana Državnog povjereništva za vojna odlikovanja predsjednika Republike Hrvatske gdje je pristupio 2010. godine. U pismu predsjedniku Josipoviću Marić je napisao tadašnjem predsjedniku da ostavku podnosi jer “nije naišao na razumijevanje i shvaćanje biti problema koji su od vitalne važnosti za hrvatske branitelje”.

Opširnije...