fixed background image joomla

„Hrabri budite – Ja sam pobijedio svijet" (Iv 16,33)

160323144351800Uskrsna poruka požeškog biskupa msgr. Antuna Škvorčevića:

"Na biskupijskom hodočašću u Svetu zemlju, minule veljače o 20. obljetnici utemeljenja Požeške biskupije i Izvanrednog jubileja Milosrđa, najdublje dojmove ostavila je na mene sveta misa u Bazilici svetoga groba. Želio bih ovog Uskrsa prenijeti vam ondje izrečene misli i podijeliti s vama osjećaje koje sam ponio te vas na taj način duhovno povezati s hodočašćem.

Isusov grob je potresna zemaljska i svemirska točka na kojoj je život pobijedio smrt. U našim pojedinačnim i obiteljskim iskustvima, kao i na društvenoj i najširoj svjetskoj razini, postoji duboko nezadovoljstvo sa stanjem u kojem se nalazimo. Naime, nekim nutarnjim osjetilom duha shvaćamo kako nismo stvoreni za ovaj svijet, podložan diktatu zla i zakonitostima smrti, koje ljudskim snagama ne možemo izbjeći. Smrt je jedna od najtežih i najizazovnijih činjenica našeg postojanja. Pred njom se nameće mučno i teško pitanje: Zašto smo se pojavili u životu ako bismo na kraju trebali skončati u ništavilu. Sin Očev od vijeka, postavši čovjekom, preuzeo je na sebe smrt, oduzeo joj moć, ostvario konačni prodor na crti koja nas dijeli od života, unio u naša umiranja, i u našu osuđenost na smrt pobjedu života. To je Božja istina o nama u koju možemo ući samo vjerom", poručio je biskup Škvorčević.

"Pozivam braću i sestre da ovog Uskrsa u Godini milosrđa svaki pojedinac u svim našim župama i svi zajedno obnovimo vjeru u Božje milosrđe koje nas u svetom krštenju 'izbavi iz vlasti tame i prenese u kraljevstvo Sina, ljubavi svoje, u kome imamo otkupljenje, otpuštenje grijeha'” (Kol 1,13-14). Neka uskrsli Krist osnaži sve one koji su u braku, sve članove naših obitelji i javne djelatnike da praštanjem i milosrđem pristupaju stanjima prouzročenima zlom i svađama, podjelama i sukobima, te tako u svakodnevici budu dionicima iskustva prijelaza iz smrti u život. U svim nevoljama života neka vam trajno bude na pameti Isusova riječ: „Hrabri budite – Ja sam pobijedio svijet" (Iv 16,33).

Opširnije...

Izvješće o radu Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije za 2015. godinu

GrbNa redovnoj Izvještajnoj godišnjoj skupštini UHBDRP BPŽ, održanoj 19. ožujka 2016. u Bilom Brigu pokraj Nove Kapele, predsjednik Željko Golubičić je podnio detaljno izvješće o radu Udruge za 2015. godinu, kojeg prenosimo u cijelosti:

Izvješće o radu UHBDRP BPŽ za 2015. godinu

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije osnovana je 20. svibnja 2006. godine i članica je Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske od lipnja 2006. godine.

Tijekom 2015.g. Izvršni odbor Udruge održao je četiri (4) sjednice, te redovnu Izvještajnu Skupštinu.

Aktivnosti Udruge u 2015. godini:


- 03.01.2015.g. u Širincima i Rešetarima obilježena je 23. Obljetnica vojno-redarstvene akcije „Širinci 92“, a sudjelovali su predstavnici naše Udruge Robert Matošević, Mirko Cimbal i Đuro Keser.


- 09.01.2015.g. s početkom u 17:00 sati u Novoj Gradiški, u prostorijama Udruge, Slavonskih graničara 1, održana IV. sjednica IO UHBDRP BPŽ na kojoj su sudjelovali članovi IO: Željko Golubičić, Đuro Keser (vodio zapisnik), Robert-Anton Čečatka, Robert Matošević, Tomislav Rajh, Martin Živić, Ivica Bošnjak. Uz navedene članove IO sjednici su nazočili Mirko Cimbal i Ivica Bertović, članovi Nadzornog odbora, te Vlatko Krznarić, Zvonko Čulina i Vlado Radošić, članovi udruge.


- 23.01.2015.g. u Zagrebu, Savska 66, u Braniteljskom šatoru, predstavnici Udruge Đuro Keser, Mirko Cimbal, Zdenko Josipović i Vlatko Krznarić, predvođeni Željkom Golubičić, predsjednikom Udruge, sudjelovali su na predstavljanju knjige „Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1991.“, autora Vlade Radošića, dopredsjednika Udruge SJP iz Domovinskog rata „Zebre“ iz N. Gradiške, a isto je organizirano u suradanji navedene Udruge SJP i UHBDRP BPŽ. Uz mnogobrojne uzvanike, hrvatske branitelje i invalide Domovinskog rata, promociji knjige su nazočili Đuro Glogoški, jedan od organizatora prosvjeda 100%-tnih invalida Domovinskog rata, prof. dr. Zvonimir Šeparović, ratni ministar vanjskih poslova RH, a naknadno ministar pravosuđa RH i predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva. Na predstavljanju knjige nazočio je i Vlado Marić, bivši predsjednik Savjeta za ratne veterane pri Uredu predsjednika RH i ujedno počasni član naše Udruge.

Opširnije...

Održana redovna Izvještajna godišnja skupština UHBDRP BPŽ

skupstina 2016 05U subotu, 19. ožujka 2016. s početkom u 18:00 sati u Bilom Brigu pokraj Nove Kapele, održana je redovna Izvještajna godišnja skupština Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije.

Prije održavanja Izvještajne godišnje skupštine, s početkom u 17:00 sati, održana je 8. sjednica Izvršnog odbora UHBDRP BPŽ, na kojoj je raspravljalo o realiziranim aktivnostima, kao i o započetim planiranim projektima koje Udruga provodi, temeljem donesenog Plana rada za tekuću godinu.

Nakon izbora Radnih tijela i usvajanja Poslovnika o radu, predsjednik UHBDRP BPŽ Željko Golubičić podnio je detaljno izvješće o radu, dok je rizničar Tomislav Rajh izvijestio sve nazočne o financijskom poslovanju Udruge, a izvješća su nakon kraće rasprave jednoglasno usvojena od strane svih nazočnih članova Skupštine.

Predsjednik Nadzornog odbora Pero Lukić u svom izlaganju rad Udruge je ocijenio vrlo kvalitetnim, te je naglasio da Nadzorni odbor nema nikakvih primjedbi na način i realizaciju planiranih aktivnosti. Istakao je nadalje vrlo pozitivno mišljenje na Izvješće o financijskom poslovanju Udruge, nakon čega je Izvješće Nadzornog odbora jednoglasno prihvaćeno. Izvješće Mate Šimunovića, predsjednika Suda časti je bilo vrlo kratko. Sud časti u proteklom razdoblju nije imao zaprimljenih stegovnih prijava za postupanje, što je od strane svih nazočnih ocijenjeno vrlo pozitivnim, te je Izvješće kao takvo jednoglasno i usvojeno.

Po završetku radnog dijela, nazočnima se prigodnim riječima obratio Anto Žagrić, predsjednik Općinskog vijeća Nove Kapele, koja je ujedno bila i supokrovitelj održavanja Izvještajne godišnje skupštine Udruge. Iskazao je izuzetno zadovoljstvo onim što je večeras čuo tijekom podnošenja Izvješa o radu Udruge, a rad Udruge je ocijenio vrlo kvalitetnim, nakon čega je vodstvo Udruge pozvao na još bolju suradnju.

Rad Izvještajne godišnje skupštine je zaključen u 20:00 sati od strane predsjednika Radnog predsjedništva Vlatka Krznarića, koji je na kraju pozvao sve nazočne na organizirani prigodni domjenak za čiju je organizaciju bio zadužen dopredsjednik Đuro Keser, naravno uz neizostavnu glazbu Tamburaškog sastava "Župe Duha Svetoga" iz Slavonskog Broda, koji su ujedno podupirajući članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije.

Opširnije...

Križni put Udruga hrvatskih branitelja i molitva za Domovinu

krizni put 2016 16U organizaciji Župe i svetišta Gospe Brze Pomoći iz Slavonskog Broda, u zajedništvu s Gradom, udrugama hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, te pripadnicima hrvatske Policije s područja Brodsko-posavske županije, u petak 18. ožujka 2016. godine u crkvi Gospe Brze pomoći služena je sv. Misa za Domovinu i sve poginule i nestale hrvatske branitelje, te civilne žrtve tijekom Domovinskog rata.

Potom je u slavonsko-brodskoj tvrđavi oko kapele Svete Ane organizirana svečana ceremonija Križnog puta, u kojemu su sudjelovale sve braniteljske i stradalničke udruge proistekle iz Domovinskog rata te mnogobrojni građani, među kojima su bili i predstavnici Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije Katica Golubičić, Mirko Cimbal i Vlatko Krznarić.

Po završetku svečane ceremonije Križnog puta, zapaljeni su lampioni kod spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, a potom i kod spomenika poginuloj djeci u Domovinskom ratu.

Opširnije...