fixed background image joomla

U Pakracu obilježen početak Domovinskog rata „Mimohodom pobjednika“

pakrac 03 2018 01Jučer su u Pakracu članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije BPŽ te članovi Koordinacije braniteljskih udruga BPŽ i grada Nove Gradiške sudjelovali u „Mimohodu pobjednika“. Dan je to kada obilježavamo početak Domovinskog rata u Republici hrvatskoj i trenutak sjećanja na prvi napad agresora na domaće snage. Prije 27 godina pobunjeni Srbi su razoružali 16 policajaca hrvatske nacionalnosti i zauzeli policijsku postaju u Pakracu.

Na samom početku svečanog programa Svetu Misu u župnoj Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio je pakrački župnik vlč. Matija Juraković. Ove godine velik broj hrvatskih branitelja iz cijele lijepe naše, građani i brojna izaslanstva položili su vijence i zapalili svijeće kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na pakračkom groblju, a nakon toga održana je i svečana akademija obilježavanja u Domu dr. Franje Tuđmana na kojoj je uvodno Himnu Republike Hrvatske izvela policijska klapa Sveti Mihovil iz Splita.

Okupljenima su se obratili: izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zamjenik glavnog ravnatelja policije i izaslanik ministra unutarnjih poslova Željko Prša, prvi zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Marko Lukić, župan požeško – slavonski Alojz Tomašević, gradonačelnica grada Pakraca Anamarija Blažević i predsjednik pakračkog Gradskog vijeća Miroslav Ivančić. Svečanosti su nazočili i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška te umirovljeni general Mladen Markač, počasni građanin grada Pakraca. Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Republike Hrvatske, ovom je prigodom domaćinima i predstavnicima institucija uručio nedavno izdanu Monografiju „Specijalna policija u Domovinskom ratu“.

Opširnije...

Domovinski križni put u Brodskoj tvrđavi - 24.03.2018.

krizni put 09Župa Gospe Brze Pomoći iz Slavonskog Broda, u suradnji s braniteljskim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata s područja Brodsko-posavske županije, u subotu 24.03.2018.g. za sve vjernike organizira DOMOVINSKI KRIŽNI PUT u Brodskoj tvrđavi s početkom u 17:30 sati.

Nakon pobožnosti slijedi sveta misa. Ponesimo lampione za sudjelovanje u pobožnosti.

Molimo sve hrvatske branitelje i pripadnike hrvatske policije neka dođu u vojnim i policijskim odorama!

Opširnije...

Organiziran odlazak u Pakrac na obilježavanje 27. obljetnice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj

Pakrac 1991Ovim putem obavještavamo sve zainteresirane hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji da se mogu prijaviti za organizirani odlazak u Pakrac na obilježavanje 27. obljetnice početka Domovinskog rata.

Odlazak organizira Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije.

Autobus "Terzić bus" iz Slavonskog Broda polazi u petak, 2. ožujka 2018. u 7:00 sati s Autobusnog kolodvora - peron br. 12, a potom u 8:00 sati ispred Doma hrvatskih branitelja u Novoj Gradiški.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti na tel.: +385 91 665 4333 (Željko Golubičić, predsjednik UHBDRP BPŽ)

Opširnije...

Promoviranje istine o srpskom logoru Stara Gradiška u Daruvaru

daruvar promocija 01Jučer je u Pučkoj knjižnici i čitaonici grada Daruvara održana prva u nizu promocija knjiga o srpskom logoru Stara Gradiška. Udruga hrvatske policije branitelja Daruvara '91. u suradnji s daruvarskim knjižničarima ugostila je članove Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije na čelu s predsjednikom Željkom Golubičićem.

Tom prigodom održana je promocija knjiga „Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1991.“ i „Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1992.“ autora Vlade Radošića. Druga navedena knjiga rezultat je projekta koji je provela UHBDRP BPŽ, a koji je financiralo Ministarstvo hrvatskih branitelja u sklopu prošlogodišnjeg natječaja Promicanje vrijednosti Domovinskog rata.

Okupljene je pozdravila zamjenica gradonačelnika za društvene djelatnosti grada Daruvara prof. Vanda Cegledi koja je istaknula kako je od velikog značaja iznositi istinu o Domovinskom ratu te kako podržava sve oni koji se bave tom aktivnošću. Zahvalila je gostima na dolasku i čestitala autoru knjige i projektnom timu na uspješno izdanoj knjizi o logoru Stara Gradiška, sad već drugoj po redu.

Željko Golubičić, predsjednik UHBDRP BPŽ, zahvalio je Udruzi domaćinu i svima koji su se uključili u organizaciju promocije knjiga. Predstavio je UHBDRP BPŽ kao jednu od onih udruga koja u svojim programskim aktivnostima za zadaću ima i iznositi javno istinit prikaz novije hrvatske povijesti, točnije tijeka i događaja u Domovinskom ratu. Zahvalio je i Ministarstvu hrvatskih branitelja, ministru Tomi Medvedu i suradnicima koji su prepoznali projekt udruge i podržali članove u nastojanju da isti realiziraju. Najavio je i jedan novi projekt koji će svakako biti od velikog interesa za građane na području Požeško-slavonske županije, a u kojem je partner Udruzi grad Pakrac. Riječ je o knjizi o srpskom logoru Bučje i srpskim zatvorima na području okupirane zapadne Slavonije u Domovinskom ratu.

Opširnije...