fixed background image joomla

U općini Sibinj završen 2. Memorijal „Šimo Đamić“

2 Memorijal 5U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave brodsko-posavske, održano je natjecanje policijskih službenica i službenika Ministarstva unutarnjih poslova, pod nazivom 2. memorijal „Šimo Đamić“, u sjećanje na legendarnog zapovjednika Specijalne jedinice policije Policijske uprave brodsko-posavske, Šimu Đamića.

U natjecanju je sudjelovao 61 natjecatelj, od kojih 59 policajaca i, kao i prethodne godine, 2 policajke. Ove godine je pripremljena zahtjevnija staza, od Tomice do Sibinja preko obronaka Dilj gore u duljini od oko 30 km.

Zbog provedbe preventivnih epidemioloških mjera, ove godine skromniji svečani i završni program upriličen je na cilju, nogometnom igralištu u Sibinju, kojom prilikom su posjetitelji mogli uživati u izvrsnom nastupu policijske klape Sveti Mihovil iz policijske uprave splitsko-dalmatinske. Iz istih razloga, nažalost, nismo bili u mogućnosti uživati u skoku padobranca sa zastavom i demonstraciji borilačkih vještina pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko.

Uz prigodne riječi M. J. Zagorke: „Dođi, primi zastavu. Ona je obraz naš, čast naša, slava naša, govor našeg srca, poklik naših pravica, sunce naše slobode. Dok je u našim rukama, dotle smo svoji, slobodni i pravicom naoružani.“, u izvedbi načelnika PU brodsko-posavske Antuna Valića, počasni postroj MUP-a, uz acapella intonaciju hrvatske himne, podignuli su zastavu kojom je obilježen početak završne svečanosti drugog memorijala Šimo Đamić. Svi prisutni minutom tišine, odali su počast svim poginulim, nestalim, stradalim i umrlim hrvatskim redarstvenicima, kao i svim braniteljima i civilnim žrtvama koji su svoje živote dali za stvaranje samostalne i neovisne Republike Hrvatske.

Opširnije...

U Staroj Gradiški održan Okrugli stol na temu „Seksualno zlostavljanje u logoru Stara Gradiška, nekažnjeni zločin“

Okrugli 2020 1Na Okruglom stolu sudjelovao je između ostalih i Vlado Radošić, član Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije, autor dvije knjige "Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1991.g." i "Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1992.g."

Udruga Žene u Domovinskom ratu i Zaklada "Sunčica" iz Vukovara u suradnji s Općinom Stara Gradiška 8. rujna 2020.g. održali su OKRUGLI STOL na temu „Seksualno zlostavljanje u logoru Stara Gradiška, nekažnjeni zločin“. Domovinski rat iza sebe je ostavio brojne žrtve. Jedne od njih su i žene. Seksualna zlostavljanja tijekom rata u logoru Stara Gradiška za mnoge od njih ostavila je rane koje nisu zacijelile niti dan danas.Još više boli spoznaja da su ti zločini prošli nekažnjeno.

Žrtve koje su na Okruglom stolu svjedočile o osobnom stradanju i izostanku društvene pažnje, traže da predstavnici državnih institucija iskažu što će učiniti da se završi dugogodišnje čekanje na obeštećenje žrtve i kažnjavanje počinjenih zločina.

Cilj okruglog stola bio je potaknuti konstruktivnu raspravu na temu kako Hrvatska i ostale zemlje u regiji mogu progoniti počinitelje seksualnog nasilja počinjenog tijekom rata i pružiti adekvatnu podršku žrtvama. Prije početka rasprave prikazan je dokumentarni film o zlostavljanju u logoru Stara Gradiška i na Manjači.Marija Slišković, autorica knjige Sunčica istaknula je kako žene ne traže utjehu, nego da traže pravdu.

Opširnije...

Isplata dividende članovima Fonda HB za 2019. godinu

Logo mbrh 1 MediumIsplata dividende za 2019. godinu iz Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihove obitelji (Fond HB) započet će u ponedjeljak, 28. rujna 2020. godine.

Ukupan iznos namijenjen za isplatu dividende za 2019. godinu iznosi 12.554.813,24 kuna, što po jednom udjelu iznosi 6,84 kuna.

Isplata dividendi obavljat će se isključivo u poslovnicama Fine, a za to će biti potrebno predočiti osobnu iskaznicu ili putovnicu, preslike navedenih dokumenata te dati podatak o OIB-u usmenim putem ili na papiru. Važno je napomenuti da drugi dokumenti neće biti prihvaćeni niti uzeti u obzir.

 S obzirom da je datum raspodjele dobiti Fonda HB 25. rujan 2020. godine, pravo na isplatu dividende imat će

  • oni branitelji koji posjeduju udjele u Fondu HB i 
  • oni koji su zahtjev za otkup udjela podnijeli poslije 27. srpnja 2020. godine. 

Na dividendu iz Fonda HB nemaju pravo članovi Fonda HB koji su

  • zahtjev za otkup udjela podnijeli zaključno s 27. srpnjem 2020. g. ili ranije
  • otkupili svoje udjele i više ne raspolažu niti jednim udjelom.

Zaprimanje zahtjeva za otkup udjela i isplata udjela iz Fonda HB obavljat će se nesmetano i na spomenute dane, prema uobičajenoj proceduri. Za podnošenje zahtjeva za otkup udjela te isplatu dividende bit će potrebno, uz važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu, dati podatak o OIB-u usmenim putem ili na papiru (ili osobnu iskaznicu na kojoj je otisnut OIB) te preslike navedenih dokumenata.

Opširnije...

2. Memorijal „Šimo Đamić“ - PU brodsko-posavska

MemoNa natjecanje se prijavilo 66 policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova

U petak (11. rujna), u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave brodsko-posavske, po drugi puta održat će se natjecanje policijskih službenica i službenika Ministarstva unutarnjih poslova, pod nazivom 2. memorijal „Šimo Đamić“. I ove godine, Ministarstvo unutarnjih poslova će saznati tko je najspremnija pripadnica i najspremniji pripadnik od prijavljenih 66 policajaca.

Kroz opću i specijalnu tjelesnu pripremu policajke i policajci se susreću s raznim policijskim disciplinama, a svi sudionici ovog natjecanja morat će pokazati veliko samopouzdanje, visoki stupanj tjelesne snage, izdržljivosti, koordinacije, motoričkih sposobnosti, znanja iz navigacije, snalaženja u prostoru, ali popraćeno snažnom željom da budu glasnici sjećanja na poginule hrvatske branitelje, vojnike i policajce te sina slavonske ravnice, ratnog zapovjednika Specijalne policije, Policijske uprave brodsko-posavske Šimu Đamića.

Već od danas (8. rujna) u obučnom centru u Spačvi na svoj trnoviti put krenuli su policijski kandidati natjecanja, gdje će proći zahtjevne kvalifikacije u vještinama gađanja iz kratkog naoružanja i jurišne puške, veslanja kanuom, poznavanja samoobrane te poznavanja zakonskih propisa. Nakon kvalifikacija formirat će se konačna startna lista, po kojoj će 11. rujna na natjecanje za najspremnijeg pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova krenuti prijavljeni kandidati.

Opširnije...