Kratki osvrt i analiza rada Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije u protekloj 2022. godini

in Vijesti
Kreirano: 31 Prosinac 2022

GrbS obzirom na činjenicu kako je ova 2022. godina upravo na izmaku, smatram kako je red po starom dobrom običaju izvijestiti Vas u svojstvu predsjednika i ukratko upoznati s radom naše Udruge i aktivnostima koje smo provodili tijekom cijele 2022. godine.

Članovi naše Udruge, kojih trenutno brojimo 300-tinjak, inače tijekom godine provode niz aktivnosti planiranih Planom rada za tekuću godinu, ali također sudjelujemo u nizu drugih aktivnosti kako braniteljskih udruga tako i određenih institucija, temeljem njihovog pozivanja na ta događanja.

Bitno je naglasiti kako naša udruga djeluje i u nama srodnim asocijacijama kojih smo kao udruga članica, a to je prije svega Zajednica udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske, te Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, u čijim tijelima imamo svoje stalne predstavnike.

Na početku ovog završnog osvrta posebno želim istaknuti više nego odličnu suradnju s našom bratskom/sestrinskom Udrugom Specijalne jedinice policije u obrani Domovine MUP-a RH Slavonski Brod "ŠIMINI ANĐELI PAKLA", kao i odličnu suradnju sa našom PU brodsko-posavskom na čelu s načelnikom Antunom Valićem i njegovim zamjenikom Ivicom Kovačevićem.

Tijekom protekle 2022. godine proveli smo niz naših planiranih aktivnosti, ali smo sudjelovali i u nizu drugih događanja, od kojih ćemo kronološki izdvojiti samo one najbitnije, no krenimo redom kako slijedi:

- Aktivnosti i 2022. godinu započeli smo 03.01. na novogradiškom području, obilježavanjem VRO Akcija Širinci, dok su 15.01. članovi naše udruge sudjelovali na 30. obljetnici međunarodnog priznanja RH, održanoj u Novoj Gradiški

- Početkom ožujka, točnije 03.03. sudjelovali smo temeljem poziva na 30. Obljetnici osnutka 101. brigade HVO i početka ratnih djelovanja u Bosanskoj Posavini, čiji je program održan u Slavonskom Brodu

- Kao i inače, odmah početkom godine održavamo radnu sjednicu Izvršnog odbora udruge, kako bi se dogovorili i utvrdili smjernice za realizaciju Plana rada, stoga je 28.03. u Slavonskom Brodu održana 6. sjednica Izvršnog odbora udruge

- Na poziv članova Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja, sudjelovali smo 02.04. na njihovoj redovnoj Skupštini udruge u Slavonskom Brodu

- 06.04. uprilićeno je otkrivanje spomenika na rijeci Savi poginulim pripadnicima 108. brigade ZNG, kojom prigodom su nazočili i predstavnici naše udruge

- U vijećnici Brodsko-posavske županije je 08.04.2022. organizirano potpisivanje ugovora za dodjelu financijskih sredstava za provedbu programa i projekata braniteljskih udruga. Naša udruga je temeljem Javnog poziva kandidirala projekt Likovna kolonija hrvatskih branitelja pod nazivom "Boje Hrvatske nikada ne blijede" za čiju provedbu su nam odobrena financijska sredstva u visini 15.000,00 kn.

- 21.04. smo sudjelovali na Premijeri dokumentarnog filma "Most" u organizaciji Udruge pripadnika HRZ i PZO Slavonskog Broda, dok su predstavnici naše udruge 22.04. sudjelovali na predstavljanju knjige PP Garešnica u Domovinskom ratu, koja je održana u Garešnici

- Obljetnice koje nikada ne propuštamo su ona koja se održava 01.05. u Okučanima - obilježavanje VRO "BLJESAK" i 02.05.- sjećanje na 12 redarstvenika mučki ubijenih u Borovu Selu 1991. godine

- U Slavonskom Brodu je 03.05. održana Komemoracija "Prekinuto djetinstvo" na kojoj redovito sudjelujemo svake godine jer se održava u spomen na poginulu djecu tijekom Domovinskog rata

- U Domu HVIDR-a u Slavonskom Brodu smo 12.05. održali Izborno-izvještajnu skupštinu naše udruge, na kojoj su podnesena sva izvješća o dosadašnjem radu, te je izabrano i novo vodstvo udruge za naredni četverogodišnji mandat

- Članovi naše malonogometne momčadi su 18.05. sudjelovali na Memorijalnom malonogometnom turniru "Šimo Damic-2022." kojom prigodom su osvojili 3. mjesto

- U prigodi obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske, sudjelovali smo 30.05. u prigodnom programu koji je održan u Slavonskom Brodu

- U organizaciji Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata, u subotu 11. lipnja 2022. godine u Slavonskom Brodu je održan 20. susret sjećanja na poginulu djecu u Domovinskom ratu „Mali križ – velika žrtva“

- U Slavonskom Brodu smo udjelovali 12.06.2022. na obilježavanju 31. obljetnica osnutka 3. bojne "KOBRE" 3. gardijske brigade „Kune“, dok smo 25.06. u Velikoj Kopanici sudjelovali na 31. obljetnici osnutka 108. brigade ZNG

- Kao i svake godine, 26.06. smo u Glini organizirano sudjelovali na 31. obljetnici početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području

- Malonogometna momčad UHBDRP BPŽ sudjelovala je 31.07. na 26. Memorijalnom malonogometnom turniru "JOSIP JOVIĆ" u Aržanu gdje smo među mnogobrojnim momčadima zavrijedili nagradu za "Fair play" momčad.

- U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, u petak 5. kolovoza 2022.g. u Slavonskom Brodu je svečano i dostojanstveno proslavljen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 27. obljetnica VRO "OLUJA"

- Predstavnici naše udruge su 08.08. sudjelovali u Glini na Premijeri dokumentarnog filma “Magistrala ratnog zločina – Logor Glina”

- Predstavnici naše udruge bili su 09.09. gosti MUP RH na "4. Memorijalu Šimo Đamić – Štit Domovine – Đakovo 2022." održanom u Đakovu

- U Gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu, 14.09.2022. sudjelovali smo na Promociji knjige - Tvornica Đuro Đakoviću Domovinskom ratu autora Frane Piplovića

- U sklopu obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije, 15. rujna 2022.g. je u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod održali smo Okrugli stol na temu: "ZNAČAJ, ULOGA I DOPRINOS HRVATSKE POLICIJE PU BRODSKO-POSAVSKE U DOMOVINSKOM RATU".

- U sklopu obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije, 16. rujna 2022.g. u Slavonskom Brodu održana je Likovna kolonija hrvatskih branitelja "BOJE HRVATSKE NIKADA NE BLIJEDE" u organizaciji naše udruge

- U Požegi su 24. rujna 2022.g. održani 11. Sportski susreti Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske. Malonogometna momčad Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije osvojila je visoko 3. mjesto u disciplini mali nogomet, dok se u ukupnom zbroju svih ostvarenih rezultata ostalih natjecateljskih disciplina nismo uspjeli plasirati među prve 3. najbolje udruge

- Predstavnici naše udruge su 29.09. sudjelovali na obilježavanju 32. obljetnice napada pobunjenih Srba na Policijsku postaju Petrinja

- Predstavnici naše udruge su 03.10. sudjelovali na 30. jubilarnom hodočašću Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja u Mariji Bistrici

- Malonogometna momčad UHBDRP BPŽ sudjelovala je 08.10. na 15. Memorijalnom malonogometnom turniru "Dragutin Kovačević", kojom prigodom je osvojila 1. mjesto, te je potom u Domu Specijalne jedinice policije "Šimini Anđeli Pakla" na ŠRC "Poloj" u Slavonskom Brodu, dana 20. listopada 2022.g. održan radni sastanak i druženje članova Malonogometne momčadi, na njihovu inicijativu i o njihovom trošku

- U Velikoj Trnovitici pokraj Garešnice je 22. listopada 2022.g. održana Izborna skupština Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske na kojoj su sudjelovali i naši predstavnici

- Već tradicionalno kao i svih proteklih godina, članovi naše udruge 18.11. u velikom broju sudjeluju u koloni sjećanja u Vukovaru

- 23. prosinca posjetili smo Odjel pedijatrije slavonskobrodske bolnice "Dr. Josip Benčević", kojom prigodom su predstavnici dvije naše bratske / sestrinske udruge - Udruge Specijalne jedinice policije u obrani Domovine MUP-a RH Slavonski Brod - "ŠIMINI ANĐELI PAKLA" i Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije darivali bolesnu djecu skromnim božićnim darovima i slatkišima.

- Malonogometna momčad "UDRUGA POLICIJE" sudjelovala je 21.-30.12. na 27. Božićnom malonogometnom humanitarnom turniru te je zauzela visoko 4. mjesto. Ponosni smo također na činjenicu kako su našu momčad činili hrvatski branitelji iz Domovinskog rata, članovi dvije sestrinske / bratske udruge: Udruge Specijalne jedinice policije u obrani Domovine MUP-a RH Slavonski Brod - "ŠIMINI ANĐELI PAKLA" i Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije

U ovom kratkom osvrtu prikazane su samo one aktivnosti i događanja u kojima je sudjelovao veći broj članova udruge, od 3 na više, tako da nisu prikazani mnogobrojni sastanci i druga razna događanja koja su se događala tijekom godine. Po našoj evidenciji u svim provedenim aktivnostima tijekom 2022. godine sudjelovalo je kumulativno blizu 400 članova udruge.

Osobno smatram kako smo i ovu godinu vrlo uspješno priveli kraju, tijekom koje smo odradili uglavnom sve naše planirane aktivnosti, kao i sudjelovanje na svim događanjima za koje smo zaprimili poziv.

Skromna financijska sredstva trošili smo tijekom godine planski i vrlo štedljivo, u skladu s našim Financijskom planom, tako da u slijedeću godinu ulazimo pozitivnog stanja na žiro računu udruge i što je najbitnije, nemamo nikakvih dugovanja po niti jednoj osnovi.

Ujedno koristim ovu prilku i zahvaljujem se svim našim sponzorima i donatorima, kao i svim onim pojedincima koji su nam financijski ili na bilo koji drugi način pomogli kako bi u konačnici mogli realizirati sve ono što smo planirali. Naravno, velika zahvala i svim članovima naše udruge koji su sudjelovali u provedbi aktivnosti.

Često sam sebi postavljam pitanje možemo li bolje i više. Naravno da možemo, no kako bi smo to postigli mora se angažirati daleko veći broj članova, a posebice dužnosnika udruge. Nije dovoljno biti članom ili dužnosnikom udruge "samo na papiru", već je potrebno daleko se više angažirati i sudjelovati u provedbi mnogobrojnih aktivnosti. Naravno kako se ova moja opaska odnosi prvenstveno na dužnosnike udruge, jer uostalom za to smo dobili povjerenje članstva naše udruge.

I za kraj, svima želim puno zdravlja i uspjeha u daljnjem radu i sretnu Novu 2023. godinu, pod našim sloganom: "Zajedno u ratu, zajedno u miru!".

VLATKO KRZNARIĆ, predsjednik UHBDRP BPŽ