U Okučanima svečano i dostojanstveno obilježena 27. obljetnica VRO "BLJESAK"

in Vijesti
Kreirano: 01 Svibanj 2022

DSCN9921U nedjelju, 1. svibnja 2022. godine u Okučanima je svečano i dostojanstveno obilježana 27. obljetnica Vojno-redarstvene operacije "BLJESAK"

Na ovoj svečanosti nazočio je cijeli državni vrh Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem, predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem te predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

Nazočni su u Okučanima bili i najviši vojni i policijski dužnosnici te mnogi ratni zapovjednici koji su tijekom Domovinskog rata dali ogromn doprinos u obrani oslobađaju hrvatskog teritorija.

U trenutku odavanja počasti poginulim hrvatsim braniteljima u VRO "Bljesak", Okučane su preletjela dva hrvatska borbena zrkoplova. Upriličen je prigodan program, služena sveta misa, upriličena izložba vojne opreme te sportske igre dragovoljaca i veterana Domovinskog rata. Svoj doprinos su dali i maratonci i biciklisti, motociklisti, te brojni drugi.

Mnogobrojni članovi udruga hrvatskih branitelja s područja Brodsko-posavske županije položili su vijenac i zapalili lapione kod spomen obilježja ”Kristalne kocke vedrine”, predvođeni predsjednikom Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije  Brankom Cindrićem.

Predstavnici Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije Vlatko Krznarić i Stipo Ćorluka bili su dio službenog izaslanstva Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske kojeg je predvodio njen predsjednik Marijan Smernić.

U svojim posebnim izjavama i predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković te predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković posebno su istakli značaj očuvanja spomena na VRO "Bljesak" za sve buduće generacije, kako bi se istakla činjenica kako je Hrvatska pobjedila u Domovinskom ratu te kako su najveću žrtvu u borbi za slobodu dali poginuli i ranjeni hrvatski branitelji i drugi pripadnici Hrvatskih oružanih snaga.

DSCN9832

DSCN9830