Obilježena 30. obljetnica osnutka prve tenkovske postrojbe Hrvatske vojske pri legendarnoj 108. brigadi ZNG-a Republike Hrvatske

in Vijesti
Kreirano: 29 Srpanj 2021

IMG 9451 resizeU organizaciji Udruge tenkista iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, dana 29. srpnja 2021.g. u Slavonskom Brodu je svečano obilježena 30. obljetnica osnutka prve tenkovske postrojbe Hrvatske vojske pri 108. brigadi Zbora narodne garde.

Ova oklopna postrojba osnovana je 29. srpnja 1991. godine na nogometnom igralištu u Tomici. Na samom početku djelovanja, postrojba je brojala dvadesetak tenkista, a do kraja rata kroz postrojbu je prošlo tristotinjak pripadnika od čega je osam hrvatskih vitezova svoje živote položilo na oltar Domovine. Pripadnici ove slavne postrojbe svojim su borbenim djelovanjima zasigurno promijenili tijek Domovinskog rata u korist pobjedničke Hrvatske vojske i policije, posebice u oslobodilačkim Vojno-redarstvenim operacijama Maslenica, Bljesak i Oluja.

Trideseta obljetnica osnutka ove postrojbe obilježena je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen ploče u Tomici, a potom ispred spomenika poginulim braniteljima kod Kazališno-koncertne dvorane „Ivana Brlić-Mažuranić“. Polaganju vijenaca su nazočila izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane, Brodsko-posavske županije, Grada Slavonskog Broda i Nove Gradiške, te mnogobrojni predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga među kojima su bili i predstavnici Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije.

225760087 1845612692266706 4081485053190519905 n

IMG 9442 resize