Članovi UHBDRP BPŽ nazočili na predstavljanju Monografije SJP "Grom" u Karlovcu

in Vijesti
Kreirano: 01 Srpanj 2021

Karlovac 06U Karlovcu je 1. srpnja 2021. godine predstavljena Monografija o Specijalnoj jedinici policije “Grom”, čiji su autori znanstveni suradnici Hrvatskog instituta za povijest dr. sc. Jakša Raguž i dr. sc. Darjan Godić. Recenzenti knjige su dr. sc. Davor Marijan iz Hrvatskog instituta za povijest i dr. sc. Slaven Ružić iz Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centar Domovinskog rata.

Monografija je temeljena na velikom broju arhivskih fondova Središnjeg vojnog arhiva Ministarstva obrane RH i Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Jedan od najvažnijih izvora pri izradi monografije bio je Arhiv Interventne jedinice policije Policijske uprave karlovačke, a koja je slijednica ratne SJP „Grom“.

Za izradu Monografije korišteni su memoarski zapisi, opsežna literatura dijelom znanstvene monografije i radovi, a i brojni intervjui s nekadašnjim pripadnicima postrojbe. Specijalna jedinica policije Grom Karlovac osnovana je 1. ožujka 1991. godine i ove godine slavi 30. godišnjicu, pa je za ovu priliku i izrađena Monografija zbog čega predsjednik Udruge SJP „Grom“, Josip Slaćanin, nije krio zadovoljstvo.

Svečanost su svojim dolaskom uveličali predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Deur, saborske zastupnice Maja Grba Bujević i Nada Murganić, zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar i gradonačelnik Damir Mandić, generali Mladen Markač i Marijan Mareković, general Tihomir Kundid, kao izaslanik ministra obrane RH te drugi predstavnici MUP-a i PU karlovačke.

Promociji su prisustvovali brojni pripadnici postrojbe i članovi obitelji poginulih pripadnika SJP “Grom”. Program je svojim nastupom obogatila klapa MUP-a “Sveti Mihovil”, koja je za ovu prigodu premijerno izvela himnu “Hrvatski specijalci MUP-a”, autora Brune Kendžela, Ratka Pogačića i Vladimira Kolarića.

Članovi Udruge hrvatski branitelji Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije, Vlado Radošić, Gordana Radošić i Dubravka Kovačić, ovom su prigodom predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću uručili dar u ime Udruge i upoznali ga s radom organizacije koja dugi niz godina aktivno prikuplja svjedočanstva, dokumentaciju i fotografije vezano za srpske logore na području zapadne Slavonije. Rezultat toga su čak dvije knjige o srpskom logoru u Staroj Gradiški, autora Vlade Radošića, a uskoro se očekuje i knjiga o prvom srpskom logoru u Republici Hrvatskoj u Domovinskom ratu – Bučju.

Domaćini, SJP „Grom“, pobrinuli su se da Monografija već u samom početku bude dostupna zainteresiranim građanima, pa su svi gosti dobili po jedan primjerak za institucije, organizacije i udruge koje predstavljaju.

Karlovac 01

Karlovac 02