20. Memorijalni turnir "Josip Jović" - Aržano 2016.

in Vijesti
Kreirano: 01 Kolovoz 2016

dsc 0403Članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije sudjelovali su u subotu 30. srpnja 2016. na 20. Memorijalnom turniru „Josip Jović“, koji se svake godine održava u Aržanu u spomen na prvog poginulog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, koji je smrtno stradao od srbočetničke ruke na Plitvicama - "Krvavi Uskrs" 1991. godine.

Prije svečanog otvorenja odana je počast Josipu Joviću, prvoj žrtvi u Domovinskog rata, polaganjem vijenaca na njegov grob. Vijene su položili članovi obitelji Jović, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Luka Brčić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova - Davor Blažević, zamjenik ministra unutarnjih poslova uz Slobodana Marendića, ovlaštenog za obavljanje poslova načelnika PU splitsko-dalmatinske, zatim izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja, Splitsko-dalmatinske županje i predstavnici brojnih braniteljskih udruga.

Na ceremoniji svečanog otvaranja nazočnima su se obratili gospodin Željko Mustapić-Jogun, u svojstvu organizatora turnira, pukovnik Ivan Mršić, izaslanik ministra branitelja, zamjenik ministra unutarnjih poslova Davor Blažević i Luka Brčić, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović koji je i otvorio malonogometni turnir.

Zamjenik ministra unutarnjih poslova Davor Blažević u svom obraćanju naglasio je kako je održavanje ove tradicije i uspomene na Josipa Jovića, a time i na sve žrtve Domovinskog rata, izuzetno važno zbog naše budućnosti, te je čestitao organizatoru i pohvalio njihov trud i angažman da svake godine održe ovu lijepu tradiciju koja je prerasla u druženje hrvatskih branitelja. Nakon što je izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović otvorio turnir, zamjenik ministra Davor Blažević izveo je početni udarac na prvoj utakmici nakon otvorenja.

Malonogometnu momčad UHBDRP BPŽ činili su: trener-igrač Zdravko Kamenjaš, vratar Josip Duspara, Nenad Đaković, Antun Ferdeber, Tomislav Vlainić, Mato Brekalo, Berislav Vardić, Domagoj Matošević, Perica Bijelić i Drago Nesek. Stručno-logistički stožer činili su: načelnik PU Brodsko-posavske Ante Zovak, Miljenko Kovačević, Ivica Veselčić, Ivica Đaković, Tomislav Rajh i Vlatko Krznarić.

Zbog izuzetne važnosti događaja, predsjednik Željko Golubičić je prekinuo ljetovanje na Jadranu te se sa svojom cjelokupnom obitelji (Katica, Damjan, Stjepan i Martin) zaputio u Aržano dati podršku nogometnim izabranicima UHBDRP BPŽ.

Malonogometnu momčad UHBDRP BPŽ na ovom turniru, kvalitetno je vodio trener Zdravko Kamenjaš, poznatiji poznavateljima sporta i široj javnosti pod nadimkom „Struja“, koji s ovom odličnom momčadi već duže vrijeme ne poznaje termin "poraz". Pod njegovom dirigentskom palicom, na mnogobrojnim turnirima hrvatskih branitelja koji se odigravaju diljem "Lijepe naše" momčad UHBDRP BPŽ bilježi zapažene rezultate, što je potvrđeno i ovim još jednim u nizu odličnim nastupom njegovih izabranika, čime je dodatno utvrdio svoju trenersku poziciju i samim time postao gotovo nezamjenjiv.

Na ovogodišnji, 20. po redu Memorijalni turnir „Josip Jović“ plasirano je 13 vrlo kvalitetnih braniteljskih momčadi iz cijele Republike Hrvatske i BiH. Turnir se odigravao vrlo nemilosrdnim sustavom na ispadanje, što je značilo da momčad vrlo brzo i nakon malo igranja može ispasti s turnira.
Turnir je započeo ždrijebanjem i izvlačenjem natjecateljskih parova, a kasnije se ispostavilo da u tome naša momčad nije bila pretjerano sretne ruke, jer su nam za protivnike izvučeni najteži protivnici i najspremnije momčadi.

Prva utakmicu s kojom smo otvorili i započeli turnir bila je s momčadi Udruge Specijalne policije „Batt“ iz Splita. Bila je ovo jedna vrlo tvrda, ali i vrlo oprezna utakmica s obje strane, te je završila rezultatom 0:0. Odmah po završetku utakmice, pristupilo se izvođenju kaznenih udaraca u čemu je naša momčad bila uspješnija, te smo izvojevali pobjedu i plasiranje u daljnji tijek natjecanja.

Druga je utakmica igrana protiv Veterana 4. gardijske brigade „Pauci“, koju je naša momčadi odigrala taktički i vrlo mudro, unatoč vrlo žestokim pritiscima protivničke momčadi. Legendarni trener „Struja“ radi „rošade“ u momčadi, što se pokazuje više nego ispravnim potezom i naša momčad u konačnici pobjeđuje rezultatom 2:0.

Treća i recimo najteža odigrana utakmica bila je to ona polufinalna protiv veteranske reprezentacije MUP-a RH. Vrlo tvrda, čvrsta i neizvjesna utakmica sve do samoga kraja, posebice zbog dobivenog crvenog kartona našeg igrača Ferdebera te igramo pune 4 minute s igračem manje. Pametnom i smirenom igrom odupiremo se vrlo kvalitetnom protivniku, ali ne primamo gol i utakmica završava rezultatom 0:0. Pristupa se izvođenju kaznenih udaraca u čemu protivnička momčad ima više sreće te pobjeđuje.

Našoj momčadi jedino preostaje borba za 3. mjesto, koju trebamo igrati protiv „Bušića“, no odlukom organizatora odlučeno je da se utakmica neće odigravati, već će se odmah pristupiti izvođenju kaznenih udaraca. Zahvaljujući svim igračima, ali posebno virtuoznim obranama vratara Josipa Duspare, naša je momčad uspješnija te u konačnici zasluženo osvaja 3. mjesto. Josip Duspara je opravdano proglašen najboljim vratarom, bez ijednog primljenog gola u regularnom dijelu natjecanja turnira.

Pobjednici ovogodišnjeg jubilarnog 20. Memorijalnog turnira "Josip Jović" je veteranska reprezentacija MUP-a Republike Hrvatske.

Bilo je ovo još jedno u nizu prekrasno druženje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, uz odličnu organizaciju i vrhunsku gostoljubljivost domaćina. No kako se to inače na kraju kaže: "Svemu dođe kraj i sve što je lijepo kratko traje", pa je tako završio i ovaj lijepi događaj. Članovi UHBDRP BPŽ su u povratku kući su posjetili Etno selo "Herceg" i svetište Majke Božje u Međugorju.

Ovim putem još jednom upućujemo riječi zahvale Anti Zovaku, načelniku PU Brodsko-posavske, na svemu što je do sada učinio i na svemu što čini za našu Udrugu. Bez njegovog razumijevanja i bez njegove pomoći, teško bi bili u mogućnosti realizirati ovakve i slične aktivnosti. Hvala mu prije svega i na tome što se svake godine zajedno s članovima naše Udruge uputi na ovaj Memorijalni turnir "Josip Jović", ali i što sudjeluje u svim aktivnostima naše Udruge, što nam čini posebnu čast i zadovoljstvo.

Hvala također svim našim sponzorima, Udruzi HVIDR-a Slavonski Brod, ali i svima onima koji su na bilo koji način pomogli realizaciju ove naše aktivnosti.

NA VRH