Obilježen Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije i 25. godišnjica oslobođenja požeške vojarne

in Vijesti
Kreirano: 17 Rujan 2016

pozega 2016 22Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije – 17. rujna i godišnjica oslobađanja požeške vojarne obilježen je okupljanjem preko stotinu branitelja svih postrojbi Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz spomenik 123. brigadi obilježena je 25. obljetnica oslobođenja požeške vojarne. Izaslanstvo Grada Požege vodio je gradonačelnik Vedran Neferović, u čijoj pratnji su bili njegov zamjenik Mario Pilon, te Nino Smolčić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege.

Na svečanosti su nazočili Marijan Smernić, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije RH, predstavnici braniteljskih Udruga Požeško-slavonske županije, izaslanstva gradova, općina, vojarne i državne uprave, te predstanici Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije, Željko Golubičić, Filip Mamić, Ivan Jukić i Antun Ferdeber.

- Danas je veličanstven dan, 25. obljetnica kada smo oslobodili vojarnu. To je bio presudan dan u vrijeme kada je agresija uzimala sve više zamaha, kada je sve veći broj ljudi htio ući u Domovinski rat, ali nažalost nije bilo dovoljno tehnike i naoružanja. Zato je ulazak u vojarnu bio presudan za Domovinski rat. Mi smo ponosni jer je požeška vojarna, jedna od većih vojarni, upravno toga dana 17. rujna oslobođena i kada je u naše ruku došlo gotovo deset tisuća pušaka, nekoliko minobacača pa čak i dijelova velike tehnike koju smo mogli kasnije mijenjati da bi dobili oklopna vozila. Preuzimanjem vojarne otvorile su se mogućnosti za formiranje naše 123. brigade kroz koju je prošlo oko šest tisuća ljudi. Zato sam ponosan što sam sudionik i suvremenik tih događanja – rekao je umirovljeni general, župan i izaslanik Predsjednice RH, Alojz Tomašević, prisjećajući se događanja od prije 25 godina.

U mimohodu pobjede na čelu sa zastavama mnogobrojnih postrojbi i udruga branitelja, predstavnika vojske, policije, povijesnih postrojbi, vatrogasaca i dr. sudionici svečanosti su krenuli do vojarne 123. brigade, gdje su se uz vojsku postrojili hrvatski branitelji sa zastavama svih postrojbi. Na povijesne činjenice u vrijeme oslobađanja vojarne podsjetio je pukovnik Mato Tomašević, zapovjednik Središta za obuku i doktrinu logistike i Vojarne 123. brigade HV-a.

- Imali smo ogromno hrvatsko srce i ljubav prema domovini, zajedništvo i odlučnost hrvatskog čovjeka na putu stvaranja samostalne Hrvatske. Uspješnim oslobađanjem vojarne dokazali smo da je neprijateljska JNA ranjiva i pobjediva, a istovremeno smo došli u posjed naoružanja i tehnike kojom su opremljene postrojbe hrvatske vojske i policije diljem Požeštine, dok je dio naoružanja, vojne opreme i sredstava odaslana na bojišta diljem Hrvatske – prisjetio se pukovnik Tomašević.

Gradonačelnik Vedran Neferović posebno je zahvalio za sve ono što je učinjeno prije 25 godine.

- Grad Požega imao je brojna burna razdoblja kroz svoju povijest. Imao je kroz razne vremenske epohe utjecaj brojnih bitaka i ratova, silnika koji su napadali Zlatnu dolinu i željeli ostvariti svoje ciljeve. Kao odgovorni domoljubi uhvatili ste se u koštac s problemima koji su se pojavili prije 25 godina, a znamo da je najveći ulog i briga bio sačuvati Hrvatsku državu i njezinu državotvornost. Kao istinski domoljubi, hrabro, odvažno i sa srcem, stavili se hrvatsku zastavu na požešku vojarnu. Ovaj grad i cijela Požeština ne bi imali ovakve obrise da je ishod bio drugačiji i na tome vam se od srca zahvaljujem – poručio je gradonačelnik Neferović.

Nakon svečanosti sudionici svi su razgledali taktično-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme Hrvatske vojske.

 

NA VRH