Kreirano: 03 Prosinac 2021

uljezIzvor: PU brodsko-posavska

Ovom prilikom pozivamo građane da i dalje dragovoljno predaju oružje, streljivo i eksplozivna sredstva koja posjeduju, bez ikakvih sankcija.

U sklopu akcije „Manje oružja-manje tragedija“ građani bez bojazni od ikakvih sankcija policiji mogu predati automatsko vatreno oružje, vojne projektile s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegove dijelove, streljivo s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno i drugo zabranjeno oružje, razna minsko-eksplozivna sredstva i slične predmete koji mogu izazvati neželjene posljedice.

Tijekom proteklih jedanaest mjeseci 2021. godine, građani su policijskim službenicima na području Policijske uprave brodsko-posavske predali ukupno:

• 48 komada vatrenog oružja (od čega: 21 komad automatskog, 6 komada poluautomatskog, 8 repetirajućeg te 13 pištolja i revolvera);
  • 305 komada rasprskavajućeg oružja (od čega: 173 ručne bombe, 30 mina, 102 komada ostalih MES-a),
  • 15.413 komada streljiva za dugo i kratko naoružanje,
  • te 10,7 kilograma eksploziva.

Nakon poziva na broj 192 ili najbližoj policijskoj postaji, po navedene predmete će doći policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu te ih od građana preuzeti na siguran način.

U slučaju pronalaska oružja ili minskoeksplozivnih sredstava pozivamo građane da se odmah jave policiji te da pronađene predmete ne diraju ili pomiču kako ne bi došlo do aktiviranja, a time i do neželjenih posljedica.

Svi građani koji se žele pridružiti spomenutoj akciji te tako učiniti svoj dom sigurnijim, dodatne informacije mogu dobiti i pozivom na besplatan broj telefona 0800 8892.

O P Š I R N I J E
Kreirano: 29 Studeni 2021

BelaUDRUGA 108. BRIGADE ZNG SLAVONSKI BROD

U organizaciji Udruge 108. brigade ZNG Slavonski Brod u petak, 3. prosinca 2021. s početkom u 16:00 sati biti će održan HUMANITARNI TURNIR U BELI.

Turnir biti održan u dvorani u Udruge HVIDR-a Slavonski Brod, Stjepana Marjanovića 2.

Kootizacija po paru iznosi 50,00 kuna.

S radošću Vas očekujemo!

Kreirano: 18 Studeni 2021

Kinez 1Ivan Vrljić - Kinez: "Ne žalim ni za čim i ponovno bih prvi stao na branik Domovine"

Intervju s povodom: Ratni put "Šiminog anđela pakla" - 035 portal / Nikolina Martinović

- Imali smo neku obuku prije prelaska u Specijalnu policiju tu u jednom hangaru na Jelasu. I onda je Šima (Đamić, op.a.) kao tada već iskusan čovjek pred nas stotinjak rekao - dečki moji, rata će biti i to krvavog rata. Mnogi od vas ovdje nažalost to neće preživjeti. Ja se točno sjećam tog trenutka; mi smo sjedili u klupama, a ispred mene su sjedili Gibo (Nikola Butković) i Cec (Ilija Sekulić). Okrenuli su se i nasmijali smo se, jer nismo to tada tako ozbiljno shvatili. Nedugo nakon toga obojica su poginuli - Gibo u Kašiću prilikom akcije „Maslenica”, a Cec u bosanskoj Posavini na dan kada mu se rodio sin.

Ovako je započeo naš razgovor Ivan Vrljić, poznatiji kao Kinez; pripadnik elitne jedinice Specijalne policije „Šimini anđeli pakla”, i jedan od onih koji su branili Hrvatsku. Ovaj umirovljeni otac troje djece, sada i djed, nakon mnogo nagovaranja odlučio je s nama podijeliti dio priče o svom ratnom putu na kojem je izgubio zdravlje, suborce i prijatelje. Teška obiteljska povijest, politički progoni i egzistencijalni problemi nagnali su njegove roditelje da napuste rodnu Hercegovinu i bolju budućnost potraže u Starom Slatiniku, gdje živi i danas.

Odgajan u vjerničkoj obitelji, od malih nogu je bio svjestan svog nacionalnog identiteta. Nakon završetka srednje škole i služenja vojnog roka u tadašnjoj JNA, Vrljić posao pronalazi u Orioliku. Sa prvim nemirima koji počinju 1990.-e, daje otkaz i dragovoljno pristupa novoosnovanoj hrvatskoj policiji, iako liječnički pregled prolazi tek iz drugog pokušaja. Nakon nekoliko mjeseci obuke i obavljanja uobičajenih policijskih poslova postaje član Specijalne jedinice policije koja će se kasnije proslaviti kao „Šimini anđeli pakla”.

O P Š I R N I J E