fixed background image joomla

Obilježena 10. obljetnica utemeljenja RK IPA Brodsko-posavska

ipa 2017 12U subotu 08. travnja 2017. u dvorani "Matičević centra" u Slavonskom Brodu, svečano je obilježena 10. obljetnica utemeljenja Regionalnog kluba IPA Brodsko-posavska.

Uz članove Regionalnog kluba IPA Brodsko-posavska, njihove mnogobrojne domaće goste, ali i goste iz inozemstva, ovoj svečanosti je u ime Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije, nazočio njen predsjednik Željko Golubičić sa suprugom Katicom.

Prigodom ove jubilarne obljetnice, predsjednik Regionalnog kluba IPA Brodsko-posavska Antun Valić, uručio je prigodne zahvalnice zaslužnim pojedincima za pomaganje u razvoju, radu, aktivnostima i djelovanju Regionalnog kluba IPA Brodsko-posavska, među kojima je nagrađen prigodnom zahvalnicom i Željko Golubičić, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije.

Opširnije...

Program provođenja preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na području Republike Hrvatske za 2017. godinu

branitelji sistematski pregledi

Ovim putem pozivamo sve hrvatske branitelje s područja Brodsko-posavske županije neka se uključe u "Program provođenja preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na području Republike Hrvatske za 2017. godinu".

Kategorije korisnika:

a) Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata bez statusa HRVI, koji je u borbenom sektoru u obrani suvereniteta sudjelovao više od 1500 dana

b) Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata bez statusa HRVI, koji je u borbenom sektoru u obrani suvereniteta sudjelovao manje od 1500 dana

c) Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji se nalazi u teškoj novčano-materijalnoj situaciji i/ili zdravstvenoj situaciji

Za ostvarivanje prava na besplatni sistematski pregled, potrebno je popuniti priloženi upitnik, a isti potom dostaviti u nadležnu jedinicu Ministarstva / PSP centar, prema mjestu prebivališta, najkasnije do 30. travnja 2017.

Adrese za dostavu upitnika:

SLAVONSKI BROD - Dom HVIDR-a, S. Marjanovića 2, Slavonski Brod, INFO TEL: 035/ 447-363

NOVA GRADIŠKA - Ulica Zrinskih 1, Nova Gradiška, INFO TEL: 035/ 362-154

    KLIKNI OVDJE ZA PREUZIMANJE UPITNIKA    

Opširnije...

Obilježena 25. obljetnica stradavanja pripadnika 108. brigade ZNG RH

Sava 2017Prije 25 godina, 6. travnja 1992. godine, prilikom prelaska na bojišnicu u Bosanskoj Posavini, u hladnoj rijeci Savi svoj život tragično su okončala sedmorica hrvatskih branitelja, pripadnika 108. brigade ZNG RH Slavonski Brod.

U znak sjećanja na ovaj nesretni događaj, na mjestu s kojeg su poginuli branitelji krenuli na posljednji zadatak, kod "velike krivine" između Migalovaca i Zbjega, u organizaciji Udruge 108. brigade ZNG RH, 6. travnja 2017. spušten je vijenac u rijeku Savu.

Nakon spuštanja vijenca u rijeku Savu i paljenja svijeća na obali, te kratke molitve u spomen na stradale hrvatske branitelje, vijenci su položeni i kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u centru Slavonskog Broda.

Na obilježavanju ove značajne obljetnice nazočili su članovi obitelji stradalih, pripadnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović bojnik Jožek Štignjedec, izaslanik Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Denis Tretinjak, izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja general Josip Zvirotić i izaslanstvo Grada Slavonskog Broda predvođeno zamjenikom gradonačelnika Hrvojem Andrićem, te predstavnici UHBDRP BPŽ Željko Golubičić, Mirko Cimbal, Antun Đurić, Ljubica Senjić i Katica Golubičić.

S ponosom se sjećamo sedmorice hrabrih hrvatskih vitezova: Anđelko Barać, Zoran Seferović, Gojko Lauc, Dražen Bukvić, Zvonimir Kvesić, Marko Jelinić i Davor Bernardić. Neka im je vječna slava i hvala!

Opširnije...

Vijećnici županijske skupštine BPŽ usvojili prijedlog - Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije - 16. rujna

croatiaDanas, 3. travnja 2017. na redovnom zasjedanju 24. sjednice Županijske skupštine Brodsko-posavske županije, vijećnici su jednoglasno podržali inicijativu i prijedlog Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata BPŽ da se za Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije službeno proglasi 16. rujna - u spomen na povijesni datum kada su pripadnici Zbora narodne garde i Ministarstva unutarnjih poslova RH, na taj dan 1991. oslobodili slavonskobrodsku vojarnu, a neprijateljska tzv. JNA je tim činom zauvijek nestala s ovih naših prostora.

Inicijativa za proglašenje 16. rujna - Danom hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije, pokrenuta je još prošle godine od strane Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, nakon čega je 14. veljače 2017. u Velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije održan je radni sastanak na kojem su nazočili predstavnici svih braniteljskih udruga s područja Brodsko-posavske županije, te se na istom raspravljalo o predloženom datumu.

Zaključkom nazočnih predstavnika braniteljskih udruga, gotovo jednoglasno je usvojen prijedlog KUPIDR BPŽ-e da se za Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije proglasi 16. rujna, a isti su prijedlog vijećnici Županijske skupštine Brodsko-posavske županije danas službeno potvrdili i jednoglasno usvojili.

Opširnije...

Obilježena 26. obljetnica akcije „Plitvice“ i pogibije Josipa Jovića

Plitvice 2 033Dana 31. ožujka 2017.g. na Plitvicama je obilježena 26. obljetnica akcije „Plitvice“ i pogibije mladog hrvatskog policajca Josipa Jovića, prve žrtve Domovinskog rata i krvave agresije na Republiku Hrvatsku.

Ispred Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske, događaju je nazočio njen predsjednik, Marijan Smernić. Izaslanstvo Policijske udruge hrvatskih branitelja Grada Zagreba i Zagrebačke županije činili su: Mladen Mihovljanec, Oliver Križić, Marijan Vlašec, Zdravko Varzić, Tomo Stojanac, Ivan Prelec, Sabid Orlić, Zlatko Gladoić, te Vlado Kos. Udrugu policijskih branitelja Domovinskog rata Imotski predvodio je njen predsjednik, Ivica Strinić i dopredsjednik, Željko Mustapčić, dok je u ime Policijske udruge branitelja PU Dubrovnik 91. svečanosti nazočio Petar Mirošević.

Obilježavanju su nazočili sudionici akcije „Plitvice“, pripadnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata – Udruga ratnih pripadnika ATJ Lučko 90, Udruga Tigar 90/91 Rakitje, Udruga PJP Kumrovec 90 i Udruga Prvi hrvatski redarstvenik, polaznici i nastavnici “Policijske škole Josipa Jovića” te policijski službenici i brojni drugi hrvatski branitelji.

Kod spomen obilježja vijence je položila obitelj poginulog redarstvenika Josipa Jovića, a djeca Osnove škole Plitvička jezera položila su zajednički vijenac hrvatskih branitelja i obitelji poginulih i nestalih branitelja. Zajednički vijenac državnog vrha položili su: predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, potpredsjednik Vlade, ministar obrane i izaslanik predsjednika Vlade RH Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, glavni ravnatelj policije Marko Srdarević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov.

Opširnije...

Krvavi Uskrs: Dan kad je pala prva žrtva Domovinskog rata

JosipNa današnji dan, 31. ožujka na Uskrs 1991. na cesti na Plitvicama srbočetnički pobunjenici dočekali su s balvanima, barikadama i pucnjavom hrvatske policajce. Nekoliko policajaca je ranjeno, a Josip Jović (22) je ubijen.

Uskrsno jutro 1991. godine bilo je izrazito maglovito. S nekoliko autobusa, kombija i osobnih vozila te jednim transporterom kolona s hrvatskim specijalcima pod zapovjedništvom Josipa Lucića krenula je prema Plitvicama u ranim jutarnjim satima 31. ožujka.

Dolazak hrvatskih snaga na Plitvice tog hladnog uskršnjeg jutra prethodila se akcije pobunjenih Srba koji su tjedan dana ranije organizirali tzv. "miting istine" na Plitvicama. Zahtjevali su da Nacionalni park Plitvice ostane u sklopu tzv. SAO Krajine a dan kasnije donijeli su nezakonitu odluku da se smjeni rukovodstvo Nacionalnog parka. Na Plitvice ubrzo stižu "martićevci". Pun autobus 'milicajaca' iz Knina čije je vođa bio Milan Martić, jedan od glavnih vođa pobunjenih Srba i šef kninske 'milicije'. Upadaju u upravnu zgradu Nacionalnog parka kako bi proveli odluku o pripojenju. Na koranskom mostu uskoro se vijori zastava tzv. SAO Krajine i Jugoslavije.

Ministarstvo unutarnih poslova Hrvatske najprije šalje upozorenje, ali kad su velikosrpski pobunjenici počeli pljačkati park i maltretirati zatočene ljude MUP šalje policiju iz Gospića, Karlovca i Zagreba.

Dolaskom na Plitvice na kolona s hrvatskim specijalcima nailazi na barikade na cesti. Na njih se odmah otvara vatra iz okolne šume. U jedan od autobusa (vozio ga Ljubo Česić Rojs) ulijeće tromblonska mina. Na sreću, nije eksplodirala jer je osigurač bio neizvučen. Policajci munjevito izlijeću iz autobusa i odgovaraju na neprijateljsku vatru.

Nekoliko sati traju borbe. Srbi bivaju prisiljeni na povlačenje. Na hrvatskoj strani pogiba Josip Jović (22) redarstvenik iz Aržana u dalmatinskoj Zagori. Pogađa ga rafal kod zgrade pošte, a iako je na sebi imao pancirku pogođen je u nezaštićeni dio tijela. I premda je Hitna odmah stigla, sanitetski vojni helikopter se duže čekao. Davao je znakove života i kad su uzletili, no nije izdržao i preminuo je na putu do bolnice.

Opširnije...

Zanimljive fotke

Brojač posjeta

Članarina za 2018.

Pristupnica

Klikni za preuzimanje pristupnice