sirinci 2015 20U Širincima i u Rešetarima je jučer obilježena 23. obljetnica vojno redarstvene akcije Širinci 92. Poginulih suboraca i same akcije prisjetili su se branitelji, članovi Udruga proisteklih iz domovinskog rata te članovi obitelji poginulih branitelja i njihovog zapovjednika pukovnika Ivice Atlagovića.

Kod novoizgrađenog spomen obilježja u Širincima okupio se veliki broj branitelja, članova obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja te predstavnika udruga proisteklih iz domovinskog rata koji su položili vijence i zapaljene svijeće u spomen na 17 poginulih pripadnika novogradiških i brodskih postrojbi. Nakon minute šutnje , molitvu za poginule je predvodio vojni kapelan velečasni Željko Volarić.

Nazočne je u ime općine Rešetari, koja je uz odbor za obilježavanje obljetnica iz domovinskog rata bila suorganizator pozdravio načelnik Zlatko Aga koji je među ostalim zahvalio svima koji su došli i poklonili se poginulim braniteljima ali i onima koji su oslobodili Širince te dodao: Zlatko Aga.

U ime grada Nova Gradiška nazočnima se obratio gradonačelnik Željko Bigović. te rekao da se poginuli branitelji sigurno nisu borili za ovakvu Hrvatsku kakvu danas imamo nego za Hrvatsku u kojoj se drži do dostojanstva i poštovanja hrvatskih branitelja i nastavio: Željko Bigović.

Vijećnica županijske skupštine Ružica Vidaković dugi niz godina se odaziva na obilježavanje akcije Širinci a za vrijeme dok je bila zamjenica župana za društvene djelatnosti pomogla je izgradnju spomen obilježja. Skromno je rekla da je njen doprinos samo mala kockica u mozaiku sastavljenom od roditelja poginulih branitelja, suboraca iz svih udruga proisteklih iz domovinskog rata ali i općina Okučani, Rešetari i Gornji Bogićevci i dodala: Ružica Vidaković.

U ime odbora za obilježavanje obljetnica iz domovinskog rata, ujedno i kao predsjednik županijske udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Jozo Bungić je također napomenuo da se braniteljski korpus nije borio za ovakvu državu – Hrvatsku bez perspektive, Hrvatsku koja nije stasala ni gospodarski ni moralno . Nisu za to krivi branitelji nego političari i nesposobna vlast te lopovluk u svim sferama društva. Bungić je izrazio nadu da će doći do promjena i da naša djeca neće morati trbuhom za kruhom kao 50-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća. Također je podsjetio i na početke obilježavanja obljetnica akcije Širinci: Jozo Bungić.

Opsežnom i kordiniranom akcijom Orkan 91. od 29. listopada 1991. do 3. siječnja 1992., a u sklopu koje je izvedena i akcija Širinci, oslobođena je gotovo cijela Zapadna Slavonija. Uspješno je neutralizirano 21 srpsko uporište. Oslobođena je cijela planina Papuk od Orahovice do Daruvara, kao i planina Ravna Gora. Oslobođeni su Voćin i Lipik, te cijeli niz sela. Obranjen je i Pakrac. Osujećen je plan odsijecanja Slavonije. Područje Virovitice, Slatine i Orahovice te podravska magistrala i pruga ostali su sasvim sigurni. Uz veliki oprez bilo je moguće prometovati i cestom Pakrac – Požega. Za novogradišku bojišnicu od presudne važnosti je bilo to što je tom akcijom neprijatelj odbačen od Nove Gradiške i Požege.

U sklopu Orkana 91., akcija Širinci je imala iznimno važan značaj za novogradiški kraj jer je njenim uspješnim završetkom došlo do stabilizacije bojišnice na potezu Širinci – Mašićka Šagovina - Medari - Dragalić - Donji Bogićevci – Pivare - lijeva obala Save. Tijekom borbenog djelovanja u Akciji Širinci su poginuli hrvatski branitelji Davor Cvitković, Mato Kovačević i Domagoj Vukšić iz Nove Gradiške, Stjepan Pohl iz Bodovaljaca, Ljubomir Dakić iz Davora, Tihomir Dautović iz Gunjavaca i Marijan Marijanović iz Ljupine, te zapovjednik Druge bojne 121. brigade Hrvatske vojske Ivan Atlagović.

Na obilježavanju je uz predstavnike Udruga proisteklih iz domovinskog rata iz Rešetara, Gornjih Bogićevaca, Nove Gradiške, Cernika, Nove Kapele , Davora i ostalih dijelova bivše općine Nova Gradiška, bio i izaslanik načelnika glavnog stožera Oružanih Snaga Republike Hrvatske general Siniša Jurković, koji je među ostalim rekao: Siniša Jurković.

Akcija Širinci 91. počela je 29. prosinca 1991. godine i zaustavljena je tek 3. siječnja 1992. nakon potpisivanja Sarajevskog primirja. Akcija je uspješno okončana. Tijekom stabilizacije crte bojišnice koja je takva ostala sve do operacije “Bljesak, na tom dijelu novogradiškog ratišta do kraja ožujka 1992. godine zbog nepridržavanja primirja neprijateljskih snaga poginulo je ukupno 17 hrvatskih branitelja. Nakon završetaka operacije “Orkan 91.” i akcije Širinci 91. , od Pakraca do Save i između Novske i Nove Gradiške ostalo je pod srpskom okupacijom oko 600 km2 koje je oslobođeno u VRA Bljesak . Evo kako nam je svoje osjećaje opisao satnik Krešimir Baković Bakas koji je tijekom akcije Širinci bio ranjen: Krešimir Baković-Bakas.

Nakon Širinaca, nazočni su se uputili u Rešetare gdje su pred spomen obilježjem položili vijence i zapalili svijeće te se molitvom prisjetili poginulih branitelja .

Autor: Mato Višić

Fotografija: Dragan Ruškan