BodegrajNa današnji dan 30.rujna 1991. godine dogodio se strašan zločin kojeg su na području općine Okučani počinili tadašnji pripadnici srbočetničkih paravojnih formacija teritorijalne obrane i milicije. U jednom danu na okrutan način je ubijeno 6 nedužnih civila, i to dvije starije osobe, baka i djed u Borovcu, jedna žena u Lađevcu, te starije osobe Stanko i Marija Šajnović i sedmogodišnji dječak Renato Šajnović u Bodegraju.

Obitelj Šajnović ubijena je na pragu svoje kuće ili točnije na brijegu na kraju svoga vrta. Upravo na tom mjestu danas je otkriveno spomen obilježje te masovne grobnice spomenutih žrtava iz Domovinskog rata. Iz obitelji Šajnović je još jedna žrtva u Domovinskom ratu a to je Nikola Šajnović koji je kao pripadnik 1. Gardijske brigade Tigrovi poginuo u ratnim borbama kod Ogulina 1993. godine.

Današnjoj komemorativnoj svečanosti u Bodegraju bio je nazočan ministar hrvatskih branitelja general Tomo Medved koji je zajedno sa unukom ubijenih žrtava Ivanom Šajnovićem i otkrio spomenik. Bili su tu i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Pero Ćosić, zatim izaslanik predsjednice RH župan BPŽ Danijel Marušić, načelnik Općine Okučani Aca Vidaković i brojni prdstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te predstavnici MUP-a Republike Hrvatske.

Na ovom su događanju u ime UHBDRP BPŽ, nazočili predsjednik Suda časti Zrinko Kapetanić, član Izvršnog odbora Vlado Radošić i član Nadzornog odbora Bernard Matošević, koji su svojim osobnim zalaganjem i istraživanjem, uveliko doprinijeli u otkrivanju ove masovne grobnice.

Likovno-literarna

Petak, 20.12.2019. - SLAV. BROD