dalj 2019 01Prije 28 godina, 1. kolovoza 1991. godine jedinice 51. motorizirane brigade tzv. JNA s pridruženim paravojnim srbočetničkim formacijama, napale su šire područje Dalja i Erduta te započele prodor i osvajanje hrvatskog mjesta Dalj.

Nošeni plemenitim ciljem obrane suvereniteta Hrvatske, hrvatski policajci PP Dalj toga su dana, s pripadnicima ZNG i Civilne zaštite te lokalnim stanovništvom, pokušali obraniti Dalj od daleko brojnijeg i tehnički nadmoćnijeg neprijatelja. Iako izloženi stalnom granatiranju, držali su hrabro svoje položaje. Nakon što su odbili ultimatum za bezuvjetnu predaju prema policijskoj postaji, tenkovima, transporterima i ostalim vozilima krenuo je neprijatelj. Istodobno je započeo snažni otpor hrvatskih policajaca, pripadnika Zbora narodne garde, Civilne zaštite i mještana Dalja. Žestoka i neravnopravna borba trajala je sve do deset sati, kada je tenkovski projektil, ispaljen iz smjera pravoslavne crkve, pogodio policijsku postaju i potpuno je uništio. Hrvatski branitelji koji nisu poginuli od projektila brutalno su likvidirani. U obrani Policijske postaje Dalj tragično je poginulo 20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika Civilne zaštite.

U znak sjećanja, u Dalju je 1. kolovoza 2019. dostojanstveno obilježena 28. obljetnica tog tragičnog događaja, na kojoj su uz mnogobrojna izaslanstva i predstavnike braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, nazočili i predstavnici Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije.

Likovno-literarna

Petak, 20.12.2019. - SLAV. BROD