borovo 2019 29Intoniranjem hrvatske himne i podizanjem hrvatskog stijega podno dvanaest čempresa kod ulaza u Borovo započela je svečanost obilježavanja 28. obljetnice mučkog stradavanja dvanaest hrvatskih redarstvenika.

Čitanjem imena ubijenih i masakriranih hrvatskih policajaca pripadnika Specijalne jedinice policije Vinkovci Stipana Bošnjaka, Antuna Grbavca, Josipa Culej, Mladena Šarića, Zdenka Perice, Marinka Petrušića, Janka Čovića, Željka Hrala i Mladena Čatića, obitelji i rodbina ubijenih policajaca, državni vrh i brojni uzvanici prisjetili su se hrabrih mladića, koji su živote izgubili 2. svibnja 1991, godine, u herojskoj akciji spašavanja dvojice svojih zarobljenih kolega. Počasni pucanj i mirozov označili su potom polazak prema Spomen obilježju poginulim redarstvenicima u mimohodu duž ulice Dvanaest hrvatskih redarstvenika.

U svečanoj komemoraciji kod Spomen obilježja poginulim redarstvenicima prigodno su se obratili predsjednik Udruge SPDR Krpelji Vinkovci g. Stevo Culej, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica gđa. Marijana Balić te Predsjednica Republike Hrvatske gđa Kolinda Grabar-Kitarović. Nakon prigodnih govora prisutne je u zajedničkoj molitvi okupio mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij.

Podno spomen ploče vijence su potom položili i svijeće zapalili roditelji i članovi obitelji dvanaestorice poginulih hrvatskih redarstvenika, u ime Republike Hrvatske zajednički vijenac su položili Predsjednica Republike Hrvatske gđa Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica gđa Marijana Balić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović uz pridruženo izaslanstvo ministra hrvatskih branitelja g. Tome Medveda, pomoćnik ministra obrane Republike Hrvatske g. Zorana Piličića , zamjenika glavnog ravnatelja policije g. Josipa Ćelića te brigadnog generala Oružanih snaga Republike Hrvatske g. Željka Živanovića te umirovljenog general-pukovnika Mladena Markača. Vijence su potom položili i svijeće zapalili izaslanstva Udruge Specijalne jedinice policije Domovinskog rata „Krpelji“ Vinkovci, Marijan Smernić ispred Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije RH, predstavnici Udruge prvi hrvatski redarstvenik i Udruge Tigar 90/91.; izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i Grada Vinkovaca, suborci i prijatelji ubijenih hrvatskih redarstvenika.

Svečani program obilježavanja 28. godišnjice smrti hrvatskih policajaca nastavljen je u crkvi Sv. Euzebija i Poliona u kojoj je koncelebriranu svetu misu služio mons. Jure Bogdan i mons. Tadija Pranjić.

Udrugu hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije predstavljali su: Vlatko Krznarić, Ivica Franjić, Zdravko Kamenjaš, Martin Živić, Zoran Džeba, Željko Sekulić, Boro Mišić i Saša Kolar.