akcija spomenik 01Uz cestovnu prometnicu kojom se prometuje od Okučana preko Bijele Stijene prema Lipiku i Pakracu, u blizini sela Trnakovac nalaze se dva spomen obilježja koje je davnih godina postavila UHVDR Okučani, u spomen na poginule hrvatske policajce, hrvatske vitezove STIPU VUKOVCA i SLAVKA DOŠLIĆA.

STIPO VUKOVAC (rođ. 11.12.1964.) bio je pripadnik SJP "Šimini Anđeli Pakla" Slavonski Brod, a poginuo je 1. svibnja 1995. u žestokim borbama sa srbočetničkim snagama tijekom oslobodilačke VRO "Bljesak". Novogradiški hrvatski policajac SLAVKO DOŠLIĆ (rođ. 20.06.1969.) mučki je ubijen 7. kolovoza 1991.g. u zasjedi postavljenoj od strane srbočetničkih paraformacija i pobunjenih okučanskih Srba.

Pri povratku s ovogodišnjeg obilježavanja početka Domovinskog rata, održanog 1. ožujka u Pakracu, članovi Udruge Specijalne jedinice policije u obrani Domovine MUP-a RH Slavonski Brod i Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije, zastali su zapaliti svijeće i pomoliti se kod spomenutih spomen obilježja, te su uočili kako je zub vremena učinio svoje na spomen obilježjima i kako je došlo vrijeme za njihovo uređenje i obnavljanje.

Ne zadugo, u subotu 13. travnja 2019. u organizaciji Udruge Specijalne jedinice policije u obrani Domovine MUP-a RH Slavonski Brod i Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije, organizirana je radna akcija i posao je uspješno odrađen i priveden kraju, zahvaljujući prije svega Zoranu Luciću, koji je besplatno donirao mramorne ploče, dok je tvrtka "Dankić-Građevinar" u vlasništvu Nenada Dankića. besplatno dovezla kompletan materijal i ugradila ga na spomen obilježja.

Dok su izvođeni radovi na spomen obilježjima uz prometnicu, jedan dio ekipe se zaputio doboko u šumu, na mjesto stradavanja Stipe Vukovca, gdje je također izgrađeno spomen obilježje od strane Udruge Specijalne jedinice policije u obrani Domovine MUP-a RH Slavonski Brod, s ciljem uređenja i čišćenja šumskog predjela oko spomenika.

Ugostiteljski obrt "Park" iz Okučana u vlasništvu Dinke Knežević, ponudio je svoje gostoprimstvo i stavio se na raspolaganje sa svojom kuhinjom i svim ostalim kapacitetima, u kojima je pripremljen i serviran ručak za izvođače radova i sve ostale sudionike ove radne akcije.

PU brodsko-posavska je ovom prigodom osigurala kombi prijevoz za sve sudionike ove radne akcije, uz pratnju mladog hrvatskog policajca Ante Vištice u svojstvu vozača.

U pripremi i realizaciji ove radne akcije sudjelovali su Dinko Kamenko (predsjednik Udruge SJPOD MUP RH Slavonski Brod), Darko Tomić, Željko Županić, Ivan Glibo, Antun Klišanić i Vlatko Krznarić (predsjednik UHBDRP BPŽ), što je dokaz kako se uz malo dobre volje i suradnju dviju policijskih braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, može napraviti kvalitetan posao i ujedno pokazati kako sjećanje na poginulu braću po oružju nikad ne blijedi.

Dan udruge

Subota, 11.05.2019. - SIBINJ