Plitvice 2019 1Članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije nazočili su 31. ožujka 2019. na obilježavanju 28. obljetnice policijske akcije „Plitvice 1991.“, te se u zapalili svijeću kod spomen obilježja prvog poginulog hrvatskog redarstvenika u Domovinskom ratu Josipa Jovića.

Dostojanstveno i ponosno, uz nazočnost mnogobrojnih visokih državnih, policijskih i vojnih uzvanika, te predstavnika braniteljskih udruga, na Plitvicama je u nedjelju obilježena 28. obljetnica policijske akcije “Plitvice 1991.”, poznatije kao “Krvavi Uskrs”, u kojoj je poginuo hrvatski policajac Josip Jović, dok je ranjeno sedmorica njegovih suboraca 31. siječnja 1991., što je vojni biskup Jure Bogdan nazvao “neprijateljskim pucnjem u uskrsnuće hrvatske države”. Nakon pakračke bitke, akcija na Plitvicama bila još jedna hrvatska pobjeda koju je izvojevala hrvatska policija, jedina oružana sila koju je Hrvatska tada imala, jezgra buduće pobjedničke Hrvatske vojske.

Malo je država u svijetu u kojima je policija odigrala tako važnu ulogu u stvaranju neovisne države kao hrvatski redarstvenici devedesetih godina, jer je to bila prva organizirana snaga koja je pružila otpor neprijatelju u Domovinskom ratu tijekom kojeg je poginulo 725 policajaca, najviše na početku, a nestalima se smatra još njih 25, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Akcija Plitvice je pokazala kako će se hrvatska mladost i hrvatska država moći oduprijeti velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku, a žrtva Josipa Jovića dokaz je kako su u tom obrambenom i oslobodilačkom ratu hrvatski branitelji bili spremni dati najviše što imaju, a to je vlastiti život.

Plitvice 2019 1

Plitvice 2019 4