bljesak 2018 93U Okučanima je 1. svibnja 2018. obilježena 23. obljetnica Vojno-redarstvene operacije (VRO) "Bljesak", a na središnjoj svečanosti nazočio je cijeli državni vrh predvođen Predsjednicom RH i Vrhovnom zapovjednicom OSRH Kolindom Grabar-Kitarović, uz nazočnost mnogobrojnih braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, među kojima su bili predstavnici Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije.

Uz Predsjednicu Republike Hrvatske, svečanosti u Okučanima nazočio je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, te mnogobrojni vojnici, dočasnici i časnici Hrvatske vojske i predstavnici MUP-a RH. Svi nazočni su sudjelovali u komemorativnoj svečanosti i polaganju vijenaca, te u otkrivanju spomen-obilježja 'Kristalne kocke vedrine' u spomen hrvatskim braniteljima poginulima u akciji "Bljesak", u kojoj je oslobođena zapadna Slavonija.

U crkvi sv. Vida služena je sveta misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu, a u Okučane su tijekom dana došli i maratonci društva "Hrvatski sokol" Nova Kapela-Batrina i Novska-Okučani, te motoristi iz svih krajeva Hrvatske, sudionici 'Moto-defilea Bljesak'.

Za sve posjetitelje je organiziran cjelodnevni Taktičko tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi Oružanih snaga RH, prezentacija projekta "Kadet" i studijskih programa Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" te dragovoljnog vojnog osposobljavanja.

VRO "BLJESAK" - 1. svibnja 1995.

Operacija Bljesak započela je 1. svibnja 1995. u ranim jutarnjim satima, a u manje od trideset dva sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija. Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području.

U operaciji su sudjelovale 32 postrojbe oružanih snaga i policije s oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. U oslobađanju zapadne Slavonije poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. U njoj su po prvi puta korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu, čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja.

Tijekom akcije Srbi su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

Bljesak je prethodio operaciji Oluja, koja je uslijedila nakon tri mjeseca, a kojom je uspostavljen državno-pravni poredak na cijelom području države.

BICIKLIJADA 2018.

SUBOTA, 26.05.2018. u 9:30 sati, ispred Doma HVIDR-a Slav. Brod