fixed background image joomla

plitvice 2018 01U subotu 31. ožujka 2018.g. na Plitvicama je obilježena 27. obljetnica akcije „Plitvice“ i tragične pogibije mladog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, prve žrtve Domovinskog rata, na kojoj su među mnogobrojnim braniteljskim udrugama, nazočili i predstavnici Udruge Specijalne jedinice policije u obrani Domovine MUP-a RH Slavonski Brod Darko Tomić, Goran Tomić i Ivica Knežević i predstavnici Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije Željko Golubičić, Martin Živić, Vlatko Krznarić i Mario Matijević, kojima se u svojstvu svojevrsnog domaćina pridružio dugogodišnji prijatelj naše udruge Marinko Sabljak, pripadnik 143. brigade HV Ogulin.

Svečanost odavanja počasti poginulom redarstveniku započela je klapa "Sveti Mihovil" izvođenjem himne Republike Hrvatske. Ispred spomen obilježja vijence su položili obitelj poginulog redarstvenika Josipa Jovića, izaslanstvo udruga sudionika akcije "Plitvice", dok su zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske na spomenik Josipu Joviću položili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Hrvatskog sabora i izaslanik predsjednika Sabora Milijan Brkić, ministar unutarnjih poslova i izaslanik predsjednika Vlade Davor Božinović, ministar branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Mirko Šundov i glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

U prigodnim obraćanjima visokih državnih dužnosnika, na čelu s predsjednicom Kolindom-Grabar Kitarović, ukazano je na povijesni značaj Operativne redarstvene akcije "Plitvice", koja je zbog tragičnih posljedica nazvana "Krvavi Uskrs". Prolivena krv i tragična pogibija redarstvenika Josipa Jovića, kao i ranjavanje devetorice njegovih suboraca označili su početak borbe za uspostavu suvereniteta i pravnog poretka Republike Hrvatske na svakom pedlju njenog teritorija. Ove žrtve obvezuju na odlučnost u omogućavanju dostojanstvenog života svih građana Republike Hrvatske. U prigodnim obraćanjima visokih državnih dužnosnika, na čelu s predsjednicom Kolindom-Grabar Kitarović, ukazano je na povijesni značaj Operativne redarstvene akcije "Plitvice", koja je zbog tragičnih posljedica nazvana "Krvavi Uskrs". Prolivena krv i tragična pogibija redarstvenika Josipa Jovića, kao i ranjavanje devetorice njegovih suboraca označili su početak borbe za uspostavu suvereniteta i pravnog poretka Republike Hrvatske na svakom pedlju njenog teritorija. Ove žrtve obvezuju na odlučnost u omogućavanju dostojanstvenog života svih građana Republike Hrvatske.

U ime Vlade RH ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je zahvalio umirovljenim i aktivnim policajcima kao i svim hrvatskim braniteljima na njihovom doprinosu u oslobađanju i obrani domovine, te je u ime premijera Andreja Plenkovića istakao da je prerano ugašeni život Josipa Jovića postao trajni zalog višeg cilja i trajni simbol svih žrtava Domovinskog rata. Taj osjećaj poštovanja prema Josipu Joviću i njegovim suborcima treba prenositi na nove naraštaje, kao i sjećanje na doprinos specijalne policije u toj akciji kao i na njen značaj u akcijama koje su uslijedile. U njima su pokazali jedinstvo i odlučnost, izvrsnost, koju dokazuju sustavno i danas, kao i drugi rodovi hrvatske policije, rekao je Božinović.

Podsjećajući na politička zbivanja koja su prethodila samoj akciji, okupljenima se, u ime sudionika akcije "Plitvice" iz Udruge ratnih pripadnika antiterorističke jedinice Lučko 90, obratio Vlado Marić, naglasivši važnost i značaj redarstvene akcije koja je provedena na današnji dan prije 27 godina. Iskazao je nadanje da nova generacija neće svjedočiti raznim nepravdama, nelogičnostima, lažnim prorocima i svemu onome kroz što su prijašnje generacije morale prolaziti.

Nazočnima se prigodnom riječju i molitvom obratio mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij, nakon čega je održan prigodni domjenak u obližnjem ugostiteljskom objektu "Poljana".

Povratak na naslovnicu