daruvar promocija 01Jučer je u Pučkoj knjižnici i čitaonici grada Daruvara održana prva u nizu promocija knjiga o srpskom logoru Stara Gradiška. Udruga hrvatske policije branitelja Daruvara '91. u suradnji s daruvarskim knjižničarima ugostila je članove Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije na čelu s predsjednikom Željkom Golubičićem.

Tom prigodom održana je promocija knjiga „Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1991.“ i „Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1992.“ autora Vlade Radošića. Druga navedena knjiga rezultat je projekta koji je provela UHBDRP BPŽ, a koji je financiralo Ministarstvo hrvatskih branitelja u sklopu prošlogodišnjeg natječaja Promicanje vrijednosti Domovinskog rata.

Okupljene je pozdravila zamjenica gradonačelnika za društvene djelatnosti grada Daruvara prof. Vanda Cegledi koja je istaknula kako je od velikog značaja iznositi istinu o Domovinskom ratu te kako podržava sve oni koji se bave tom aktivnošću. Zahvalila je gostima na dolasku i čestitala autoru knjige i projektnom timu na uspješno izdanoj knjizi o logoru Stara Gradiška, sad već drugoj po redu.

Željko Golubičić, predsjednik UHBDRP BPŽ, zahvalio je Udruzi domaćinu i svima koji su se uključili u organizaciju promocije knjiga. Predstavio je UHBDRP BPŽ kao jednu od onih udruga koja u svojim programskim aktivnostima za zadaću ima i iznositi javno istinit prikaz novije hrvatske povijesti, točnije tijeka i događaja u Domovinskom ratu. Zahvalio je i Ministarstvu hrvatskih branitelja, ministru Tomi Medvedu i suradnicima koji su prepoznali projekt udruge i podržali članove u nastojanju da isti realiziraju. Najavio je i jedan novi projekt koji će svakako biti od velikog interesa za građane na području Požeško-slavonske županije, a u kojem je partner Udruzi grad Pakrac. Riječ je o knjizi o srpskom logoru Bučje i srpskim zatvorima na području okupirane zapadne Slavonije u Domovinskom ratu.

Na istoj već radi Vlado Radošić s timom, članovima Udruge Bernardom Matoševićem, Katicom Golubičić, Gordanom Radošić i Dubravkom Kovačić. Golubičić je na kraju obraćanja zaključio je kako su članovi udruge istinski angažirani na provođenju aktivnosti prema planiranim programima i otvoreni za suradnju sa srodnim udrugama i organizacijama.

Na promociji knjiga premijerno je prikazan desetominutni dokumentarni film o srpskom logoru Stara Gradiška nakon kojeg je autor knjiga Vlado Radošić u svom izlaganju iznio poražavajuću činjenicu o šutnji javnosti i institucija o broju logoraša koji su boravili u Staroj Gradiški u vrijeme Domovinskog rata, te zaključio kako je svakako najvažnije iznositi točne i istine podatke i u konačnici procesuirati odgovorne za počinjene zločine.

Zahvalnicu za suradnju i organizaciju promocije u ime domaćina, Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara '91, primio je predsjednik Ivo Gjaić, a ista je dodijeljena i djelatnicima Pučke knjižnice i čitaonice grada Daruvara.

Foto: UHBDRP BPŽ i Službena fb stranica Grada Daruvara

BICIKLIJADA 2018.