Već dugi niz godina u Pakracu postoji interes za objavljivanjem knjige na temu sabirnog logora Bučje u kojem su srpske paravojne i vojne snage tijekom Domovinskog rata držali zatočene hrvatske branitelje, civile i sve one koji su se odbili priključiti oružanoj pobuni u Republici Hrvatskoj, uključujući i građane srpske nacionalnosti.

Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević pokrenula je inicijativu okupljanja tima koji će u partnerstvu s Gradom pokrenuti projekt prikupljanja dokumentacije, izjava logoraša, fotografija, svjedočanstava o strahotama srpskog logora Bučje i to sve objediniti u dokumentarističku knjigu. Upravo nedavno, svjetlo dana ugledala je knjiga sličnog sadržaja o srpskom logoru Stara Gradiška „Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1992. godine“ , autora Vlade Radošića, kao projekt financiran iz natječaja Ministarstva hrvatskih branitelja. Nositelj ovog zahtjevnog projekta bila je Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije brodsko – posavske županije koja je okupila projektni tim za realizaciju navedenog.

Projekt je potpomogao Grad Pakrac, a slijedom pozitivnih prijateljskih iskustava jučer je održan radni sastanak predstavnika Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko – posavske županije s gradonačelnicom grada Pakraca Anamarijom Blažević. Gradonačelnica je u kratkim crtama prezentirala interes Grada Pakraca za pokretanjem projekta radnog naziva „Bučje“ te naglasila kako će kao partner u mogućem projektu dati punu podršku nositeljima projekta, projektnom timu i svima koji se na pozitivan način žele uključiti u realizaciju istog.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Udruge Željko Golubičić, te članovi Vlado Radošić i Dubravka Kovačić. Tom prilikom Golubičić je gradonačelnici zahvalio na ukazanom povjerenju i dobrodošlici. Na radnom sastanku su razmatrane mogućnosti suradnje, ljudski potencijali, materijalne mogućnosti, eventualni suradnici i vremenski period provedbe projekta. General u miru Miroslav Vacek, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranka Pakrac – Lipik, također je prisustvovao radnom sastanku kako bi kao jedan od inicijatora potpomogao okupljanje hrvatskih branitelja na području požeške županije prilikom projektnih aktivnosti.

20180207 093434

20180207 093457