mimohod

Svečnost obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva hrvatskih branitelja, koja se održava po prvi puta, organizirana je kroz trodnevnu provedbu različitih programa i sadržaja, koje započinju prigodnom izložbom ratne fotografije autora Darka Jankovića, koja će biti održana u četvrtak 14. rujna 2017. u Gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu u 18:00 sati, nakon čega će u istom prostoru biti održana Literarna večer hrvatskih branitelja s početkom u 20:00 sati.

U petak 15. rujna 2017. u Gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu u 17:00 sati organiziran je Okrugli stol pod nazivom "Dan tenkista RH" i "Dan topništva BPŽ", na kojem će biti prezentirana uloga i djelovanje oklopništva, topništva i protuzračne obrane u Domovinskom ratu, nakon čega će u 19:00 sati biti prikazan kratki dokumentarni film "Sudjelovanje postrojbi BPŽ u Domovinskom ratu" autora Srećka Kavke.

Subota, 16. rujna 2017. je središnji dio svečanog obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije, tijekom kojeg će se odvijati različite aktivnosti, koje započinju u jutarnjim satima cjelodnevnom Likovnom kolonijom članova KLD "Berislavić" iz Slavonskog Broda, dok će se na novogradiškom području održati komemorativna svečanost u spomen na pogibiju 16 hrvatskih vitezova, koji su toga dana 1991. godine položili svoje živote u obrani Domovine od velikosrpskog agresora.

U popodnevnim satima je u 15:00 sati upriličena sveta misla za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelja u crkvi Gospe Brze pomoći u Slavonskom Brodu, nakon čega će u 16:00 sati biti formiram svečani postroj sačinjen od pripadnika pobjedničke Hrvatske vojske i policije, hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, stradalničkih i braniteljskih udruga i žitelja Brodsko-posavske županije, na čelu kojeg će biti nošene visoko uzdignute hrvatske zastave, zatim zastave ratnih postrojbi, te zastave udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Svečani postroj će se kretati kroz centar Slavonskog Broda, ulicom Petra Krešimira IV do Korza, sve do spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima na Trgu Stjepana Miletića, gdje će biti položeni vijenci i zapaljene svijeće uz kratku molitvu za duše svih poginulih, nestalih i umrlih hrvatskim branitelja.

U 18:00 sati biti će održan prigodan program i svečana akademija u KKD "Ivana Brlić Mažuranić", nakon čega će na slavonsko-brodskom Korzu biti održan cjelovečernji koncert legendarnog Miroslava Škore, koji je besplatan za sve posjetitelje.

Ovim putem javno pozivamo žitelje Brodsko-posavske županije, posebno hrvatske branitelje, neovisno jesu li članovi nekih od udruga prosteklih iz Domovinskog rata ili nisu, neka se u što većem broju odazovu na prvo svečano obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije.

Ponesimo na svečani mimohod svoje ratne zastave i zastave naših udruga, obucimo svoje vojne odore, bilo da su svečane, ratne, radne ili pak prigodne kape i majice s obilježjima naših udruga prosteklih iz Domovinskog rata i pokažimo time svoje dostojanstvo, ponos i zajedništvo hrvatskih branitelja!

Sretan nam 16. rujan - NAŠ DAN - Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije!