ab1Treće Zavjetno hodočašće, u trajanju 75 dana i 1700 km, krenut će 10. lipnja iz Šumanovaca (u sklopu priključne rute) te 11. lipnja iz Osijeka.

Pozivamo sve zainteresirane hodočasnike da se prijave ovdje kao i one iz Zagreba koji se žele priključiti početku Zavjetnog hodočašća da se jave na kontakte Marijanskog zavjeta, kako bismo organizirali zajednički prijevoz.

Bratovština Marijanski zavjet za Domovinu, koju su osnovali mladi i branitelji, pokrenula je 2015.g. zavjetno hodočašće „Marijanski zavjet za Domovinu“, koje prolazi svim većim marijanskim svetištima, od istoka do juga Hrvatske.

Već nekoliko godina iz raznih smjerova, inspirirana sličnim događanjima iz Europe, navirala je ideja o pokretanju hodočasničkih putova diljem naše Hrvatske. Sva sabrana iskustva saželi smo u jednu ideju, koju vam ovdje predstavljamo. K realizaciji projekta dodatno nas požuruju zbivanja oko hrvatskih branitelja, vrijednosti proizašlih iz Domovinskog rata. Ona su nas ohrabrila da ovaj hodočasnički put nazovemo zavjetnim, za Domovinu.

SMISAO HODOČAŠĆA

Hrvatski hodočasnički put utirali bi i vodili mladi u suradnji s veteranima Domovinskog rata. Tako bi na tom putu predaja važnosti i svetosti Domovinskog rata mladima osvješćivala svetost Domovine koju imamo.

Hrvatski narod je oduvijek poznat po svojoj vjernosti Katoličkoj Crkvi i po pobožnosti Djevici Mariji, kojoj podigao brojna svetišta diljem domovine. Potreba za ovakvim djelom osobito se nadovezuje na svojevrsni zavjet sklopljen tijekom Domovinskog rata između branitelja i hrvatskog naroda, i Djevice Marije, dok smo molili krunicu i nosili je oko vrata; i kojoj uvijek dugujemo zahvalnost za izmoljenu i izvojevanu slobodu.

Vjerujemo da bi brojni štovatelji pobožnosti Djevici Mariji ovaj hodočasnički put, i svoja hodočašćenja tim putem, prepoznali kao stalni zavjet hrvatskih vjernika, koji su i tako svoje brojne zavjete oduvijek činili i ispunjavali u pojedinim svetištima. U ovako objedinjenom zavjetnom hodočašću, izricali bi zahvalnost i molili za slobodu, dostojanstvo, vjernost, i napredak našeg naroda.

OPIS RUTE

Hodočasnička ruta kretala bi iz Osijeka preko našeg najistočnijeg svetišta sjeverne Hrvatske, Aljmaš, a završavala bi se na Srđu kod Dubrovnika. Cilj je na tom putu spojiti što veći broj važnijih svetišta, preko Zagreba, Rijeke, i Dalmacijom do posljednjeg odredišta uDubrovačkojbiskupiji. Ruta hodočasničkog puta povezala bi najznačajnija svetišta kroz Hrvatsku, s prolaskom i kroz Bosnu i Hercegovinu.

Svaku etapu prelazi druga skupina hodočasnika, i prolazi unaprijed određenu rutu puta.

Predviđamo kako će ovoj glavnoj ruti matici, biti pridruživane i brojne priključne rute koje će se s njom spajati u najbližim svetištima, i nadamo se kako će ona premrežiti cijelu Hrvatsku.

Hodočasnički put, odnosno njegov glavni tok, dug je oko 1640 km.

plakat

Letak 1