fixed background image joomla

Grb colorIzvješće o radu za 2016. godinu

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije osnovana je 20. svibnja 2006. godine.

Udruga je članica Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske od lipnja 2006. godine, te članica Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije od 20. 06. 2016.g..

Ukupni primitci u 2016.g. bili su 32.343,00 kn, a izdaci 38.215,00 kn. Razlika primitaka i izdataka na dan 31.12.2016.g. iznosi -5.872,00 kn, a kako je iz prethodne poslovne 2015.god. prenesen višak od 8.515,00 kn, na kraju je sveukupna razlika 2.643,00 kn.

Tijekom 2016.g. Izvršni odbor Udruge održao je tri (3) sjednice, te redovnu Izvještajnu Skupštinu.

Aktivnosti Udruge u 2016. godini:

- Dana 04. 01. 2016.g. u Širincima je obilježena je 24. obljetnica vojno redarstvene akcije “Širinci ’92.” kojom prilikom su brojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, a ispred Udruge HBDRP BPŽ, nazočio je njen dopredsjednik Đuro Keser.

- Na poziv organizatora 6. Dobrotvornog malonogometnog turnira "Kolonija 2016.", Udruge "MNK Kolonija-Sv. Dominik Savio" u suradnji s Caritasom brodskog dekanata, koji je održan u Slavonskom Brodu od 06.-10.01.2016., sudjelovala je malonogometna momčad Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije BPŽ, koja je odigrala revijalnu utakmicu protiv momčadi Gradske uprave Grada Slavonskog Broda, te u vrlo napetoj, borbenoj i krajnje neizvjesnoj utakmici izgubila rezultatom 0:1. Za momčad UHBDRP BPŽ nastupili su: trener i igrač Zdravko Kamešnjaš, vratar Josip Duspara, te igrači Ante Zovak, Božo Teskera, Antun Ferdeber, Josip Ivanković, Nenad Đaković, Mato Brekalo, Tomislav Vlainić i Berislav Vardić, dok su za logističku potporu i navijačko bodrenje naše momčadi zaduženi bili: Željko Golubičić, Đuro Keser, Vlatko Krznarić, Tomislav Rajh, Mirko Cimbal, Katica Golubičić, Mladen Ivezić, Maja Lučić, Krešimir Šimić, Marinko Anđelić, uz pomoć članova obitelji: Sandre i Barbare Krznarić, Stjepana i Damjana Golubičić, te prijatelja Udruge, Tomislava Bašića, Franje Ilića, Antonia Jelinića, Marina Badrova, Tomislava i Luke Lović, dok je tvrtka Autowill d.o.o. iz Slavonskog Broda bila službeni sponzor naše momčadi.

- Dana 15.01.2016.g. izaslanstvo UHBDRP BPŽ u sastavu: Đuro Keser, Miroslav Matić, Tomislav Rajh, Zrinko Kapetanić i Zdenko Josipović, nazočilo je na obilježavanju Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, koje je održano u Domu kulture u Novoj Gradiški, dok su položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana, a zatim je služena Sveta Misa u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije.

- Dana 17.01.2016.g. je u Rešetarima održan redovni Izborno-izvještajni sabor Udruge ratnih veterana 121. brigade Nova Gradiška. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Općine, a Skupštini je osim članova i uvaženih gostiju nazočio i dopredsjednik UHBDRP BPŽ, Đuro Keser.

- Udruga donirala medicinski krevet teško oboljelom dječaku: Početkom siječnja 2016.g. Udrugi se za pomoć obratila gđa. Jasminka Žužić, predsjednica Udruge roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti "Hrabro dijete" iz Nove Gradiške, sa zamolbom za donaciju medicinskog kreveta, koji je prijeko potreban kao medicinsko pomagalo pri liječenju mldb. Gabrijela Krizmanića (17 god.) iz Gornjih Bogićevaca, koji boluje od zloćudne novotvorine mozga, a nakon višemjesečnog bolničkog liječenja, privremeno je otpušten na kućnu njegu uz česte odlaske u Zagreb na terapiju, a živi u kućanstvu s bolesnom majkom i teško bolesnim ocem, hrvatskim braniteljem u invalidskoj mirovini, koji je prije 10 godina imao moždani udar i ovisi o pomoći i njezi drugih, te sa bratom Mariom (20 god.), kojem je zbog bolesti roditelja i njihove nemogućnosti vođenja brige o Gabrijelu, Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška, dodijelio status njegovatelja. Obitelj živi od očeve vrlo skromne invalidske mirovine (2.500,00 kn) i naknade koju prima Mario u svojstvu njegovatelja teško bolesnog brata Gabrijela. Odmah pošto je UHBDRP BPŽ zaprimila zamolbu i apel za pomoć od strane Udruge "Hrabro dijete", Katica Golubičić, pridružena članica naše Udruge u vrlo kratkom vremenu, kontaktirala je mnogobrojne potencijalne sponzore, no kako je cijena medicinskog kreveta inače previsoka, u pomoć je pristupio gosp. Mato Zebu iz Laupheima u Njemačkoj, koji se već ranije u svojstvu podupirujućeg člana naše Udruge, rado i nesebično odazivao ovakvim humanitarnim akcijama za pomoć teškom oboljelim hrvatskim braniteljima, te stradalima u poplavama na području Gunje. Nakon što je Katica kontaktirala gosp. Matu Zebu i objasnila o čemu je riječ, te mu prezentirala za koga je medicinski krevet prijeko potreban, u vrlo kratkom vremenu medicinski krevet je uz već potpisani ugovor o donaciji ispred UHBDRP BPŽ, Udruzi "Hrabro dijete", isporučen dana 06.02.2016. u nazočnosti Mate Zebe, Katice Golubičić, Jasminke Žužić, Željka Golubičića, predsjednika i Vlatka Krznarića, tajnika UHBDRP BPŽ.

- Dana 07.02.2016. najznačajnije Udruge hrvatskih branitelja proizišlih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, kao i Udruga ratnih pripadnika ATJ Lučko 90. dali su punu podršku umirovljenom bojniku Vladi Mariću za imenovanje na neku od visokih dužnosti u Ministarstvu branitelja. Udruge zahtijevaju razmatranje njihovoga prijedloga da se umirovljeni bojnik Vlado Marić imenuje na neku od visokih dužnosti u Ministarstvu hrvatskih branitelja. Navedeni zahtjev temelje na činjenici da dosadašnji odnos nadležnog Ministarstva prema hrvatskim braniteljima nije bio adekvatan potrebama i doprinosu hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu.

- U srijedu 10. veljače 2016. u posjetiteljima prepunog doma "Kralja Zovnimira" u Podvinju, u organizaciji Mjesnog odbora Podvinje i KUD-a "Podvinje", a na inicijativu Zdravka Sajferta, člana Udruge 108. brigade ZNG RH Slavonski Brod, s početkom u 19,00 sati održana je Glazbeno-scenska predstava i izložba ratnih fotografija dragovoljaca HOS-a "BITKA ZA VUKOVAR - KAKO SMO BRANILI GRAD I HRVATSKU", te su predstavljene dvije knjige "58" HOS U OBRANI VUKOVARA I BOGRADNOVACA, autora Damira Markuša i "NE PLAČI, MOJ DOBRI ANĐELE", autora Damira Plavšića. Glazbeno-scenskoj predstavi nazočili su mnogobrojni predstavnici društveno-političkog života, te članovi braniteljskih udruga s područja Brodsko-posavke županije proisteklih iz Domovinskog rata, među kojima su bili i predstavnici Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije BPŽ u sastavu: Željko Golubičić, Vlatko Krznarić, Zdravko Kamenjaš, Katica Golubičić, Josip Ivanković, Zorkan Pavković, Ivan Došlić i Josip Plazibat.

- Mimohod pobjednika u Pakracu nakon 25 godina (1991. - 2016.): Svečano obilježavanje 1. ožujka - dana kada je u Pakracu počeo Domovinski rat, krenulo je sv. misom u pakračkoj crkvi UBDM, nakon koje je negdje oko podneva, formirana kolona za ovogodišnji "Mimohod pobjednika" ulicama Pakraca, koji je ove godine okupio više od 700 ljudi. Svečanom obilježavanju 25. obljetnice početka Domovinskog rata u Pakracu, uz mnogobrojne uzvanike, predstavnike braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, nazočili su predsjednik Željko Golubičić i Vlado Marić, počasni član Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije.

- Dana 01. ožujka 2016. u prostorijama HVIDRA-e u Slavonskom Brodu s početkom u 10,30 sati, održana je tiskovna konferencija braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Brodsko-posavske županije na temu otvorenog pisma Predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću sa zahtjevom za imenovanje umirovljenog bojnika Vlade Marić na neku od visokih dužnosti u Ministarstvu hrvatskih branitelja, a istoj je nazočio Vlatko Krznarić, tajnik Udruge.

- Obilježena 24. obljetnica osnutka 101. brigade HVO: Svečanim programom 03.03.2016. je obilježena 24. obljetnica osnutka 101. brigade HVO Bosanski Brod. Na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu cvijeće su položili i predstavnici Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije BPŽ, predsjednik Željko Golubičić i tajnik Vlatko Krznarić, a vijenac je položio i zapalio svijeću u ime Antiterorističke jedinice Lučko iz Zagrebe, umirovljeni bojnik Vlado Marić, počasni član UHBDRP Brodsko-posavske županije.
- Križni put Udruga hrvatskih branitelja i molitva za Domovinu: U organizaciji Župe i svetišta Gospe Brze Pomoći iz Slavonskog Broda, u zajedništvu s Gradom, udrugama hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, te pripadnicima hrvatske Policije s područja Brodsko-posavske županije, u petak 18. ožujka 2016. godine u crkvi Gospe Brze pomoći služena je sv. Misa za Domovinu i sve poginule i nestale hrvatske branitelje, te civilne žrtve tijekom Domovinskog rata. Potom je u slavonsko-brodskoj tvrđavi oko kapele Svete Ane organizirana svečana ceremonija Križnog puta, u kojemu su sudjelovale sve braniteljske i stradalničke udruge proistekle iz Domovinskog rata te mnogobrojni građani, među kojima su bili i predstavnici Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije Katica Golubičić, Mirko Cimbal i Vlatko Krznarić. Po završetku svečane ceremonije Križnog puta, zapaljeni su lampioni kod spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, a potom i kod spomenika poginuloj djeci u Domovinskom ratu.

- Održana redovna Izvještajna godišnja skupština UHBDRP BPŽ: U subotu, 19. ožujka 2016. s početkom u 18:00 sati u Bilom Brigu pokraj Nove Kapele, održana je redovna Izvještajna godišnja skupština Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije. Prije održavanja Izvještajne godišnje skupštine, s početkom u 17:00 sati, održana je 8. sjednica Izvršnog odbora UHBDRP BPŽ, na kojoj je raspravljalo o realiziranim aktivnostima, kao i o započetim planiranim projektima koje Udruga provodi, temeljem donesenog Plana rada za tekuću godinu.

- Dana 04.04.2016., u prostorijama HVIDRA-e u Slavonskom Brodu, tajnik udruge Vlatko Krznarić je zajedno s predstavnicima udruga iz Brodsko-posavske županije iznio stav i osvrt na licemjerne reakcije čuđenja dijela hrvatskih političara zbog oslobađajuće presude ratnom zločincu Šešelju, kojom prilikom je između ostalog istaknuto: „Mi, hrvatski vojnici i policajci (dragovoljci, branitelji iz Domovinskog rata) smo kao jedina cjelina u sveukupnom hrvatskom korpusu koja je svoj posao uspješno odradila u novijoj hrvatskoj povijesti i kao takvi imamo apsolutno pravo i obavezu ukazati na ova pitanja jer u praktičnim odgovorima na njih ovisi kakva će biti naša budućnost i budućnost svih građana Republike Hrvatske.“ Gospodo političari zašto se i dalje poigravate sa osjećajima hrvatskih branitelja i suho zlato bacate u blato? OD KUD VAM PRAVO?"

- Svečano obilježen 15. travanj-Dan Brodsko-posavske županije: Svečanost obilježavanja Dana županije i 23. obljetnice ustroja Brodsko-posavske županije započela je u jutarnjim satima održanom Svetom misom u crkvi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu. Potom su na Gradskom groblju kod centralnog križa položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule i nestale hrvatske branitelje, te za sve smrtno stradale civile tijekom Domovinskog rata. Program je nastavljen svečanom sjednicom Županijske skupštine, koja je održana u prostorima Glazbene škole. Tijekom svečane sjednice, uz vrlo bogat kulturno-umjetnički program, uručena su javna priznanja zaslužnim pojedincima, tvrtkama, udrugama i drugim institucijama, kao i Zlatni grb - nagrada za životno djelo, koju je ove godine primio prof. dr. sc. Ivica Balen, ratni ravnatelj slavonsko-brodske bolnice, a među nagrađenim istaknutim pojedincima je i Vlatko Krznarić, tajnik naše Udruge, koji je na prijedlog Udruge 108. brigade ZNG RH Slavonski Brod, dobio županijsko javno priznanje "Kovanicu od zlata" za osobiti doprinos u stvaranju samostalne i suverene Republike Hrvatske, za svesrdno zalaganje u promicanju i poticanju vrijednosti i očuvanja tekovina Domovinskog rata te za zaštitu digniteta hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, koja se svake godine dodjeljuje fizičkim osobama i istaknutim pojedincima.

- Borovo Selo: Obilježena 25. obljetnica ubojstva 12 hrvatskih redarstvenika:
U Borovom Selu, nadomak Vukovara, u ponedjeljak 2. svibnja obilježena je 25. obljetnica pogibije i pokolja dvanaestorice hrvatskih redarstvenika pripadnika Policijske postaje Vinkovci, na kojoj je nazočio Željko Golubičić, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije, kao izaslanik Marijana Smernića, predsjednika Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske, u pratnji Marka Miličevića, predsjednika Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije, te Mate Dudića, predsjednika Udruge policije Vukovarski branitelj Domovinskog rata i člana Predsjedništva ZUHBDRP RH. Pogibija dvanaest hrvatskih redarstvenika na današnji dan, 2. svibnja 1991. u Borovom selu događaj je koji u sebi opisuje cijelu istinu o borbi za samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku. U crkvi Sv. Euzebija i Poliona, u Vinkovcima mons. Jezerinac služio je misu zadušnicu.

- Članovi UHBDRP BPŽ nazočili na Komemoraciji u Bleiburgu:
U subotu, 14. svibnja 2016. članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije Mirko Cimbal, Katica Golubičić, Franjo i Željko Turina, Zdenko Josipović i Vlatko Krznarić, nazočili su na 71. obljetnici bleiburške tragedije i komemoraciji žrtvama partizanskog zločina koji se dogodio u mjesecu svibnju 1945. godine. Komemoraciju na Bleiburgu organizirao je Počasni bleiburški vod, a pokrovitelj je od ove godine ponovno Hrvatski sabor. Supokrovitelj je Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine, a suorganizator Vijeće za inozemnu pastvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH.

- Svečano obilježen Dan udruge i 10. obljetnica osnutka Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije BPŽ:
U subotu, 21. svibnja 2016. u Sibinju, je svečano obilježena 10. obljetnica osnutka i Dan Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije. Svečanost je započela u jutarnjim satima polaganjem vijenca i paljenjem lampiona kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima-policijacima ispred zgrade PU Brodsko-posavske u Slavonskom Brodu, a potom u središtu Sibinja kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, te podno spomen ploče na zgradi NK "Mladost" Sibinj. Polaganju vijenaca su uz članove UHBDRP BPŽ sudjelovali Marijan Smernić, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije RH, Zdravko Lončar, predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a RH ispred PU Brodsko-posavske, zajedno s Mladenom Ratkovićem, predsjednikom Podružnice NSD PU Brodsko-posavske i članom UHBDRP BPŽ, te izaslanstvo Brodsko-posavske županije i predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. U 11:00 sati služena je sv. Misa u župnoj crkvi Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Sibinju, koju je predvodio župnik vlč. Tomislav Vlaović, uz pomoć Franje Pavlović Ančurovski. Po završetku sv. Mise za sve nazočne je upriličen zajutrak, te se potom pristupilo športskom dijelu programa, po rasporedu i izvlačenju natjecateljskih parova, nakon čega je i službeno započeo natjecateljski športski dio programa u sklopu obilježavanja 10. obljetnice osnutka UHBDRP Brodsko-posavske županije. Prije samog početka natjecanja, Dubravko Galović, izaslanik predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šukera, uručio je prigodne darove i športske rekvizite članovima UHBDRP BPŽ, koje je primio Željko Golubičić, predsjednik UHBDRP BPŽ, nakon čega je Marijan Smernić, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije RH, natjecanje i službeno proglasio otvorenim. Kvalitetno organizirane natjecateljske discipline bile su: mali nogomet, šah, streljaštvo (zračna puška) i kartaška igra "belot", u kojima je sudjelovalo ukupno 11 Udruga:

1. Udruga policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata Vukovar,
2. Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Sisačko-moslavačke županije,
3. Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Osječko-baranjske županije,
4. Udruga hrvatske policije branitelja Daruvara 91.,
5. Udruga policijskih branitelja Domovinskog rata Imotski,
6. Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Garešnica,
7. Hrvatski časnički zbor BPŽ,
8. Udruga 108. brigade ZNG RH,
9. Građansko streljačko društvo Požega 1871.,
10. Udruga SJP „Ris" Kutina,
11. Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije.

Tijekom natjecanja, sve nazočne hrvatske branitelje su svojim dolaskom ugodno iznenadili i počastili Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije, te dr. Ante Nazor, ravnatelj je Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskoga rata. Visoki gosti su na opće zadovoljstvo svih nazočnih, svoju nazočnost iskoristili u ugodnom druženju i razgovoru s hrvatskim braniteljima. Uz visoke goste, na obilježavanju 10. obljetnice UHBDRP BPŽ, nazočili su i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata: Vlado Marić, ATJ Lučko i počasni član UHBDRP BPŽ, general Stjepan Vuković i Ladislav Ostopanj, Udruga Specijalne policije, Mato Pudić, Udruga veterana 3. GBR "Kune" Ogranak Slavonski Brod "Kobre", Stjepan Paun, predsjednik HVIDRA-e BPŽ, Antun Valić, predsjednik IPA-e Brodsko-posavske, Pavo Naletilić, Udruga 108. brigade ZNG RH, Zdravko Sajfert, dopredsjednik Udruge PZO 108. brigade ZNG RH, Damir Matošević, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade - pukovnija Nova Gradiška sa suradnicima.
Pokrovitelj ovogodišnje svečane manifestacije obilježavanja 10. obljetnice bio je Josip Pavić, načelnik Općine Sibinj, koji su bez naknade ustupili na korištenje društvene objekte i športske terene u vlasništvu Općine Sibinj. Za sve nazočne, upriličena je zajednička svečana večera, koje su priredile naše domaćice: Blaženka Đukić, Ivanka Marijić i Snježana Andrić, dok se za dobru glazbu pobrinuo Tamburaški sastav "Župe Duha Svetoga" iz Slavonskog Broda, koji su ujedno i članovi UHBDRP BPŽ.

- Svečano postrojavanje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i pripadnika Oružanih snaga RH i MUP-a: Zagreb, stadion NK "Zagreb", Kranjčevićeva ulica - u subotu, 28. svibnja 2016. na obilježavanju 25. obljetnice ustroja Oružanih snaga RH i Dana kopnene vojske u svečanom postroju Oružanih snaga RH iz Domovinskog rata, u prvom ešalonu su sudjelovali veterani MUP-a u čijem sastavu je nastupalo 20 pripadnika Prvog hrvatskog redarstvenika, 40 pripadnika Specijalne jedinice policije i 20 pripadnika Temeljne policije RH. Dio ešalona iz sastava Temeljne policije činili su predstavnici Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske, koje je predvodio Željko Golubičić, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije, dok su uz njega u svečanom postroju sudjelovali Vlatko Krznarić i Josip Ivanković, članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije.

- Izaslanstvo UHBDRP BPŽ u službenom prijemu kod Ante Zovaka, načelnika PU Brodsko-posavske: U prigodi obilježavanja 10. obljetnice osnutka Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije, Ante Zovak, načelnik PU Brodsko-posavske primio je 09.06.2016. u službenim prostorijama PU Brodsko-posavske izaslanstvo UHBDRP BPŽ u sastavu: Željko Golubičić, predsjednik, Pero Lukić, predsjednik Nadzornog odbora, Vlatko Krznarić, tajnik i članovi Stjepan Kukura, Ivica Veselčić, Tihomir Čengić i Josip Ivanković. Načelnik Ante Zovak uvodno je čestitao jubilarnu 10. obljetnicu osnutka UHBDRP BPŽ, čiji je i sam redovni član, te je naglasio kako je iznimno zadovoljan radom Udruge u provođenju svih planiranih aktivnosti i projekata. Ponudio je nadalje u svom obraćanju nazočnima svesrdnu pomoć u realizaciji planiranih projekata i aktivnosti, koja uostalom niti do sada nije izostala. Predsjednik Željko Golubičić je u ime svih članova Udruge, načelniku Zovaku uručio prigodne poklone i zahvalnicu u znak zahvale za dosadašnju vrlo uspješnu suradnju i pomoć u radu UHBDRP BPŽ, te ga je ukratko upoznao s dosad realiziranim aktivnostima i projektima, ali i s onima čija je realizacija u tijeku ili će tek biti realizirani u narednom vremenskom razdoblju.

- Osnovana Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije: U ponedjeljak 20. lipnja 2016.g. u domu HVIDRA-e u Slavonskom Brodu službeno je osnovana Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije (KUPIDR BPŽ-e), koja okuplja većinu braniteljskih Udruga koje djeluju na području Brodsko-posavske županije. Na Osnivačkoj skupštini KUPIDR BPŽ-e su pristupile slijedeće Udruge koje su registrirane na području Brodsko-posavske županije: Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije BPŽ, Udruga hrvatskih branitelja HRZ i PZO Slavonski Brod, Udruga Specijalne jedinice policije u obrani Domovine Slavonski Brod, Udruga veterana 3. GBR "Kune" - Ogranak Slavonski Brod, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade - Pukovnija Nova Gradiška, Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata BPŽ, Udruga 108. brigade ZNG RH Slavonski Brod, Udruga dragovoljaca i veterana 101. BBX brigade, Udruga HVIDRA 103. brigade HVO Derventa. Za predsjednika KUPIDR BPŽ-e jednoglasno je izabran umirovljeni brigadir Branko Cindrić, dok je za njegovog zamjenika izabran umirovljeni pukovnik Dragan Dikanović. Dopredsjednici KUPIDR BPŽ-e su Željko Golubičić, Damir Matošević i Ivo Đogaš, tajnik je Vlatko Krznarić, a poslove rizničara će obavljati Srećko Kavka, dok su predstavnici svih ostalih članica popunili članstvo u Izvršnom odboru, Nadzornom odboru i Sudu časti.

- Svečano obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske: U subotu 25. lipnja 2016. izaslanstvo UHBDRP BPŽ u sastavu: Đuro Keser, Tomislav Rajh i Mirko Cimbal sudjelovali su na svečanom obilježavanju Dana državnosti Republike Hrvatske i svečanom polaganju vijenaca paljenju svijeća za sve poginule hrvatske branitelje, koje je upriličeno u Novoj Gradiški. Istog dana, ispred zgrade Brodsko-posavske županije u ranim jutarnjim satima krenula je tradicionalna biciklijada Slavonski Brod - Podcrkavlje, koja je održana u sklopu obilježavanja 25. obljetnice ustroja 108. brigade ZNG RH Slavonski Brod, u kojoj je sudjelovala Katica Golubičić, članica naše Udruge.

- Svečano postrojavanje bivših pripadnika 108. brigade ZNG RH Slavonski Brod:
U nedjelju, 26. lipnja 2016. na Korzu u Slavonskom Brodu je održano svečano postrojavanje bivših pripadnika 108. brigade ZNG RH Slavonski Brod, u kojem su aktivno sudjelovali članovi UHBDRP BPŽ, Vlatko Krznarić, Antun Đurić i Tihomir Čengić, dok su se u nastavku organiziranog druženja u Sibinju priključili Stjepan Kukura, Josip Cipar, Darko Kolić i Stjepan Kovačević.

- Premijerno prikazivanje dokumentarnog filma "Jasenovac - Istina" u Sl. Brodu:
Članovi UHBDRP BPŽ, Željko Golubičić, Katica Golubičić, Antun Đurić, Vlatko Krznarić, Mato Pudić i Vlado Marić, počasni član UHBDRP BPŽ, nazočili su 27. lipnja 2016. u Slavonskom Brodu premijernom prikazivanju dokumentarnog filma "Jasenovac - Istina", redatelja Jakova Sedlara u organizaciji Udruge HVIDR-a Slavonski Brod. Dokumentarac je ovo koji je svakako vrijedilo pogledati i koji prikazuje ratne strahote u logoru Jasenovac, ali koji ukazuje i na komunističko-partizanske zločine koji su se događali u logoru nakon završetka II. svjetskog rata 1945. godine.

- Memorijalni biciklistički ultramaraton Vukovar-Dubrovnik: Dana 28.06.2016.g. kroz Donje Andrijevce prošli i nakratko se zaustavili kako bi zapalili svijeću u centru Andrijevaca ispred spomenika poginulih hrvatskih branitelja sudionici 8. memorijalnog biciklističkog ultramaratona Vukovar-Dubrovnik. Sudionici ultramaratona su članovi "Biciklističke udruge Brod", a sačinjavaju ih i hrvatski branitelji, pripadnici 108. brigade ZNG RH, pripadnici Specijalne jedinice policije PU B-B i aktivni policajci PU brodsko-posavske. U centru Andrijevaca dočekani su od strane članova Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije BPŽ, Tomice Utvić i Josipa Ivankvić i članova Udruge 108. brigade ZNG-a RH Slavonski Brod, koji su zajedno zapalili svijeće, dok je osvježavajuće napitke i voće za ultramaratonce osigurao načelnik općine Donji Andrijevci gosp. Tomislav Marijanović.

- Konstituirajuća sjednica Izvršnog odbora Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije:
Dana 29.06.2016.g. u 17,00 sati, uoči konstituirajuće sjednice Izvršnog odbora Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije i ustroja njenih radnih tijela položeni su vijenci i upaljene svijeće kod Spomen obilježja poginulim, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima, te prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu u Novoj Gradiški. Ovoj aktivnosti su nazočili Željko Golubičić, predsjednik UHBDRP BPŽ, te dopredsjednici Robert Anton Čečatka, Đuro Keser i tajnik Vlatko Krznarić. Na sjednici su konstituirana Tijela KUPIDR BPŽ-e, dopunjeni su Plan rada i Financijski plan za 2016.g., te je doneseno 10 Zaključaka Izvršnog odbora.

- Obilježavanje 25. Memorijalnog međunarodnog turnira "Zvonko Mikolčević" u Ruščici:
U subotu, 03. srpnja 2016. izaslanstvo UHBDRP BPŽ u sastavu: Katica Golubičić, Josip Brkić-Ruda, Antun Đurić i Vlado Marić, počasni član UHBDRP BPŽ, nazočili su polaganju vijenaca i paljenju svijeća prilikom otvorenja 25. Memorijalnog međunarodnog turnira "Zvonko Mikolčević" u Ruščici, koji svake godine NK "Posavac" organizira u spomen poginulim hrvatskim braniteljima iz Ruščice i prvoj žrtvi Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, djelatniku MUP-a Republike Hrvatske i igraču NK „Posavac“, Zvonku Mikolčeviću.

- Obilježavanje 25. obljetnice ustroja bataljuna ZNG RH "Klek" u Ogulinu:
Dana 3. srpnja 2016. u 09,30 sati, prigodom obilježavanja 25. obljetnice ustroja bataljuna ZNG RH "Klek" iz Ogulina, izaslanstvo UHBDRP BPŽ u sastavu: Josip Ivanković, Mladen Rukavina, Mirko Cimbal, Đuro Keser i Željko Golubičić, upalilo je svijeće kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih rodoljuba u Ogulinu, a potom kod spomen obilježja prve dragovoljačke postrojbe bataljuna ZNG RH "Klek" u Zagorju Ogulinskom. Potom je služena sv. misa Zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike bataljuna ZNG RH "Klek", koju je služio vlč. Željko Blagus. Svečanost obilježavanja 25. obljetnice nastavljena je postrojavanjem bivših pripadnika bataljuna ZNG RH "Klek" na nogometnom igralištu NK "Mladost" u Zagorju Ogulinskom. Tom su prilikom pozdravne riječi uputili Ministar branitelja Republike Hrvatske Tomo Medved, zatim župan Karlovačke županije Ivan Vučić i Jure Turković, gradonačelnik Ogulina, a skupu su još nazočili zamjenik gradonačelnika Ogulina Tone Radočaj i Zlatko Mihaljević, načelnik Općine Josipdol. Član naše Udruge Mirko Cimbal primio je zahvalnicu Udruge ZNG RH "Klek" Ogulin, za dugogodišnju suradnju i potporu u radu Udruge, nakon čega je predsjednik UHBDRP BPŽ Željko Golubičić uručio prigodni poklon Ivici Puškariću-Pipi, predsjedniku Udruge ZNG RH "Klek" Ogulin, te se javno zahvalio Ivici Paušiću-Caru i njegovoj obitelji na više nego odličnom gostoprimstvu.

- U Slav. Brodu održana 9. Sjednica Izvršnog odbora UHBDRP BPŽ:
U Domu HVIDR-e u Sl. Brodu, 21.07.2016.g. s početkom u 17,00 sati, održana je 9. Sjednica IO Udruge, kojoj su nazočili: Željko Golubičić, Đuro Keser, Vlatko Krznarić, Tomislav Rajh, Zdravko Kamenjaš, Martin Živić i Ivica Bošnjak, dok su svoj izostanak opravdali Miroslav Matić i Robert Anton Čečatka. Pozivu na sjednicu su se odazvali Branko Cindrić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata BPŽ i Mato Pudić, predsjednik Udruge HVIDR-a Sl. Brod.

- U Gromačniku održan Memorijalni turnir „Damir i Miro“:
U organizaciji NK „Sloga“ iz Gromačnika, 30.07.2016.g. održan je nogometni Memorijalni turnir „Damir i Miro“ u Gromačniku, a započelo je polaganjem vijenaca i palenjem svijeća na grobovima Miroslava Jurjevića i Damira Turšića u čiji spomen se turnir i održao, a nastupila je i ekipa veterana UHBDRP BPŽ.

- 20. Memorijalni turnir „Josip Jović“-Aržano 2016.:
Članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije sudjelovali su u subotu 30. srpnja 2016. na 20. Memorijalnom turniru „Josip Jović“, koji se svake godine održava u Aržanu u spomen na prvog poginulog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, koji je smrtno stradao od srbočetničke ruke na Plitvicama - "Krvavi Uskrs" 1991. godine. Prije svečanog otvorenja odana je počast Josipu Joviću, prvoj žrtvi u Domovinskog rata, polaganjem vijenaca na njegov grob. Malonogometnu momčad UHBDRP BPŽ činili su: trener-igrač Zdravko Kamenjaš, vratar Josip Duspara, igrači Nenad Đaković, Antun Ferdeber, Tomislav Vlainić, Mato Brekalo, Berislav Vardić, Domagoj Matošević, Perica Bijelić i Drago Nesek. Stručno-logistički stožer činili su: načelnik PU Brodsko-posavske Ante Zovak, Miljenko Kovačević, Ivica Veselčić, Ivica Đaković, Tomislav Rajh i Vlatko Krznarić, dok je potporu i podršku nogometnim izabranicima davao predsjednik Željko Golubičić sa svojom cjelokupnom obitelji (Katica, Damjan, Stjepan i Martin). Na ovogodišnji, 20. po redu Memorijalni turnir „Josip Jović“ plasirano je 13 vrlo kvalitetnih braniteljskih momčadi iz cijele Republike Hrvatske i BiH. Naša momčad je zasluženo osvojila izvrsno 3. mjesto, dok je naš vratar Josip Duspara, opravdano proglašen najboljim vratarom, bez ijednog primljenog gola u regularnom dijelu natjecanja turnira. Pobjednici ovogodišnjeg jubilarnog 20. Memorijalnog turnira "Josip Jović" je veteranska reprezentacija MUP-a Republike Hrvatske. Bilo je ovo još jedno u nizu prekrasno druženje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, uz odličnu organizaciju i vrhunsku gostoljubljivost domaćina. Članovi UHBDRP BPŽ su u povratku kući su posjetili Etno selo "Herceg" i svetište Majke Božje u Međugorju.

- Obilježena 25. Obljetnica tragične pogibije PP Dalj:
Dvadeset i pet godina prošlo je od napada na Policijsku postaju Dalj i tragične pogibije 20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika Civilne zaštite. U znak sjećanja na taj dan, 1. kolovoza 1991. godine, dana 1. kolovoza, u Dalju je održana svečanost obilježavanja obljetnice događaja, na kojoj su sudjelovali i članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije Željko Golubičić, Mirko Cimbal i Anto Ćutuković. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca ispred Postaje granične policije Dalj, ispred spomen obilježja tragično poginulim hrvatskim braniteljima, a nakon komemoracije, u župnoj crkvi Svetog Josipa u Dalju, Svetu misu zadušnicu za sve poginule branitelje Policijske postaje Dalj predvodio je Vojni ordinarij, msgr. Jure Bogdan.

- Članovi UHBDRP BPŽ na svečanoj proslavi Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Kninu i 21. Obljetnici VRO „Oluja“: Članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije, među mnogobrojnim ostalim Udrugama, članicama Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, nazočili su 5. kolovoza 2016. godine u hrvatskom kraljevskom gradu Kninu na proslavi Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja i svečanom obilježavanju 21. obljetnice Vojno-redarstvene operacije "OLUJA". Za članove UHBDRP BPŽ i članove njihovih obitelji, od strane Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske, organiziran je do Knina besplatan prijevoz jednim autobusom, koji je sufinanciralo Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske. Izaslanstvo koje je sudjelovalo u službenom protokolu i ceremonijalu svečanog dijela proslave na kninskoj tvrđavi činili su Marijan Smernić, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske i Željko Golubičić, predsjednik UHBDRP Brodsko-posavske županije, dok su se ostali članovi Udruge priključili u nastavku vrlo lijepe i svečane proslave, koja je upriličena na centralnom trgu u Kninu, gdje se također imalo što vidjeti i poslušati. Nakon službenog dijela protokola u Kninu, u večernjim satima održan je koncert Marka Perkovića Thompsona i ostalih izvođača, koji je upriličen na stadionu NK "Dinara". Po završetku više nego odličnog koncerta Marka Perkovića Thompsona i ostalih izvođača vrlo zadovoljna ekipa je krenula put Slavonskog Broda, a činili su ju slijedeći članovi Udruge: Željko Golubičić, Vlatko Krznarić, Antun Đurić, Ivica Vukovac, Nenad Đaković, Mladen Ivezić, Ivica Franjić, Damir Čengić, Pero Lukić, Božidar Šunjić, Ivica Veselčić, Ivan Vrljić, Mirko Cimbal, Katica Golubičić, Zlatan Jerković i Antun Luketić.

- U Gornjim Bogićevcima obilježena 25. Obljetnica početka ratnih djelovanja:
Na blagdan Velike Gospe 15. kolovoza 2016. Obilježena je 25. obljetnica početka ratnih djelovanja na okučanskom području, a u službenom dijelu protokola s mnogobrojnim predstavnicima braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, sudjelovao je Ivica Franjić, u svojstvu predstavnika Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županie.

- Obilježena 25. Obljetnica obrane PP Daruvar i središta grada Daruvara:
Dana 19. kolovoza 2016., pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i Vrhovne zapovjednice oružanih snaga Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar-Kitarović, obilježen je početak Domovinskog rata u Daruvaru. Obilježavanje je započelo okupljanjem uzvanika i građana u dvorištu Policijske postaje Daruvar. Pucanjem iz topa Udruge Sveti Grgur iz Požege u 10:00 sati je najavljen polazak kolone sjećanja prema Trgu kralja Tomislava na kojem su ispred spomen ploča „Nestali 1991.“ zapaljene svijeće. Nakon toga se kolona uputila kino „30. svibnja“ na istom trgu gdje je održana svečanost dodjele odličja Policijskoj postaji Daruvar. U izaslanstvu Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije, svečanom obilježavanju su nazočili Đuro Keser, dopredsjednik UHBDRP BPŽ i Mirko Cimbal, član Nadzornog odbora.

- U Pakracu održane 6. Sportske igre ZUHBDRP RH:
U subotu, 27. kolovoza 2016. održane su u Pakracu 6. sportske igre Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske, na kojima su među mnogobrojnim učesnicima sudjelovali i predstavnici Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije u disciplinama: mali nogomet, šah, streljaštvo, kuglanje i belot. Program sportskih susreta, čiji je pokrovitelj Ministarstvo branitelja RH, započeo je svečanim ulaskom udruga u Gradsku športsku dvoranu Pakrac i svečanim otvorenjem igara koje je otvorila Dragica Želimorski, majka policajca i predsjednica Udruge udovica poginulih branitelja Pakraca i Lipika. UHBDRP Brodsko-posavske županije na 6. sportskim igrama ZUHBDRP RH, predstavljali su: Ivan Mihalj i Antun Mataić u šahu, Katica Golubičić i Mladen Ivezić u belotu, Zlatan Jerković, Ivica Franjić, Martin Živić i Mirko Cimbal u streljaštvu, Željko Golubičić, Zrinko Kapetanić, Dejan Valčić i Damir Franjković u kuglanju, dok su za malonogometnu momčad nastupali: Jozo Duspara, Zdravko Kamenjaš, Antun Ferdeber, Berislav Vardić, Tomislav Vlainić, Nenad Đaković i Domagoj Matošević.

- Obilježen Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije i 25. Godišnjica oslobođenja požeške vojarne:
Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije 17. rujna i godišnjica oslobađanja požeške vojarne obilježen je okupljanjem preko stotinu branitelja svih postrojbi Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz spomenik 123. brigadi obilježena je 25. obljetnica oslobođenja požeške vojarne. Na svečanosti su nazočili Marijan Smernić, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije RH, predstavnici braniteljskih Udruga Požeško-slavonske županije, izaslanstva gradova, općina, vojarne i državne uprave, te predstanici Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije, Željko Golubičić, Filip Mamić, Ivan Jukić i Antun Ferdeber.

- U lipiku održana izvještajna godišnja Skupština ZUHBDRP RH: U četvrtak, 22. rujna 2016. u Lipiku je s početkom u 12:00 sati održana Izvještajna godišnja skupština Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske, kojoj su ispred UHBDRP BPŽ nazočili: Željko Golubičić, Vlatko Krznarić, Mirko Cimbal i Đuro Keser. U tijeku Skupštine obuhvaćena su sva bitna pitanja i planirani projekti koje je Zajednica provodila i koje će provoditi u narednom vremenskom razdoblju, te su potom jednoglasno usvojeni Plan rada i Financijski plan ZUHBDRP RH za 2017. godinu. Nadalje, predsjednik Smernić upoznao nazočne kako je Željko Simić, dosadašnji tajnik Zajednice iz privatnih razloga podnio ostavku na tu dužnost, te je predložio Vlatka Krznarića za novog tajnika ZUHBDRP RH, što je jednoglasno i prihvaćeno. Za članove Suda za provođenje stegovnih postupaka izabrani su Vinko Mačak i Đuro Keser. Nakon kraće rasprave u svezi održavanja slijedećih 7. Sportskih susreta ZUHBDRP RH, prihvaćen i usvojen je prijedlog da će isti biti održani 2017. godine u Virovitici.

- Dan policije i blagdan Sv. Mihovila:
Obilježavanje Dana hrvatske policije i proslava blagdana sv. Mihovila, zaštitnika policije započelo je 27. rujna 2016. godine polaganjem cvijeća, paljenjem svijeća i zajedničkom molitvom kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima-policajcima u Domovinskom ratu, ispred zgrade PU Brodsko-posavske u Slavonskom Brodu s početkom u 08:00 sati. Zajedničku molitvu za sve poginule hrvatske branitelje tijekom Domovinskog rata predvodio je vlč. Davorin Anđić, kapelan Policijske kapelanije "Svetog Marka Evanđelista". Svečanosti su nazočili mnogobrojni policijski službenici i visoki dužnosnici predvođeni Antom Zovakom, načelnikom PU Brodsko-posavske, uz roditelje i obitelji poginulih hrvatskih branitelja-policajaca, te uz nazočnost članova Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije u sastavu: Željko Golubičić, Ivica Franjić, Zlatan Jerković, Zdravko Kamenjaš, Ivica Bošnjak, Ivica Pavelko, Pero Lukić, Ivica Kovačević i Vlatko Krznarić. Nakon paljenja svijeća i polaganja vijenaca kod spomen obilježja ispred zgrade PU Brodsko-posavske u Slavonskom Brodu, službeni protokol obilježavanje Dana hrvatske policije i proslava blagdana sv. Mihovila je nastavljen u Postaji granične policije Stara Gradiška.

- 24. Hodočašće Hrvatske vojske i policije u Mariji Bistrici: U nedjelju, 2. listopada 2016. na 24. Hodočašću Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja nazočili su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije BPŽ, zajedno s predstavnicima Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije. Unatoč hladnom i kišovitom vremenu, članice i članovi Udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Brodsko-posavske županije, nazočili su svetoj misi, a potom sudjelovali i na Križnom putu. Procesiju je predvodio msgr. Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj.

- U Vukovaru održan okrugli stol „Uloga policije u Domovinskom ratu u obrani Vukovara i poraću“:
Dana 03.10.2016.g. pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva branitelja RH, u Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru održan je okrugli stol na temu “Uloga policije u Domovinskom ratu u obrani Vukovara i poraću”, a organizirali su ga Udruga policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata Vukovar, Institut Ivo Pilar Područni centar Vukovar i Javna ustanova Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar. Okrugli stol organiziran je s ciljem otkrivanja nepoznatih podataka i činjenica o ulozi policije u obrani Vukovara i tijekom mirne reintegracije, ali i podsjećanja na njihov veliki doprinos, o kojem se danas puno ne govori, te zabilježiti novootkrivene podatke i analize, ali i ostaviti pisani trag za širu javnost i buduće generacije. Okrugli stol članova znanstvene zajednice i predstavnika policije aktivnih u obrani Vukovara, bio je otvoren za javnost pa su ga poslušati došli i drugi umirovljeni i aktivni policijski službenici koji su branili Vukovar, predstavnici Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara, drugih braniteljskih udruga dok su UHBDRP BPŽ predstavljali Željko Golubičić i Zlatan Jerković.

- Sjećanje na poginule pripadnike HV i HVO u borbama za Bosansku Posavinu 1992: U Slavonskom Brodu je 6. listopada 2016. godine obilježena 24. obljetnica okupacije Bosanske Posavine i sjećanje na sve poginule i nestale pripadnike HV i HVO u žestokim i krvavim borbama za opstojnost hrvatskog naroda u Bosanskoj Posavini 1992. godine. U nazočnosti Tome Medveda, ministra hrvatskih branitelja RH, generala Marinka Krešića, generala Josipa Zvirotića, župana Danijela Marušića, te predstavnika mnogobrojnih braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predvođenih brigadirom Brankom Cindrićem, predsjednikom Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije i njegovim zamjenikom pukovnikom Draganom Dikanovićem, na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu su u 11,30 sati položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule i nestale hrvatske branitelje HV i HVO, koji su stradali tijekom borbi u Bosanskoj Posavini. Po završetku komemorativnog dijela protokola, u prostorijama Udruge 101. bosansko-brodske brigade HVO u Podvinju, s ministrom hrvatskih branitelja održan je radni sastanak s predstavnicima braniteljskih udruga, članica Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, kojem su nazočili Željko Golubičić i Vlatko Krznarić, predstavnici UHBDRP BPŽ, na temu izmjena Zakona o pravima hrvatskih branitelja, te o statusnim i svim drugim problemima hrvatskih branitelja, pripadnika HV i HVO. U večernjim satima je u organizaciji Udruge 101. bosansko-brodske brigade HVO organizirano puštanje 426 upaljenih lampiona niz rijeku Savu, u spomen na sve poginule i nestale pripadnike te brigade tijekom borbi u Bosanskoj Posavini.

- Obilježavanje Dana neovisnosti RH: Povodom obilježavanja Dana neovisnosti Republike Hrvatske 08. listopada, u jutarnjim satima su na Gradskom groblju predstavnici vlasti, vojske, policije i udruga položili vijence i zapalili svijeće u znak sjećanja na sve poginule i nestale branitelje i civile u Domovinskom ratu. Obilježavanje jednog od povijesno najvažnijih datuma za Republiku Hrvatsku okupilo je predstavnike Brodsko-posavske županije, PU brodsko-posavske, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, udruga civilnog društva, političkih stranaka.

- Obilježena 25. godišnjica osnutka Specijalne jedinice policije „ŠAP“ PU brodsko-posavske: Predstavnici UHBDRP BPŽ nazočili su 7. listopada 2016.g. u Slavonskom Brodu svečanom programu obilježavanja 25. godišnjice osnutka SJP "ŠAP". Predstavnici Udruge Specijalne jedinice policije u obrani Domovine MUP-a RH, roditelji poginulih pripadnika SJP Slavonski Brod, Ante Deur, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Stevo Culej, izaslanik Ministra branitelja Tome Medveda, Ante Zovak, načelnik PU Brodsko-posavske u ime Ministarstva unutarnjih poslova, Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda i Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije, general Mladen Kruljac, Vlado Marić u ime ATJ "Lučko" i Branko Cindrić, predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Brodsko posavske županije, položili su vijence kod spomenika ispred Postaje interventne policije u Podvinju. U sklopu današnjeg programa obilježavanja 25. godišnjice osnutka SJP "ŠAP", održano je i posvećenje te službeno otvorenje Doma Specijalne policije „Šimini anđeli pakla“ na SRC Poloj. Specijalna jedinica policije PU Brodsko-posavske "Šimini anđeli pakla", osnovana je 15. ožujka 1991. i njeni pripadnici su prošli sva ratišta: istočno-slavonsko, sudjelovanje u osvajanju vojarne u Slavonskom Brodu, zapadno-slavonsko ratište, južno bojište, akciju "Maslenica" te akciju ,,Medački džep". Neizostavan i veliki doprinos
jedinice je bio i u vojno-redarstvenim akcijama "Bljesak" i "Oluja".

- 26. Obljetnica ustrojavanja policije Imotske krajine, Dan policije i 3. Godišnjica osnutka Udruge policijskih branitelja:
Udruga policijskih branitelja Imotske krajine 7. listopada 2016.g. obilježila je 26. obljetnicu ustrojavanja policije Imotske krajine, Dan policije i 3. godišnjicu osnutka Udruge policijskih branitelja Domovinskog rata. Vijence za sve poginule pripadnike policijskih postrojbi i ostalih hrvatskih branitelja, u ime Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović na spomen križ položio je njen izaslanik umirovljeni časnik HV Mario Tomasović, predsjednik HVIDR-a grada Splita, a u ime ministra unutarnjih poslova, njegov izaslanik Zvonko Bubalo, načelnik PP Imotski. U ime Tome Medveda, ministra hrvatskih branitelja RH vijenac je položio umirovljeni bojnik Ivica Kukavica, te Božo Ćubić, predstavnik županije i načelnik Općine Cista Provo i Ante Đuzel, gradonačelnik Imotskog. Vijence su također položili predstavnici braniteljskih udruga Imotske krajine, te Nino Ćurić u ime PU splitsko-dalmatinske, zatim predstavnici Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske predvođeni predsjednikom Marijanom Smernićem, uz nazočnost Željka Golubičića i Zlatana Jerkovića iz Slavonskog Broda, Vlade Glogoškog iz Garešnice i Jure Rotima iz Požege, te članovi ostalih braniteljskih udruga. Odrješenje za sve poginule podario je imotski gvardijan fra Kristijan Stipanović, koji je i predvodio svečanu misu za poginule policajce u crkvi svetog Franje.

- Obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije:
U utorak, 18. listopada 2016. članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije u sastavu: Tomica Utvić, Đuro Keser, Mirko Cimbal, Josip Ivanković, Zlatan Jerković, Ivica Franjić i Vlatko Krznarić predvođeni predsjednikom Željkom Golubičićem, nazočili su u gradu Sisku na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije. Članovi UHBDRP BPŽ uz ostale udruge bili su sastavni dio svečanog postroja i mimohoda koji se kretao ulicama grada Siska, u dijelu policijskih postrojbi koje je predvodio Marijan Smernić, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske. Svečani postroj je potom postrojen na platou ispred uređene bine, na kojoj su nazočili predstavnici civilnih vlasti i institucija, visoki policijski djelatnici i vojni dužnosnici. Posebna gošća na ovoj svečanosti bila je Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović.

- U Slav. Brodu održana 3. Sjednica Izvršnog odbora KUPIDR BPŽ:
Dana 26. listopada 2016. u Domu HVIDR-a u Slavonskom Brodu održana je 3. sjednica Izvršnog odbora Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije. Sjednicom je predsjedavao brigadir Branko Cindrić, predsjednik KUPIDR BPŽ-e, koji je odmah na početku nakon usvajanja zapisnika s prošle sjednice, podnio kratko izvješće o provedenim aktivnostima u proteklom vremenskom razdoblju. Upoznao je zatim članove Izvršnog odbora o obavljenom razgovoru s Mirkom Dusparom, gradonačelnikom Slavonskog Broda u svezi uređenja prostora u sklopu Doma HVIDR-a i aktivnosti u svezi uređenja Spomen parka Domovinskog rata. Upućeni su dopisi i zamolbe prema Ministarstvu obrane za dodjelu muzejskih eksponata, oružja i oruđa iz Domovinskog rata, koje će biti izloženo u Spomen parku.

- Tribina „Domovinski rat na području grada Nove Gradiške i okolice“:
U novogradiškom Domu kulture 27. listopada 2016. održana je tribina “Domovinski rat na području grada Nove Gradiške i novogradiškoj bojišnici” u organizaciji Hrvatske zajednice udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata, na kojoj su uz mnogobrojne nazočne predstavnike udruga, sudjelovali Đuro Keser i Mirko Cimbal, predstavnici Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije. Cilj tribine bio je upoznati roditelje poginulih hrvatskih branitelja iz cijele Republike Hrvatske, te učenike i posjetitelje s ratnim događanjima u gradu Nova Gradiška i novogradiškoj bojišnici. Dio je to programa koji krovna Udruga roditelja provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja.

- Uoči blagdana Svih svetih položeni vijenci i zapaljene svijeće na Gradskom groblju u Slav. Brodu: Uoči blagdana Svih svetih i Dušnog dana koji se u Hrvatskoj obilježavaju 01. i 02. studenog, dana 31. listopada 2016. na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu kod Središnjeg križa položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata. Vijence su položila izaslanstva Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja RH, Ureda državne uprave, Brodsko–posavske županije, Grada Slavonskog Broda, predstavnici političkih stranaka, te izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije predvođeno brigadirom Brankom Cindrićem, predsjednikom i njegovim zamjenikom pukovnikom Draganom Dikanovićem uz nazočnost mnogobrojnih članova braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Brodsko-posavske županije. Sveta misa zadušnica za sve poginule i nestale hrvatske branitelje biti će služena u srijedu 02. studenog 2016. u 09.00 sati na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu.

- U Slavonskom Brodu održan radni sastanak ministra hrvatskih branitelja RH Tome Medveda s predstavnicima Udruga HVO i HV: U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, u Bukovlju pokraj Slavonskog Broda na izletištu "Savus", u subotu 05. studenog 2016. održan je radni sastanak ministra hrvatskih branitelja RH Tome Medveda s predstavnicima Udruga HVO i HV proisteklih iz Domovinskog rata s područja Bosanske Posavine i Brodsko-posavske županije. U ime KUPIDR BPŽ-e sastanak je moderirao i vodio Vlatko Krznarić, tajnik UHBDRPBPŽ, a tema mu je bila uhićenje desetorice visokih vojnih časnika i dužnosnika HVO s područja Orašja, koje Tužiteljstvo BiH tereti i sumnjiči za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina. Radnom sastanku uz ministra hrvatskih branitelja RH, nazočila je i Barica Novosel, zamjenica ministra pravosuđa RH, te predsjednici Udruga i ratni zapovjednici 101., 102., 103., 104., 105. i 106. brigade HVO, generali HVO Ilija Nakić, Ilija Rašić i Mato Bilonjić, te general HV-a Mladen Kruljac i Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije. Nazočnima se prvi obratio brigadir Branko Cindrić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, koji se prije svega zahvalio ministru hrvatskih branitelja RH Tomi Medvedu i zamjenici ministra pravosuđa Barici Novosel na suradnji i dolasku u Slavonski Brod na ovaj radni sastanak. Barica Novosel, zamjenica ministra pravosuđa RH, je u kratkim crtama pojasnila pravne korake i poteze koji slijede, a koje će resorno ministarstvo poduzeti i već poduzima. U svakom slučaju, sada je prioritet ljudima pružiti punu pravnu pomoć i zaštitu, što ćemo svakako odmah i učiniti. Ministar hrvatskih branitelja RH Tomo Medved, nakon kratkih pozdravnih riječi svim nazočnim ratnim prijateljima i suborcima, potom ističe kako će Vlada RH i sve nadležne institucije pružiti punu potporu i garanciju pravne, materijalne i socijalne sigurnosti pripadnicima HVO-a i njihovim obiteljima, a posebno osobama koje se trenutno nalaze u pritvoru. Budite sigurni kako ćemo pronaći najbolji model kako podržati hrvatski narod u BiH i pomoći bivšim pripadnicima HVO.

- Članovi UHBDRP BPŽ u "Koloni sjećanja" - 18.11.2016:
Pod nazivom "Vukovar – mjesto posebnog pijeteta" u gradu heroja Vukovaru je 18. studenog 2016. obilježena 25. obljetnica bitke za Vukovar i njegove okupacije, a središnji događaj je "Kolona sjećanja" kojom se odaje počast svim žrtvama Vukovara. U "Koloni sjećanja" sudjelovali su mnogobrojni hrvatski branitelji i Udruge proistekle iz Domovinskog rata, među kojima je bilo i 20 članova Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije, koji su prijevoz organizirali minibusom.

- Članovi braniteljskih udruga Grada Ogulina prilikom povratka iz Vukovara posjetili UHBDRP Brodsko-posavske županije:
U subotu 19. studenog 2016. godine, prilikom povratka s obilježavanja 25. obljetnice okupacije herojskog grada Vukovara i sudjelovanja u "Koloni sjećanja", članovi braniteljskih udruga Grada Ogulina posjetili su i ove godine članove Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije. Višegodišnje druženje ogulinskih i brodsko-posavskih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata preraslo je u vrlo lijepu tradiciju, te je i ove godine upriličeno i odlično organizirano na obiteljskom gospodarstvu Mirka Cimbala i njegove obitelji u Magić Maloj. Među mnogobrojnim uvaženim gostima, na ovom druženju nazočili su zamjenik gradonačelnika Grada Ogulina Tone Radočaj, dopredsjednik HVIDR-a Ogulin Ivica Paušić-Car, predsjednik Udruge ZNG Bataljun Klek Ivica Puškarić-Pipa, predsjednik Časničkog zbora Miko Kolić, predstavnik 143. ogulinske brigade Anton Matijanec-Bolta, predsjednik KUD-a "Sv. Juraj" iz Zagorja Ogulinskog Zdravko Bertović i ostali članovi braniteljskih udruga Grada Ogulina. Udrugu hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije, uz predsjednika Željka Golubičića, predstavljali su Mirko Cimbal, Anto Ćutuković i Dragan Dikanović, zamjenik predsjednika Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, a svojom je nazočnošću ovo događanje uveličao i načelnik Općine Nova Kapela Ivan Šmit.

- Održana “Večer poezije i pjesme hrvatskih branitelja”:
Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije u četvrtak 15. prosinca 2016. održala je u Novoj Gradiški “Večer poezije i pjesme hrvatskih branitelja”. U prepunoj Gradskoj vijećnici Grada Nova Gradiška okupio se veliki broj hrvatskih branitelja koji su imali prigodu čuti prekrasne pjesme i recitacije u izvedbi Suzane Šunjić, Evice Kraljić, Krešimira Šimića, Ivana Došlića i Zrinka Kapetanića, dok je prigodne domoljubne i božićne pjesme izvodio Tamburaški sastav "Župe Duha svetoga" iz Slavonskog Broda. Na samom početku programa, sve nazočne je pozdravio Željko Golubičić, predsjednik Udruge, a nazočnima su se potom obratili brigadir Branko Cindrić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja RH Tome Medveda i predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, Marijan Smernić, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Republike Hrvatske i Ljiljana Lukačević, voditeljica Centra za psihosocijalnu pomoć u Novoj Gradiški. S obzirom da su prije samog početka “Večeri poezije i pjesme hrvatskih branitelja", održane sjednice Izvršnog odbora ZUHBDRP RH, te Izvršnog odbora Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata BPŽ, ovom prekrasnom događanju nazočili su i mnogobrojni članovi Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Republike Hrvatske iz Siska, Požege, Virovitice, Pakraca, Lipika, Garešnice, Zagreba, Vukovara, Kutine, Novske, te članovi Koordinacije s područja Brodsko-posavske županije. Pri kraju programa su svim sudionicima i zaslužnima za organizaciju i održavanje “Večeri poezije i pjesme hrvatskih branitelja" uručene su prigodne zahvalnice, dok su Zlatne plakete za dugogodišnji rad predani dobili Đuro Keser, Mirko Cimbal, Ante Zovak i Vlatko Krznarić. Zlatna plaketa uručena je i Marijanu Smerniću, predsjedniku Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Republike Hrvatske za dugogodišnju uspješnu suradnju i pomoć u provođenju aktivnosti UHBDRP BPŽ. Po završetku službenog programa, u Domu hrvatskih branitelja upriličen je svečani predblagdanski domjenak za sve goste i članove Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije.

Udruga ima svoje internet stranice www.udruga-policije-bpz.hr i e-mail adresu: udrugapolicijebpz@gmail.com, koja je vrlo aktivna u svojim sadržajima te imamo preko 195.000 posjetitelja, što je za 57.500 posjetitelja više u odnosu na proteklu 2015.godinu.

Svim sponzorima, donatorima, dobrotvorima, prijateljima i članovima Udruge, koji su 2016.g. financijski, materijalno i humanitarno pomogli u radu Udruge iskreno i srdačno se zahvaljujemo.

Nova Gradiška, 26.01.2017.g.

Predsjednik Udruge:
Željko Golubičić

Financijsko

Zanimljive fotke

Brojač posjeta

Članarina za 2018.

Pristupnica

Klikni za preuzimanje pristupnice