fixed background image joomla

kasic 2017 48U organizaciji Udruge veterana 3. GBR – Ogranak Slavonski Brod, članovi i bivši pripadnici slavonskog-brodskih „Kobri“, predvođeni svojim ratnim zapovjednicima, brigadirom Ivanom Obrovcem i pukovnikom Draganom Dikanovićem, posjetili su u srijedu, 01. veljače 2017.g. Kašić, mjesto žestokih borbi u završnoj fazi VRO „Maslenica“ početkom veljače 1993.g., prilikom neprijateljskog protuudara i njegovog pokušaja vraćanja izgubljenih položaja.

Toga su se dana, slavonsko-brodske „Kobre“, nadljudskim naporima suprotstavile daleko brojnijem i tehnički bolje opremljenom neprijatelju, koji je pod svaku cijenu pokušao vratiti svoje dojučerašnje položaje, no unatoč velikim gubitcima hrvatskih branitelja, u borbama „prsa u prsa“, slavonsko-brodske „Kobre“ su sačuvale položaj, a neprijatelj je doživio strahoviti poraz i velike gubitke u ljudstvu i tehnici. Kašić je obranjen krvlju i životima mladih hrvatskih vitezova i zaustavljen je daljnji prodor neprijatelja, koji je za cilj u konačnici imao zauzimanje Zadra.

Dolaskom u Kašić, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja poginulim pripadnicima 3. GBR „Kune“, nakon čega je vojni kapelan Ivo Topalović predvodio zajedničku molitvu podno križa, izgrađenog od slavonskog hrasta i dalmatinskog kamena, nakon čega je u župnoj crkvi u Posedarju služena sv. Misa za sve poginule i nestale hrvatske branitelje u VRO „Maslenica“ i tijekom Domovinskog rata. Po završetku službenog dijela protokola, u mjestu Poličnik je organiziran zajednički ručak.

Uz članove Udruge veterana 3. GBR – Ogranak Slavonski Brod, na 24. obljetnici obilježavanja bitke za Kašić, nazočio je brigadir Branko Cindrić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, te nekoliko članova Udruge 108. brigade ZNG RH Slavonski Brod, Udruge 121. brigade HV-Pukovnija Nova Gradiška, Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije, Hrvoje Andrić, zamjenik gradonačelnika Grada Slavonskog Broda u pratnji Damira Vinčazovića i Petra Agatića, te izaslanstvo Grada Zadra i Zadarske županije.

Pokrovitelji ovog organiziranog odlaska na obilježavanje 24. obljetnice bitke i sjećanja na poginule pripadnike slavonsko-brodskih „Kobri“, bili su Ministarstvo hrvatskih branitelja RH, Grad Slavonski Brod i Brodsko-posavska županija.

IZGOVORENE RIJEČI, 01.02.2017., KOD SPOMENIKA U KAŠIĆU
"Ljubav prema domovini i siromaštvo bio je njihov znamen, zemlja im je bila sve, i umrli su ovdje zbog nje, zbog sna starog devet stotina godina.
Nijedan dan u njihovom životu nije bio običan dan, osim dana njihove smrti i ovakvih dana kad im odajemo počast. Prije nego im je ugašena svijetlost u očima, oni ugledaše slobodu. Nebeski krug mjeri njihovu slavu, anđeli napamet znaju njihova imena, a naši se političari, zemaljski mudraci i danas spore oko zasluga njihovih. A oni, u poniznosti svojoj, ne znaju da su bili Hrvatska, dok je zemlja bila u mraku. Neka ih se potomci sjećaju, neka njihova misao traje. Neka oni Hrvati, koji tada ni rođeni nisu, u sjenama ovih ljudi, poput njih, izvrše svoju posljednju obvezu, odajući na taj način ljudima počast, koji revnosno su i časno nosili ovaj teški križ naš. Ne možemo im ništa drugo reći niti dati, osim, hvala, tu malu riječi, koja čuva ih od zaborava. Amen!“

Izvor: KUPIDR BPŽ

Zanimljive fotke

Brojač posjeta

Članarina za 2018.

Pristupnica

Klikni za preuzimanje pristupnice