pakrac 2019 01U subotu 2. ožujka 2019. u Pakracu je održan „Mimohod pobjednika“ u kojem su,u nepreglednoj koloni, sudjelovali brojni sudionici tadašnjih turbulentnih događanja, pristigli iz raznih dijelova naše domovine, na čelu s predsjednicom Republike i vrhovnom zapovjednicom Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolindom Grabar – Kitarović, među kojima je bilo i 20-tak članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije, predvođenih predsjednikom Vlatkom Krznarićem i dopredsjednikom Zlatanom Jerkovićem.

Na ovogodišnju obljetnicu, u Pakrac su u društvu članova Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije, doputovali i Branko Cindrić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, te Darko Tomić, predstavnik Udruge Specijalne jedinice policije u obrani Domovine MUP-a RH Slavonski Brod.

Bio je ovo središnji čin obilježavanja 28. godišnjice napada na Policijsku postaju Pakrac što se smatra prvim oružanim sukobom hrvatskih regularnih snaga s pobunjenim Srbima koji su 1991. godine razoružali 16 policajaca hrvatske nacionalnosti i zauzeli policijsku postaju, taj događaj se ujedno uzima kao početak Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj, odnosno kao početak obrane voljene nam Domovine.

Prije povorke gradskim ulicama u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije sudionici mimohoda i visoki uzvanici predvođeni Predsjednicom Republike prisustvovali su svetoj misi za sve poginule i umrle hrvatske branitelje koju je predvodio dr. sc. Marijan Franjčić, danas kanonik Zagrebačke nadbiskupije, a nekad pakrački župnik u periodu od 1983. do 1993. godine.

„Mimohod pobjednika“ započeo je ispred pakračke župne crkve i završio ispred PP Pakrac, odnosno na prostoru pakračke gradske tržnice gdje su predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović te izaslanici Vlade RH i Sabora RH, kao i predstavnici organizatora, Požeško – slavonske županije i pakračke gradske vlasti održali prigodne govore.

Svečani program obilježavanja 28. godišnjice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj na pakračkoj gradskoj tržnici započeo je hrvatskom himnom u izvedbi policijske klape "Sveti Mihovil" iz Splita, a nastavio se govorima uvaženih uzvanika koji su se obratili okupljenim braniteljima, sudionicima događanja iz ožujka 1991., brojnim predstavnicima HV-a i MUP-a te predstavnicima državnih institucija i čelnicima lokalne i područne samouprave.

U povratku su članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije zastali na mjestu pogibije pripadnika PU brodsko-posavske SJP "Šimini Anđeli Pakla" Stipe Vukovca, poginulog tijekom oslobodilačke VRO "Bljesak" 1. svibnja 1995., te su podno spomen ploče zapalili svijeće i kratko se pomolili za njegovu dušu i duše svih poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja.