fixed background image joomla

Projekcija filmova o sudjelovanju branitelja u vrijeme Domovinskog rata s područja Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije

slavonija

Grad Slavonski Brod organizira projekciju filmova o sudjelovanju branitelja u vrijeme Domovinskog rata s područja Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije.

Projekcije ovih filmova održavat će se u Kazališno-koncertnoj dvorani "Ivana Brlić-Mažuranić", s početkom u 19,00 sati, prema sljedećem rasporedu:

- u četvrtak, 16. veljače 2017. godine, film "Zapadna Slavonija"
- u petak, 03. ožujka 2017. godine, film "Vukovar i Srijem"
- u petak, 10. ožujka 2017. godine, film "Maslenica i Medački džep".

Ulaz za sve gledatelje je besplatan, a ovim putem pozivamo sve zainteresirane građane, a posebice hrvatske branitelje neka dođu na projekciju filmova prema navedenom rasporedu.

Opširnije...

Sjećanje na poginule pripadnike 3. bojne „KOBRE“ 3. GBR „Kune“ – 24. obljetnica bitke za Kašić

kasic 2017 48U organizaciji Udruge veterana 3. GBR – Ogranak Slavonski Brod, članovi i bivši pripadnici slavonskog-brodskih „Kobri“, predvođeni svojim ratnim zapovjednicima, brigadirom Ivanom Obrovcem i pukovnikom Draganom Dikanovićem, posjetili su u srijedu, 01. veljače 2017.g. Kašić, mjesto žestokih borbi u završnoj fazi VRO „Maslenica“ početkom veljače 1993.g., prilikom neprijateljskog protuudara i njegovog pokušaja vraćanja izgubljenih položaja.

Toga su se dana, slavonsko-brodske „Kobre“, nadljudskim naporima suprotstavile daleko brojnijem i tehnički bolje opremljenom neprijatelju, koji je pod svaku cijenu pokušao vratiti svoje dojučerašnje položaje, no unatoč velikim gubitcima hrvatskih branitelja, u borbama „prsa u prsa“, slavonsko-brodske „Kobre“ su sačuvale položaj, a neprijatelj je doživio strahoviti poraz i velike gubitke u ljudstvu i tehnici. Kašić je obranjen krvlju i životima mladih hrvatskih vitezova i zaustavljen je daljnji prodor neprijatelja, koji je za cilj u konačnici imao zauzimanje Zadra.

Dolaskom u Kašić, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja poginulim pripadnicima 3. GBR „Kune“, nakon čega je vojni kapelan Ivo Topalović predvodio zajedničku molitvu podno križa, izgrađenog od slavonskog hrasta i dalmatinskog kamena, nakon čega je u župnoj crkvi u Posedarju služena sv. Misa za sve poginule i nestale hrvatske branitelje u VRO „Maslenica“ i tijekom Domovinskog rata. Po završetku službenog dijela protokola, u mjestu Poličnik je organiziran zajednički ručak.

Uz članove Udruge veterana 3. GBR – Ogranak Slavonski Brod, na 24. obljetnici obilježavanja bitke za Kašić, nazočio je brigadir Branko Cindrić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, te nekoliko članova Udruge 108. brigade ZNG RH Slavonski Brod, Udruge 121. brigade HV-Pukovnija Nova Gradiška, Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije, Hrvoje Andrić, zamjenik gradonačelnika Grada Slavonskog Broda u pratnji Damira Vinčazovića i Petra Agatića, te izaslanstvo Grada Zadra i Zadarske županije.

Opširnije...

U Novoj Gradiški obilježena 25. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

dsc 0074U nedjelju, 15. siječnja 2017. s početkom u 10:00 sati, pod pokroviteljstvom Grada Nova Gradiška u Novoj Gradiški je svečano obilježena 25. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Program svečanosti u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, a nositelj kojeg je bila Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnija Nova Gradiška, započeo je polaganjem vijenaca kod spomen obilježja poginulim hrvatskih braniteljima i kod spomen obilježja prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu u središtu Nove Gradiške.

Svečani program vodio je i moderirao satnik Krešimir Baković, dok je svečanim postrojem državnih stijegova i ratnih zastava zapovijedao satnik Željko Lončar.

Kolona hrvatske časti, na čelu koje su išli hrvatski stijegovi i ratne zastave, zaputila se potom u Dom kulture gdje je upriličen svečani kulturno-umjetnički program i premijerno prikazivanje dokumentarnog filma "Ovčara, neispričana priča".

Ovom svečanom obilježavanju nazočili su predstavnici mnogobrojnih braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Ministarstva obrane i MUP-a RH, zatim izaslanstva političkih stranaka, te župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić sa suradnicima i Vesna Đapić, zamjenica gradonačelnika Nove Gradiške.

Izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije činili su njen predsjednik brigadir Branko Cindrić, dopredsjednici Željko Golubičić i satnik Damir Matošević i Vlatko Krznarić, voditelj Službe za odnose s javnošću i medijsko promoviranje KUPIDR BPŽ.

Opširnije...

15. siječnja - dan kada je Hrvatska međunarodno priznata

zastavaNa današnji dan 1992. hrvatsku su neovisnost zajedno priznale članice Europske unije, a Njemačka, koja je uz Svetu Stolicu odigrala ključnu ulogu u tom procesu, taj je dan uspostavila i diplomatske odnose s Hrvatskom.

Tog 15. siječnja 1992. kada je Hrvatska postala međunarodno priznata država, Domovinski je rat bio u jeku, a gotovo trećina zemlje bila je pod okupacijom tadašnje JNA i srpskih pobunjenika.

Na svoje je, tada priznate granice, Hrvatska izišla tek nakon završetka mirne reintegracije istočne Slavonije i Podunavlja, nakon šest godina. Te večeri prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman u emotivnom je obraćanju naciji poručio: Današnji dan - 15. siječnja 1992. - bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaestostoljetnu, povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Svojim je suradnicima pak rekao: Stvorili smo međunarodno priznatu Hrvatsku. Slavimo noćas, a onda zasučimo rukave na izgradnji nove demokratske države.

Međunarodno priznanje Hrvatske postupno je uslijedilo nakon njezina proglašenja neovisnosti 25. lipnja 1991. Istog dana razdruživanje je proglasila i Slovenija, a već idućeg dana novonastale države uzajamno su se priznale. Paralelno je tekao i proces razdruživanja Sovjetskog Saveza, u kojemu su prednjačile baltičke države i Ukrajina, koje su, iako tada još i same bez međunarodnog priznanja, priznale Hrvatsku tijekom 1991.

Kao prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku ostat će zapamćen Island (19. prosinca 1991.), a istoga dana to je učinila i Njemačka, iako uz odluku da njezino priznanje na snagu stupa 15. siječnja 1992., zajedno s ostalim članicama Europske unije.

Opširnije...

Članovi UHBDRP BPŽ na prijemu kod Ante Zovaka, načelnika PU brodsko-posavske

DSC 0062Tradicionalno, početkom svake godine načelnik PU brodsko-posavske Ante Zovak, primi na kratki radni sastanak predstavnike Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije.

Shodno toj praksi, predstavnici UHBDRP BPŽ u sastavu: predsjednik Željko Golubičić, dopredsjednik Đuro Keser, tajnik Vlatko Krznarić, rizničar Tomislav Rajh, predsjednik Nadzornog odbora Pero Lukić, te članovi Izvršnog odbora Miroslav Matić i Martin Živić, posjetili su 13. siječnja 2017. načelnika PU brodsko-posavske Antu Zovaka, kojom prigodom su mu uručili prigodne suvenire Udruge, među kojima je bila službena značka i iskaznica Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Republike Hrvatske, koje su mu dodjeljenje u znak zahvale na dosadašnjoj vrlo kvalitetnoj suradnji, kao i nesebičnoj pomoći u radu Udruge.

Tijekom sastanka, predsjednik Golubičić upoznao je načelnika s mnogobrojnim provedenim aktivnostima Udruge u protekloj 2016. godini, te je potom prezentirao planirane aktivnosti u godini koja je pred nama. Načelnik je potom kratko komentirao kako redovito prati rad Udruge, te je upoznat sa svim aktivnostima koje Udruga provodi, što je za svaku pohvalu. Članovi UHBDRP BPŽ i ubuduće mogu računati na moju potporu, rekao je završno Ante Zovak, načelnik PU brodsko-posavske.

Opširnije...

Momčad UHBDRP BPŽ sudjelovala na 7. Humanitarnom malonogometnom turniru "Kolonija 2017." - Slavonski Brod

dsc 0003Malonogometna momčad Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije je i ove godine sudjelovala na 7. po redu Humanitarnom malonogometnom turniru "Kolonija 2017." u Slavonskom Brodu, na kojem je odigrala revijalnu utakmicu protiv momčadi organizatora turnira i članova MNK "Kolonija".

U vrlo borbenoj i do samog kraja neizvjesnoj utakmici ipak je pobijedila iskusnija i spremnija momčad UHBDRP BPŽ rezultatom 3:2, za koju su nastupili: Božo Peić, Josip Cipar, Tomislav Vlainić, Nenad Đaković, Berislav Vardić, Antun Ferdeber i kapetan i trener momčadi Zdravko Kamenjaš, dok su u stručnom stožeru bili predsjednik Željko Golubičić i tajnik Vlatko Krznarić. Momčad UHBDRP BPŽ su vrlo glasno sa tribina bodrile Ljubica Senjić, Katica Golubičić, Sandra Krznarić, te Božidar Šunjić, Antun Đurić i Damjan Golubičić.

Momčad UHBDRP BPŽ je odmah u samom početku utakmice povela 1:0, vrlo brzim prodorom i zgoditkom Berislava Vardića, na što je protivnička momčad odmah uzvratila i ubrzo izjednačila na 1:1. Žestokim i organiziranim napadom naše momčadi dolazimo u vodstvo 2:1 preciznim pogotkom Tomislava Vlainića. Ne zadugo, pred sam kraj utakmice naša momčad prima izjednačujući gol za 2:2, vrlo nespretnom reakcijom pojedinaca iz obrambenih redova naše momčadi. U zadnjim sekundama utakmice kada su već svi pomislili da je kraj utakmice, kapetan momčadi Zdravko Kamenjaš diže mnogobrojnu publiku na noge i ostavlja ih bez daha. Postiže nevjerovatni pobjednički zgoditak, uputivši loptu preciznim udarcem od našeg gola prema protivničkom. Nitko od protivničkih igrača niti publike nije stigao trepnuti, jer silina udarca je bila u tolikoj mjeri da je lopta gotovo probila zvučni zid i završila u protivničkoj mreži za rezultat 3:2 u korist UHBDRP BPŽ. Sudac je odmah potom odsvirao kraj utakmice, dok je službeni spiker izustio samo par riječi: "Ljudi moji, da li je to moguće!?".

Organizatori turnira su po završetku utakmice momčadi UHBDRP BPŽ uručili prigodan poklon u znak zahvalnosti za sudjelovanje na 7. Humanitarnom malonogometnom turniru "Kolonija 2017." Slavonski Brod, a potom je za sve članove naše udruge upriličeno druženje uz zajedničku večeru.

Opširnije...

Zanimljive fotke

Brojač posjeta

Članarina za 2018.

Pristupnica

Klikni za preuzimanje pristupnice