fixed background image joomla

17. sportski susreti djece hrvatskih branitelja "Savudrija 2018."

Tiho 03U organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Republike Hrvatske, u kampu "Veli Jože" u Savudriji od 27.-30. kolovoza 2018. održani su 17. sportski susreti djece hrvatskih branitelja pod nazivom "Savudrija 2018.".

Članovima Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije Darku Koliću i Tihomiru Čengiću pripala je čast sudjelovati na ovom sportskom natjecanju, kojom su prilikom sudili 30 utakmica kroz dva dana natjecanja. Sudjelovanje na ovom događanju omogučio im je naš član Zvonko Matijević, koji dugi niz godina sudjeluje u organizaciji ovog sportskog događanja, stoga njemu pripadaju najveće zasluge na omogućenoj prilici za predstavljanje naše udruge na ovogodišnjim sportskim susretima djece hrvatskih branitelja.

U mlađoj kategoriji nogometaša, momčad Brodsko-posavske županije osvojila je prvo mjesto. U večernjim satima je održano svečano zatvaranje turnira i podjela medalja najuspješnijim natjecateljima.

Opširnije...

Autobiografski dokumentarni film „SMIJE LI RATNIK PLAKATI“

Sima mali„SMIJE LI RATNIK PLAKATI“, naziv je to autobiografskog dokumentarnog filma koji će premijerno biti prikazan u KKD „Ivana Brlić Mažuranić“ u Slavonskom Brodu - nedjelja, 9. rujna 2018. s početkom u 18:00 sati.

Rečenica s kojom smo započeli pisanje ovog članka možda je još jedna u nizu rečenica s kojom se najavljuju premijere dokumentarnih filmova i sigurno se sada pitate po čemu je „Ratnik“ poseban da je ugošćen na ovom portalu. Osebujnost ovog autobiografskog dokumentarnog filma je u tome što je njegov začetnik Šima, dijete poginulog hrvatskog branitelja koji je htio trčeći odati počast palim hrvatskim vitezovima te kroz autobiografski dokumentarni film u nasljeđe budućim generacijama ostaviti jedan atom sjećanja koje vrijeme neće moći nikada izblijediti.

Zašto je život jednog Šime stavljen na filmsko platno? Šimi je s tri i pol godine života rak rata oteo oca Gorana, koji je poginuo u Domovinskom ratu braneći svoju slavonsku ravnicu i mladi život svog djeteta. Šima je odrastao u zagrljaju svoje majke Željke uz dozu tuge i žala za neodigranim utakmicama oca i sina na školskom igralištu kao što su igrali njegovi vršnjaci sa svojim očevima. Šima nije posustao na putu svog života već je odlučio svoju tugu i suze rasuti po cesti od Zagreba do Vukovara, trčeći. Trčanje je postalo njegova terapija i njegov put do izlječenja raka tuge na duši. Sedamnaestogodišnja trkačka karijera ga je oblikovala u onakvog čovjeka kakav je danas i tome sportu zahvaljuje na svim divnim trenucima koje mu je omogućio da doživi u svom životu.

Veliki broj filmskih minuta zauzima UDHOS-ov ultramaraton Zagreb -Vukovar - Ovčara čija dužina od 350 kilometara predstavlja veliki izazov za svakog ultraša. Šima se 2017. prijavio na navedeni ultramaraton i odlučio se trčeći od Zagreba do Vukovara pokloniti žrtvi hrvatskog naroda u Domovinskom ratu i ostaviti trajno sjećanje na svu djecu kojima je u Domovinskom ratu oduzeto pravo na osmijehe i odrastanje. Na putu od Zagreba do Vukovara susreo je jako puno njemu dragih ljudi i prijatelja koji su poklonili pokoju riječ filmu. A jeli Šima uspio u svom naumu i došao do Ovčare i time ostvari svoj san te jesu li njegovi trkački koraci uspjeli pobijediti surovost vrelih cesta, grčeve, bol i suze? Odgovor na to pitanje ćemo ostaviti svakom gledatelju osobno, neka u svom srcu odgovore na pitanje: „Smije li ratnik plakati“.

Opširnije...

Na gradskom izletištu Poloj u Slavonskom Brodu obilježen Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 23. obljetnica VRO "Oluja"

Poloj 01U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, u Slavonskom Brodu je 5. kolovoza 2018. obilježen Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 23. obljetnica VRO "Oluja".

Cjelodnevno druženje mnogobrojnih članova braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, članova njihovih obitelji i ostalih građana, održano je kod Spomen doma Specijalne jedinice policije "Šimini Anđeli Pakla" na gradskom izletištu "Poloj" u Slavonskom Brodu.

Uz bogat roštilj i osvježavajuća pića proslava Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnice VRO "Oluja" potrajala je dugo u noć.

Opširnije...