fixed background image joomla

Članovi braniteljskih udruga Grada Ogulina prilikom povratka iz Vukovara posjetili UHBDRP Brodsko-posavske županije

P1010549U subotu 19. studenog 2016. godine, prilikom povratka s obilježavanja 25. obljetnice okupacije herojskog grada Vukovara i sudjelovanja u "Koloni sjećanja", članovi braniteljskih udruga Grada Ogulina posjetili su i ove godine članove Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije.

Višegodišnje druženje ogulinskih i brodsko-posavskih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata preraslo je u vrlo lijepu tradiciju, te je i ove godine uprilićeno i odlično organizirano na obiteljskom gospodarstvu Mirka Cimbala i njegove obitelji u Magić Maloj.

Među mnogobrojnim uvaženim gostima, na ovom druženju nazočili su zamjenik gradonačelnika Grada Ogulina Tone Radočaj, dopredsjednik HVIDR-a Ogulin Ivica Paušić-Car, predsjednik Udruge ZNG Bataljun Klek Ivica Puškarić-Pipa, predsjednik Časničkog zbora Miko Kolić, predstavnik 143. ogulinske brigade Anton Matijanec-Bolta, predsjednik KUD-a "Sv.  Juraj" iz Zagorja Ogulinskog Zdravko Bertović i ostali članovi braniteljskih udruga Grada Ogulina.

Udrugu hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije, uz predsjednika Željka Golubičića, predstavljali su Mirko Cimbal, Anto Ćutuković i Dragan Dikanović, zamjenik predsjednika Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, a svojom je nazoćnošću ovo događanje uveličao i načelnik Općine Nova Kapela Ivan Šmit.

Opširnije...

Članovi UHBDRP BPŽ u "Koloni sjećanja" - 18.11.2016.

DSC 0128Pod nazivom "Vukovar – mjesto posebnog pijeteta" u gradu heroja Vukovaru je 18. studenog 2016. obilježena 25. obljetnica bitke za Vukovar i njegove okupacije, a središnji događaj je "Kolona sjećanja" kojom se odaje počast svim žrtvama Vukovara.

U "Koloni sjećanja" sudjelovali su mnogobrojni hrvatski branitelji i Udruge proistekle iz Domovinskog rata, među kojima su bili i članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije.

"Kolona sjećanja" od vukovarske bolnice išla je starom trasom, odnosno Županijskom ulicom, zatim kroz središte Vukovara preko mosta Jean-Michel Nicoliera te je nastavila Radićevom ulicom i Ulicom bana Josipa Jelačića sve do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, gdje su državna i druga izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće.

Molitvu na groblju za sve poginule i nestale molio je đakovački i osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić, a potomje zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, predvodio svetu misu na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata za sve ubijene i nestale hrvatske branitelje i civile.

Opširnije...

Reagirao predsjednik Udruge HVIDR-a Slavonski Brod, Mato Pudić

HVIDRA logoPoštovani,

Potaknuti navodima iz članka 'Visoki časnici hrvatske vojske silovali su braniteljice' objavljenog na Vašem portalu (SBplus portal), kao Predsjednik Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Slavonski Brod, u ime članica i članova Udruge HVIDR-e Slavonski Brod, tražim objavljivanje priopćenja za javnost u kojem iznosimo naše očitovanje i odgovor, kako slijedi:

U navedenom članku, pored svih drugih paušalnih, neutemeljenih i netočnih iskaza pojedinih učesnica i izlagača Okruglog stola održanog u svezi teme „ Žene s prve crte bojišnice – danas", na koje navode se u cijelosti pridružujemo Priopćenju za medije Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, ukazujemo i izdvajamo izjavu gospođe Ksenija Vargić čije objavljene navode citiramo:

„Ja sam invalid Domovinskog rata i imamo HVIDR-u. Ali oprostite molim vas šta ću ja u HVIDR-i, šta ću u tom prostoru gdje dečki samo kartaju belu, kockaju…to meni ne treba - kazala je Ksenija Vargić…"

Udruga HVIDR-a je časna udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata, koji se radi zaštite i promicanja zajedničkih nacionalnih, humanitarnih, socijalnih, zdravstvenih, sportskih, kulturnih i drugih interesa i ciljeva, te zajedničkih uvjerenja, bez namjere stjecanja dobiti, podvrgavaju pravilima koja uređuju ustroj i djelovanje udruge.

Opširnije...

Priopćenje za medije povodom medijskih natpisa u svezi izjave hrvatske braniteljice Jasenke Marić o počinjenju kaznenog djela silovanja

14102154 Potaknuti vrlo ružnim medijskim naslovima i člancima, objavljenim putem nekih internetskih portala, a u svezi navodnih silovanja hrvatskih braniteljica tijekom Domovinskog rata od strane „Visokih časnika hrvatske vojske“, koji su objavljeni tijekom dana 11. studenog 2016., osjećamo nužnu potrebu radi utvrđivanja istine, obratiti se ovim putem cjelokupnoj hrvatskoj javnosti.

U županijskoj vijećnici Brodsko-posavske županije, dana 11. studenog 2016., održan je okrugli stol kojeg je organiziralo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Brodsko-posavske županije pod nazivom „Žene s prve crte bojišnice – danas".

Tijekom održavanja okruglog stola, gospođa Jasenka Marić iz Nove Gradiške pred svim nazočnima javno iznosi vrlo teške i optužujuće riječi na račun hrvatskih branitelja, odnosno kako ona u svom izlaganju navodi „Visokih časnika hrvatske vojske“.

Citiramo njene riječi: „Braniteljice su bile žrtve seksualnog zlostavljanja od strane naših branitelja i to visokih časnika Hrvatske vojske čije samo inicijale da spomenem znalo bi se o kome je riječ. Neke su ostale trudne, dio ih je odlučio dijete zadržati i danas skrbe o njima sa socijalnim naknadama jer su se nakon rata vratile na svoja radna mjesta na kojima ih je dobar dio ostao bez posla pa je tuđa pomoć jedino što imaju.“

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, u ime svojih članica, svih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Brodsko-posavske županije, kategorično odbacujemo ovakve insinuacije i ničim utemeljene optužbe. Ovakvom paušalnom i niti malo bezazlenom izjavom, pokušava se baciti sumnja na sve hrvatske branitelje, dočasnike i časnike pobjedničke Hrvatske vojske.

Ako gospođa Jasenka Marić ima nekakvih spoznaja o počinjenju kaznenog djela silovanja neke od hrvatskih braniteljica od strane hrvatskih branitelja, dočasnika ili časnika Hrvatske vojske, neka to prijavi nadležnim institucijama.

Ovim putem ujedno pozivamo sve nadležne i odgovorne institucije Republike Hrvatske, neka odmah pokrenu istražne radnje, zatim utvrde da li su ove optužbe izrečene od strane gospođe Jasenke Marić utemeljene i neka žurno procesuiraju počinitelje, ako se istragom utvrdi da je takvih bilo i ako ih je bilo.

Opširnije...