fixed background image joomla

Svečano obilježen 15. travanj - Dan Brodsko-posavske županije

zupanija 18Svečanost obilježavanja Dana županije i 23. obljetnice ustroja Brodsko-posavske županije započela je u jutarnjim satima održanom Svetom misom u crkvi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu. Potom su na Gradskom groblju kod centralnog križa položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule i nestale hrvatske branitelje, te za sve smrtno stradale civile tijekom Domovinskog rata.

Program je nastavljen svečanom sjednicom Županijske skupštine, koja je održana u prostorima Glazbene škole, kojom su se prigodom mnogobrojnim nazočnima uzvanicima obratili Pero Ćosić, predsjednik Skupštine i Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije, te Alojz Tomašević, župan Požeško-slavonske županije i Fanjo Lucić, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar-Kitarović. Tijekom svečane sjednice, uz vrlo bogat kulturno-umjetnički program, uručena su javna priznanja zalužnim pojedincima, tvrtkama, udrugama i drugim institucijama, kao i Zlatni grb - nagrada za životno djelo, koju je ove godine primio prof. dr. sc. Ivica Balen, ratni ravnatelj slavonsko-brodske bolnice.

Među nagrađenim istaknutim pojedincima je i Vlatko Krznarić, tajnik naše Udruge, koji je na prijedlog Udruge 108. brigade ZNG RH Slavonski Brod, dobio županijsko javno priznanje "Kovanicu od zlata" za osobiti doprinos u stvaranju samostalne i suverene Republike Hrvatske, za svesrdno zalaganje u promicanju i poticanju vrijednosti i očuvanja tekovina Domovinskog rata te za zaštitu digniteta hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, koja se svake godine dodjeljuje fizičkim osobama i istaknutim pojedincima.

Opširnije...

Udruge hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije o oslobađajućoj presudi ratnom zločincu Šešelju

16040420571564SLAVONSKI BROD, 04.04.2016. - Naime, predstavnici udruga danas su u prostorijama HVIDRA-e u Slavonskom Brodu iznijeli svoj stav i osvrt na, kako ističu, licemjerne reakcije čuđenja dijela hrvatskih političara zbog takve presude. Pitaju se, zašto se političari i dalje poigravaju s osjećajima hrvatskih branitelja, i suho zlato bacaju u blato?"

Moramo reći da mi zbog činjenja i nečinjenja dijela hrvatske politike (a samim tim i dijela hrvatskog pravosuđa ) u proteklih petnaestak godina  nismo začuđeni takvom presudom. Vjerujemo da smo svi mi kao promatrači zbivanja  u dubini sebe svjesni da politika ima „debele zasluge“ za djelovanje pojedinih državnih odvjetnika i sudaca kako na svjetskoj tako i na državnoj razini. Naravno da ne generaliziramo i pod tim ne mislimo na sve one časne suce i odvjetnike dostojne svoje profesije i rekli bismo i životne misije.

Podsjećamo da je 2002. godine u hrvatskom Saboru promijenjena rezolucija istog tog Sabora iz 1999. kojom je osporena nadležnost Haaga nad „Bljeskom“ i „Olujom“. Činjenica da RH nije  proglasila „ratno stanje“ je nešto što je rezoluciju iz 1999. činilo utemeljenom. Kasnijim odlukama hrvatskih vlasti omogućeno je  Haagu   postati  kreatorom  ispisivanja povijesti na ovim prostorima odgovaralo to nama ili ne. Željeli smo ući u EU i NATO i to je cijena koju plaćamo gledajući kako globalna politika ovisno o političkom trenutku određuje ispisivanje pojedinih sudskih presuda.

Vojislav Šešelj je iskompleksirana kukavica i huškač koji je, kao produžena ruka Slobodana Miloševića, daleko iza „prvih crta“ poticao na mržnju i nasilje i zbog toga je KRIV. To je valjda svima jasno. Ova oslobađajuća presuda još nije pravomoćna  tako da ćemo vidjeti kako će se Haag odrediti u drugom stupnju.

No, nas najviše boli to da se u Hrvatskoj provlači alibi isprika kako je Hrvatska  Haagu prepustila suditi Šešelju i samim tim sebe želi  abolirati od  odgovornosti za nečinjenje pravosuđa po tom i drugim sličnim  pitanjima. Zašto hrvatskoj javnosti nikada nije pojašnjeno pod kojim je okolnostima Vojislav Šešelj početkom devedesetih uhapšen pa pušten od strane hrvatskih vlasti.

Ovim putem želimo pitati nadležne kao i svekoliku hrvatsku javnost, tko je branio hrvatskom pravosuđu u proteklih dva desetljeća učiniti u okviru zakona ono što im je bila sveta dužnost?

A to su svakako  procesuiranje i  presuda odgovornima za masakr 12 hrvatskih policajaca u Borovu Selu. 

"KRVAVI USKRS" - 25 godina od pogibije Josipa Jovića, prvog hrvatskog redarstvenika

JosipU četvrtak, 31. ožujka 2016., svečano se obilježava 25. obljetnica akcije ‘Plitvice’ i pogibije Josipa Jovića, prvog hrvatskog redarstvenika.

Obilježavanje će se održati u Plitvicama, ispred spomen obilježja, s početkom u 11:00 sati polaganjem vijenaca, prigodnim govorima i molitvom vojnog biskupa mons. Jure Bogdana.

Krvavi Uskrs je naziv za događaj od 31. ožujka 1991. godine u kojem su pale prve žrtve u Domovinskom ratu.

Sukobljene strane u incidentu su bili redarstvenici MUP-a Republike Hrvatske s jedne strane i naoružani krajinski teroristi s druge. Konflikt je rezultirao smrću po jedne osobe s obje strane i značajno je pogoršao etničke napetosti koje su, kao posljedica projekta velikosrpske ekspanzije u SFRJ eskalirale krajem 80-ih godina i postale jedan od katalizatora procesa koji su doveli do velikosrpske oružane agresije na Republiku Hrvatsku te Domovinskog rata, kao obrambenog čina.

Redarstvenici MUP-a RH upali su u zasjedu pobunjenih Srba kod Plitvica, pri čemu je s hrvatske strane poginuo mladi Josip Jović iz Aržana, a sa srpske Rajko Vukadinović, teritorijalac tzv. Krajine.

Nekoliko stotina pripadnika specijalne postrojbe MUP-a Rakitje, kojom je zapovijedao danas načelnik GSOS-a RH general zbora Josip Lucić, specijalne postrojbe MUP-a Kumrovec te antiterorističke jedinice Lučko krenulo je noć uoči Uskrsa put Plitvica. U ranim jutarnjim satima 31. ožujka, na glavnom pravcu kretanja, kolona vozila s hrvatskim specijalcima napadnuta je iz zasjede na glavnoj prometnici nedaleko od plitvičkih hotela i pratećih objekata. Na kolonu je otvorena vatra iz okolne šume, u autobus pun hrvatskih redarstvenika uletjela je tromblonska mina, na sreću, neizvučenog osigurača, te nije eksplodirala. Munjeviti izlazak iz vozila, zalijeganje uz cestu, otvaranje vatre u pravcu iz kojeg je pucano, napredovanje po dubokom snijegu koji je tog Uskrsa okovao Plitvice.

Opširnije...

„Hrabri budite – Ja sam pobijedio svijet" (Iv 16,33)

160323144351800Uskrsna poruka požeškog biskupa msgr. Antuna Škvorčevića:

"Na biskupijskom hodočašću u Svetu zemlju, minule veljače o 20. obljetnici utemeljenja Požeške biskupije i Izvanrednog jubileja Milosrđa, najdublje dojmove ostavila je na mene sveta misa u Bazilici svetoga groba. Želio bih ovog Uskrsa prenijeti vam ondje izrečene misli i podijeliti s vama osjećaje koje sam ponio te vas na taj način duhovno povezati s hodočašćem.

Isusov grob je potresna zemaljska i svemirska točka na kojoj je život pobijedio smrt. U našim pojedinačnim i obiteljskim iskustvima, kao i na društvenoj i najširoj svjetskoj razini, postoji duboko nezadovoljstvo sa stanjem u kojem se nalazimo. Naime, nekim nutarnjim osjetilom duha shvaćamo kako nismo stvoreni za ovaj svijet, podložan diktatu zla i zakonitostima smrti, koje ljudskim snagama ne možemo izbjeći. Smrt je jedna od najtežih i najizazovnijih činjenica našeg postojanja. Pred njom se nameće mučno i teško pitanje: Zašto smo se pojavili u životu ako bismo na kraju trebali skončati u ništavilu. Sin Očev od vijeka, postavši čovjekom, preuzeo je na sebe smrt, oduzeo joj moć, ostvario konačni prodor na crti koja nas dijeli od života, unio u naša umiranja, i u našu osuđenost na smrt pobjedu života. To je Božja istina o nama u koju možemo ući samo vjerom", poručio je biskup Škvorčević.

"Pozivam braću i sestre da ovog Uskrsa u Godini milosrđa svaki pojedinac u svim našim župama i svi zajedno obnovimo vjeru u Božje milosrđe koje nas u svetom krštenju 'izbavi iz vlasti tame i prenese u kraljevstvo Sina, ljubavi svoje, u kome imamo otkupljenje, otpuštenje grijeha'” (Kol 1,13-14). Neka uskrsli Krist osnaži sve one koji su u braku, sve članove naših obitelji i javne djelatnike da praštanjem i milosrđem pristupaju stanjima prouzročenima zlom i svađama, podjelama i sukobima, te tako u svakodnevici budu dionicima iskustva prijelaza iz smrti u život. U svim nevoljama života neka vam trajno bude na pameti Isusova riječ: „Hrabri budite – Ja sam pobijedio svijet" (Iv 16,33).

Opširnije...