fixed background image joomla

Tribina “Domovinski rat na području grada Nove Gradiške i okolice”

DSCN7223 770x470U novogradiškom Domu kulture 27. listopada 2016. održana je tribina “Domovinski rat na području grada Nove Gradiške i novogradiškoj bojišnici” u organizaciji Hrvatske zajednice udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata, na kojoj su uz mnogobrojne nazočne predstavnike udruga, sudjelovali Đuro Keser i Mirko Cimbal, predstavnici Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije.

44 predstavnika članica Udruge organizatora iz cijele Republike Hrvatske ugostila je novogradiška Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata. Za drage goste domaćini su pripremili trodnevni program u sklopu kojeg je održana i današnja tribina. Gosti su obišli područje dijelova okupirane zapadne Slavonije u Domovinskom ratu, te spomen obilježja za poginule, umrle i smrtno stradale hrvatske branitelje. Sudjelovali su i na tribini koju su posjetili učenici novogradiških osnovnih i srednjih škola s profesorima i ravnateljima, predstavnici državnih, županijskih i gradskih organizacija, stradalničkih i braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, institucija Grada, kulturno – umjetničkih udruga, te građani.

Uoči tribine položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u našem Gradu i spomenika prvom predsjedniku Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu.

Cilj tribine bio je upoznati roditelje poginulih hrvatskih branitelja iz cijele Republike Hrvatske, te učenike i posjetitelje s ratnim događanjima u gradu Nova Gradiška i novogradiškoj bojišnici. Dio je to programa koji krovna Udruga roditelja provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja. Predsjednica Udruge, Lucija Kober, u svom uvodnom izlaganju istaknula je kako je svrha ovakvih tribina sačuvati od zaborava naše žrtve i promovirati vrijednosti Domovinskog rata dok oni to kao roditelji još uvijek mogu. Osim toga, roditelji su inicirali podizanje brojnih spomen obilježja diljem lijepe naše, ali i pisanje monografija o poginulima. Do sad ih je izdano 14, a među njima je i novogradiška.

Opširnije...

U Slavonskom Brodu održana 3. sjednica Izvršnog odbora KUPIDR BPŽ-e

IMAG0071Dana 26. listopada 2016. u Domu HVIDR-a u Slavonskom Brodu održana je 3. sjednica Izvršnog odbora Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije.

Sjednicom je predsjedavao brigadir Branko Cindrić, predsjednik KUPIDR BPŽ-e, koji je odmah na početku nakon usvajanja zapisnika s prošle sjednice, podnio kratko izvješće o provedenim aktivnostima u proteklom vremenskom razdoblju.

Upoznao je zatim članove Izvršnog odbora o obavljenom razgovoru s Mirkom Dusparom, gradonačelnikom Slavonskog Broda u svezi uređenja prostora u sklopu Doma HVIDR-a i aktivnosti u svezi uređanja Spoemen parka Domovinskog rata. Upućeni su dopisi i zamolbe prema Ministarstvu obrane za dodjelu muzejskih eksponata, oružja i oruđa iz Domovinskog rata, koje će biti izloženo u Spomen parku.

Tvrtka MIG d.o.o. iz Slavonskog Broda izrađuje idejno rješenje stalnog postava Spomen parka u sklopu kojeg će biti izgrađeno spomen obilježje poginulim pripadnicima 108. brigade ZNG RH, dok je u završnoj fazi realizacija projekta izgradnje spomen obilježja poginulim pripadnicima 3. GBR "Kune" i 3. bojnoj "Kobrama".

Nadalje, članovima Izvršnog odbora KUPIDR BPŽ-e prezentirane su radne verzije Planova rada i Financijskih planova udruga članica za 2017. godinu, koji su potom jednoglasno usvojeni, a vrlo brzo će biti objedinjeni u jedinstven zajednički Plan rada i Financijski plan KUPIDR BPŽ-e za 2017. godinu.

Opširnije...

„NISAM SE BOJAO UMRIJETI“ – DOMOLJUBNA MISIJA ANTONA KIKAŠA 1991.

Vojna policija 10. Pozivnica SB WEB

PROJEKCIJA IGRANO—DOKUMENTARNOG FILMA "NISAM SE BOJAO UMRIJETI" DOMOLJUBNA MISIJA ANTONA KIKAŠA 1991.

Utorak, 25. listopad 2016. - 19:00 sati

Kazališno koncertna dvorana "Ivana Brlić Mažuranić" - Slavonski Brod

Besplatne ulaznice možete rezervirati na tel.: 091/ 585-19-05 ili ih osobno preuzeti sat vremena prije početka na blagajni dvorane.

Organizator: Udruga veterana vojne policije iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije

Opširnije...

Članovi UHBDRP BPŽ nazočili na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije

Sisak 2015 009MU utorak, 18. listopada 2016. članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije u sastavu: Tomica Utvić, Đuro Keser, Mirko Cimbal, Josip Ivanković, Zlatan Jerković, Ivica Franjić i Vlatko Krznarić predvođeni predsjednikom Željkom Golubičićem, nazočili su u gradu Sisku na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije.

Članovi UHBDRP BPŽ uz ostale udruge bili su sastavni dio svečanog postroja i mimohoda koji se kretao ulicama grada Siska, u dijelu policijskih postrojbi koje je predvodio Marijan Smernić, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske.

Svečani postroj je potom postrojen na platou ispred uređene bine, na kojoj su nazočili predstavnici civilnih vlasti i institucija, visoki policijski djelatnici i vojni dužnosnici. Posebna gošća na ovoj svečanosti bila je Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Hrvatske branitelje iz Domovinskog rata prvi je pozdravio i čestitao im Dan hrvatskih branitelja Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije, zatim general Josip Lucić, Marko Rašić, načelnik PU sisačko-moslavačke, zatim izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, a na kraju se svima nazočnima vrlo nadahnutim govorom obratila Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Po završetku svečanosti, za sve sudionike svečanog mimohoda i nazočne građane, upriličeno je zajedničko druženje uz vojnički grah.

Opširnije...

Službena facebook stranica Zajednice UHBDR policije RH

IzrezakOvih dana je izrađena i "puštena u rad" nova službena facebook stranica Zajednice Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske, kako bi cjelokupnoj javnosti što kvalitetnije prezentirali naše aktivnosti, ali ujedno i tim putem obavještavali naše članove o raznim događanjima i aktivnostima, te redovito najavljivali iste.

Ovim putem pozivamo i zamoljavamo sve dužnosnike i članove Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije, koje su članice ZUHBDRP RH, neka pravovremeno dostavljaju svoje materijale i fotografije s događanja i svih drugih organiziranih aktivnosti, kako bi ih mogli objaviti na našoj službenoj web stranici www.zuhbdrp-rh.hr.

Svoje pisane materijale i fotografije za objavu možete slati na e-mail adresu: zuhbdrp.rh@gmail.com

Opširnije...

"Svoje poginule suborce nismo zaboravili, tako će ostati i dalje, sve dok smo živi i dok nas ima!"

Marinci 2016 16Danas su pripadnici Udruga ATJ Lučko 90. i Specijalne jedinice policije "ŠAP" Slavonski Brod obilježili sjećanje na Domovinski rat i 25. obljetnicu proboja hrvatskih snaga prema tada okupiranom hrvatskom gradu Vukovaru.

Navedeni događaj se zbio 13.10.1991. na pravcu sela Nuštar-Marinci-Bogdanovci prema Vukovaru u kojem su sudjelovali ratni pripadnici ATJ Lučko, Specijalne jedinice policije "ŠAP" PU brodsko-posavske i izvidničke skupine "Žuti mravi". Cilj akcije je bio oslobođenje sela Marinci kojeg su okupirale srpske snage i spajanje s hrvatskim snagama koje su se hrabro držale i bile u neprijateljskom okruženju u selu Bogdanovci. Oslobađanjem sela Marinci omogućilo bi se uvođenje i drugih hrvatskih snaga u taj prostor i izvršio proboj prema samom Vukovaru. Akcija je pokrenuta tog 13.10.1991.godine u ranim jutarnjim satima. Izvršena je skromna topnička i tenkovska priprema, a unatoč ulasku hrvatskih snaga u tzv. "potkovu" prema puno nadmoćnijem neprijatelju u ljudstvu i u tehnici, ATJ Lučko, kojem se pridodaje Specijalna policija Slavonski Brod i izvidnička skupina "Žuti mravi" uspijeva doći do ulaza u selo Marinci nanijevši veliku štetu neprijatelju u ljudstvu i tehnici. Poslije velikog otpora srpskih snaga koje uništavaju i tri hrvatska tenka, a po zapovijedi nadređenih dolazi do povlačenja na početne položaje u Nuštar i propuštanje humanitarnog konvoja Crvenog križa.

Opširnije...

26. obljetnica ustrojavanja policije Imotske krajine, Dan policije i 3. godišnjica osnutka Udruge policijskih branitelja

Imotski 26obljetnica 03Udruga policijskih branitelja Imotske krajine svečano je u petak, 7. listopada 2016. godine obilježila 26. obljetnicu ustrojavanja policije Imotske krajine, Dan policije i 3. godišnjicu osnutka Udruge policijskih branitelja Domovinskog rata.

Unatoč iznimno lošem vremenu, jakoj buri i kiši, kod spomen križa na Topani se okupio veliki broj članova udruge te mnogobrojnih brojnih gostiju, okupljenih iz cijele Hrvatske. Domaćin ovog okupljanja bio je predsjednik Željko Mustapić-Jogun s članovima Udruge policijskih branitelja Imotski.

Vijence za sve poginule pripadnike policijskih postrojbi i ostalih hrvatskih branitelja, u ime Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović na spomen križ položio je njen izaslanik umirovljeni časnik HV Mario Tomasović, predsjednik HVIDR-a grada Splita, a u ime ministra unutarnjih poslova, njegov izaslanik Zvonko Bubalo, načelnik PP Imotski. U ime Tome Medveda, ministra hrvatskih branitelja RH vijenac je položio umirovljeni bojnik Ivica Kukavica, te Božo Ćubić, predstavnik županije i načelnik Općine Cista Provo i Ante Đuzel, gradonačelnik Imotskog.

Vijence su također položili predstavnici braniteljskih udruga Imotske krajine, te Nino Ćurić u ime PU splitsko-dalmatinske, zatim prestavnici Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske predvođeni predsjednikom Marijanom Smernićem, uz nazočnost Željka Golubičića i Zlatana Jerkovića iz Slavonskog Broda, Vlade Glogoškog iz Garešnice i Jure Rotima iz Požege, te članovi ostalih braniteljskih udruga.

Opširnije...

Zanimljive fotke

Likovno-literarna

Petak, 20.12.2019. - SLAV. BROD

Članarina za 2019.

Pristupnica

Klikni za preuzimanje pristupnice

Brojač posjeta

Plan aktivnosti