fixed background image joomla

Sjećanje na poginule pripadnike HV i HVO u borbama za Bosansku Posavinu 1992.

Posavina 2016 021U Slavonskom Brodu je 6. listopada 2016. godine obilježena 24. obljetnica okupacije Bosanske Posavine i sjećanje na sve poginule i nestale pripadnike HV i HVO u žestokim i krvavim borbama za opstojnost hrvatskog naroda u Bosanskoj Posavini 1992. godine.

U nazočnosti Tome Medveda, ministra hrvatskih branitelja RH, generala Marinka Krešića, generala Josipa Zvirotića, župana Danijela Marušića, te predstavnika mnogobrojnih braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predvođenih brigadirom Brankom Cindrićem, predsjednikom Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije i njegovim zamjenikom pukovnikom Draganom Dikanovićem, na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu su u 11:30 sati položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule i nestale hrvatske branitelje HV i HVO, koji su stradali tijekom borbi u Bosanskoj Posavini.

Po završetku komemorativnog dijela protokola, u prostorijama Udruge 101. bosansko-brodske brigade HVO u Podvinju, s ministrom hrvatskih branitelja održan je radni sastanak s predstavnicima braniteljskih udruga, članica Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, na temu izmjena Zakona o pravima hrvatskih branitelja, te o statusnim i svim drugim problemima hrvatskih branitelja, pripadnika HV i HVO.

U večernjim satima je u organizaciji Udruge 101. bosansko-brodske brigade HVO organizirano puštanje 426 upaljenih lampiona niz rijeku Savu, u spomen na sve poginule i nestale pripadnike te brigade tijekom borbi u Bosanskoj Posavini.

Opširnije...

U Vukovaru održan okrugli stol: “Uloga policije u Domovinskom ratu u obrani Vukovara i poraću”

031016 policija okrugli stol 02Povodom nedavno obilježenog Dana policije, pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva branitelja RH, u Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru održan je okrugli stol na temu “Uloga policije u Domovinskom ratu u obrani Vukovara i poraću”. Organizirali su ga Udruga policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata Vukovar, Institut Ivo Pilar Područni centar Vukovar i Javna ustanova Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar.

Okrugli stol organiziran je s ciljem otkrivanja nepoznatih podataka i činjenica o ulozi policije u obrani Vukovara i tijekom mirne reintegracije, ali i podsjećanja na njihov veliki doprinos, o kojem se danas puno ne govori.

“Bili smo prvi kad je trebalo, prva legalna formacija dok nisu formirane brigade, i kao takvi smo bili nositelji obrane. No, danas se o tome puno ne priča, a pisanih tragova ima jako malo”, kaže Mato Dudić, predsjednik Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata Vukovar.

Dudić je podsjetio i da je 80 policajaca poginulo ili ubijeno u obrani Vukovara, a 15 ih se još uvijek vodi nestalima. Upravo s ciljem da podsjete javnost na svoj veliki doprinos u bitki za Vukovar i tijekom mirne reintegracije, odlučili su organizirati okrugli stol na tu temu i uključiti znanstvenu zajednicu,s ciljem rasvjetljavanja mnogih nepoznatih činjenica o ulozi i doprinosu hrvatske policije tijekom 90-ih godina. U spomen na svojih 95 poginulih i nestalih kolega, u Vukovaru će podignuti spomenik, za koji je u tijeku prikupljanja sredstava, a čiji će autor biti Dubravko Dujić, najavljeno je na okruglom stolu. Kao i izrada brošure sa zaključcima ovog, prvog znanstvnog skupa na temu uloge policije u Domovinskom ratu u obrani Vukovara i poraću.

Opširnije...

24. Hodočašće Hrvatske vojske i policije u Mariji Bistrici

Bistrica 2016 05U nedjelju, 2. listopada 2016. na 24. Hodočašću Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja nazočili su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije BPŽ, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata BPŽ, Hrvatskog časničkog zbora, Udruge 108. brigade ZNG RH, Udruge HVIDR-a Slavonski Brod, Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata BPŽ, Udruge veterana 3. Gardijske brigade "Kune" - Ogranak Slavonski Brod, Udruge udovica poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Slavonski Brod, Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Slavonski Brod, Udruge civilnih stradalnika iz Domovinskog rata, Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata - Ogranak Nova Gradiška, Udruge udovica poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Nova Gradiška.

Predstavnicima Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, pridružile su se na ovom putovanju Ivanka Gavrić iz Centra za PSP Brodsko-posavske županije i Ljubica Pelcl ispred Ministarstva hrvatskih branitelja PJ Slavonski Brod.

Unatoč hladnom i kišovitom vremenu, članice i članovi Udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Brodsko-posavske županije, nazočili su svetoj misi, a potom sudjelovali i na Križnom putu. Procesiju je predvodio msgr. Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj.

Opširnije...

Prigodom Dana policije Policijsku postaju Vrpolje posjetila djeca dječjeg vrtića "Zvrk" Vrpolje

IMG 0117U četvrtak 29. rujna 2016. prigodom obilježavanja Dana hrvatske policije i blagdana Svetog Mihovila, službene prostorije Policijske postaje Vrpolje posjetila su djeca Dječjeg vrtića "Zvrk" iz Vrpolja.

Policijski djelatnici su im pokazali službene prostorije Policijski postaje, zatim službena policijska vozila i tehničku opremu, koju policija koristi u svakodnevnom radu. Djeca su najviše zanimanja pokazala za službeno vozilo tzv. "Marica", te prostorije za zadržavanje, što im je bilo i najzanimljivije.

Nakon razgledavanja, djeca su počašćena sokom i kolačima.

Opširnije...

Dan policije i blagdan njezina zaštitnika Sv. Mihovila

dsc 0053Obilježavanje Dana hrvatske policije i proslava blagdana sv. Mihovila, zaštitnika policije započelo je ove godine 27. rujna 2016. godine polaganjem cvijeća, paljenjem svijeća i zajedničkom molitvom kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima-policajcima u Domovinskom ratu, ispred zgrade PU Brodsko-posavske u Slavonskom Brodu s početkom u 08:00 sati.

Zajedničku molitvu za sve poginule hrvatske branitelje tijekom Domovinskog rata predvodio je vlč. Davorin Anđić, kapelan Policijske kapelanije "Svetog Marka Evanđelista". Svečanosti su nazočili mnogobrojni policijski službenici i visoki dužnosnici predvođeni Antom Zovakom, načelnikom PU Brodsko-posavske, uz roditelje i obitelji poginulih hrvatskih branitelja-policajaca, te uz nazočnost članova Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije u sastavu: Željko Golubičić, Ivica Franjić, Zlatan Jerković, Zdravko Kamenjaš, Ivica Bošnjak, Ivica Pavelko, Pero Lukić, Ivica Kovačević i Vlatko Krznarić.

Nakon paljenja svijeća i polaganja vijenaca kod spomen obilježja ispred zgrade PU Brodsko-posavske u Slavonskom Brodu, službeni protokol obilježavanje Dana hrvatske policije i proslava blagdana sv. Mihovila je nastavljen u Postaji granične policije Stara Gradiška.

Opširnije...

U Lipiku održana Izvještajna godišnja skupština ZUHBDRP RH

dsc 0006U četvrtak, 22. rujna 2016. u Lipiku je s početkom u 12:00 sati održana Izvještajna godišnja skupština Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske.

U Radno predsjedništvo su izabrani: Marijan Smernić, predsjednik ZUHBDRP RH, Nikola Stojanović, Miroslav Ivančić, Ivo Gjaić i Vlatko Krznarić, dok su za ovjerovitelje zapisnika izabrani Nikola Stojanović i Vinko Mačak.

Nakon intoniranja himne Republike Hrvatske "Lijepa naša" i održane minute šutnje za sve poginule i preminule hrvatske branitelje, predsjednik Smernić nastavlja voditi Skupštinu, pozdravlja sve nazočne predstavnike članica ZUHBDRP RH, a posebno pozdravlja goste Miroslava Vaceka, izaslanika Ministra branitelja RH Tome Medveda, te Miroslava Bagarića, izaslanika župana Požeško-slavonske županije.

Tijekom radnog dijela Skupštine, podnesena su izvješća o radu koje je nazočnima prezentirao Marijan Smernić, predsjednik ZUHBDRP RH, zatim je blagajnik Nikola Stojanović podnio izvješće o financijskom poslovanju, dok je Mirko Cimbal po ovlaštenju predsjednika Nadzornog odbora pročitao izvješće o radu Nadzornog odbora, koji je rad Zajednice ocijenio vrlo pozitivnim. Potom je otvorena rasprava po izvješćima, u kojoj su sudjelovali Darko Mikolin, Miroslav Ivančić, Ivo Gjaić, Željko Golubičić, Vinko Mačak, Mato Dudić, Nikola Stojanović i Marijan Smernić a iz njihovog izlaganja se moglo zaključiti kako je Zajednica prema skromnim financijskim mogućnostima radila vrlo dobro i unatoč skromnim sredstvima kojima raspolaže, bilo je mnogo kvalitetno provedenih aktivnosti i događanja. Nakon rasprave, izvješća su jednoglasno usvojena.

U daljnjem tijeku Skupštine obuhvaćena su sva bitna pitanja i planirani projekti koje je Zajednica provodila i koje će provoditi u narednom vremenskom razdoblju, te su potom jednoglasno usvojeni Plan rada i Financijski plan ZUHBDRP RH za 2017. godinu.

Opširnije...