fixed background image joomla

Reagirao predsjednik Udruge HVIDR-a Slavonski Brod, Mato Pudić

HVIDRA logoPoštovani,

Potaknuti navodima iz članka 'Visoki časnici hrvatske vojske silovali su braniteljice' objavljenog na Vašem portalu (SBplus portal), kao Predsjednik Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Slavonski Brod, u ime članica i članova Udruge HVIDR-e Slavonski Brod, tražim objavljivanje priopćenja za javnost u kojem iznosimo naše očitovanje i odgovor, kako slijedi:

U navedenom članku, pored svih drugih paušalnih, neutemeljenih i netočnih iskaza pojedinih učesnica i izlagača Okruglog stola održanog u svezi teme „ Žene s prve crte bojišnice – danas", na koje navode se u cijelosti pridružujemo Priopćenju za medije Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, ukazujemo i izdvajamo izjavu gospođe Ksenija Vargić čije objavljene navode citiramo:

„Ja sam invalid Domovinskog rata i imamo HVIDR-u. Ali oprostite molim vas šta ću ja u HVIDR-i, šta ću u tom prostoru gdje dečki samo kartaju belu, kockaju…to meni ne treba - kazala je Ksenija Vargić…"

Udruga HVIDR-a je časna udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata, koji se radi zaštite i promicanja zajedničkih nacionalnih, humanitarnih, socijalnih, zdravstvenih, sportskih, kulturnih i drugih interesa i ciljeva, te zajedničkih uvjerenja, bez namjere stjecanja dobiti, podvrgavaju pravilima koja uređuju ustroj i djelovanje udruge.

Opširnije...

Priopćenje za medije povodom medijskih natpisa u svezi izjave hrvatske braniteljice Jasenke Marić o počinjenju kaznenog djela silovanja

14102154 Potaknuti vrlo ružnim medijskim naslovima i člancima, objavljenim putem nekih internetskih portala, a u svezi navodnih silovanja hrvatskih braniteljica tijekom Domovinskog rata od strane „Visokih časnika hrvatske vojske“, koji su objavljeni tijekom dana 11. studenog 2016., osjećamo nužnu potrebu radi utvrđivanja istine, obratiti se ovim putem cjelokupnoj hrvatskoj javnosti.

U županijskoj vijećnici Brodsko-posavske županije, dana 11. studenog 2016., održan je okrugli stol kojeg je organiziralo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Brodsko-posavske županije pod nazivom „Žene s prve crte bojišnice – danas".

Tijekom održavanja okruglog stola, gospođa Jasenka Marić iz Nove Gradiške pred svim nazočnima javno iznosi vrlo teške i optužujuće riječi na račun hrvatskih branitelja, odnosno kako ona u svom izlaganju navodi „Visokih časnika hrvatske vojske“.

Citiramo njene riječi: „Braniteljice su bile žrtve seksualnog zlostavljanja od strane naših branitelja i to visokih časnika Hrvatske vojske čije samo inicijale da spomenem znalo bi se o kome je riječ. Neke su ostale trudne, dio ih je odlučio dijete zadržati i danas skrbe o njima sa socijalnim naknadama jer su se nakon rata vratile na svoja radna mjesta na kojima ih je dobar dio ostao bez posla pa je tuđa pomoć jedino što imaju.“

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, u ime svojih članica, svih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Brodsko-posavske županije, kategorično odbacujemo ovakve insinuacije i ničim utemeljene optužbe. Ovakvom paušalnom i niti malo bezazlenom izjavom, pokušava se baciti sumnja na sve hrvatske branitelje, dočasnike i časnike pobjedničke Hrvatske vojske.

Ako gospođa Jasenka Marić ima nekakvih spoznaja o počinjenju kaznenog djela silovanja neke od hrvatskih braniteljica od strane hrvatskih branitelja, dočasnika ili časnika Hrvatske vojske, neka to prijavi nadležnim institucijama.

Ovim putem ujedno pozivamo sve nadležne i odgovorne institucije Republike Hrvatske, neka odmah pokrenu istražne radnje, zatim utvrde da li su ove optužbe izrečene od strane gospođe Jasenke Marić utemeljene i neka žurno procesuiraju počinitelje, ako se istragom utvrdi da je takvih bilo i ako ih je bilo.

Opširnije...

U Sikirevcima održana 10. sjednica Izvršnog odbora UHBDRP BPŽ

SjednicaU prostorijama Općine Sikirevci, 07. studenog 2016., pod predsjedanjem Željka Golubičića održana je 10. sjednica Izvršnog odbora Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, kojoj je domaćin i organizator bio Martin Živić, član I.O. UHBDRP BPŽ.

Na sjednici je uz članove Izvršnog odbora UHBDRP BPŽ nazočio brigadir Branko Cindrić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije.

Nakon usvajanja zapisnika s prošle sjednice, Željko Golubičić, predsjednik UHBDRP BPŽ podnosi izvješće o realiziranim aktivnostima u proteklom vremenskom razdoblju, koje je nakon kratke rasprave jednoglasno usvojeno.

Slijedeća točka dnevnog reda je obuhvatila organizaciju odlaska 20-tak članova udruge 18. studenog 2016. u grad heroja Vukovar, kako bi organizirano i ove godine sudjelovali u "Koloni sjećanja". Potom se razgovaralo o sada već tradicionalnom prijemu i druženju članova braniteljskih udruga ogulinskog kraja na obiteljskom gospodarstvu Cimbal, po njihovom povratku iz Vukovara, koje ova obitelj ugošćuje već nekoliko godina za redom. Nadalje se razgovaralo o organizaciji "Večeri pjesme i poezije", te predstavljanju knjige Ante Nazora u Sibinju, a navedene aktivnosti biti će organizirane tijekom mjeseca prosinca ove godine.

Tajnik UHBDRP BPŽ Vlatko Krznarić podnosi izvješće iz svoje nadležnosti i dobivenih zaduženja, te informira nazočne o izradi službenih znački i iskaznica ZUHBDRP RH, čija bi izrada trebala biti gotova za desetak dana. Prema ZUHBDRP RH su dostavljeni svi traženi materijali, odluke i podaci o registraciji udruge, za potrebe Ministarstva  hrvatskih branitelja Republike Hrvatske.

Na završetku sjednice, nazočnima se kratko obratio brigadir Branko Cindrić, predsjednik KUPIDR BPŽ-e, upoznavši ih s aktivnostima koje su u tijeku u svezi s izgradnjom Spomen parka Domovinskog rata u Slavonskom Brodu, proglašenjem 16. rujna - Danom hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije, te završnim poslovima oko izrade Plana rada i Financijskog plana za 2017. Poseban naglasak je stavio na nedavno održan sastanak s ministrom hrvatskih branitelja RH Tomom Medvedom i Baricom Novosel, zamjenicom ministra pravosuđa RH, koji je održan u subotu, 05. studenog 2016. u Bukovlju.

Brigadir Cindrić je završno ponovio riječi ministra Medveda, kako će Vlada RH i sve nadležne institucije pružiti punu potporu i garanciju pravne, materijalne i socijalne sigurnosti pripadnicima HVO-a i njihovim obiteljima, a posebno osobama koje se trenutno nalaze u pritvoru. Budite sigurni kako ćemo pronaći najbolji model kako podržati hrvatski narod u BiH i pomoći bivšim pripadnicima HVO.

Opširnije...

U Slavonskom Brodu održan radni sastanak ministra hrvatskih branitelja RH Tome Medveda s predstavnicima Udruga HVO i HV

Ministar MU organizacij Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, u Bukovlju pokraj Slavonskog Broda na izletištu "Savus", u subotu 05. studenog 2016. održan je radni sastanak ministra hrvatskih branitelja RH Tome Medveda s predstavnicima Udruga HVO i HV proisteklih iz Domovinskog rata s područja Bosanske Posavine i Brodsko-posavske županije.

U ime KUPIDR BPŽ-e sastanak je moderirao i vodio Vlatko Krznarić, a tema mu je bila nedavno uhićenje desetorice visokih vojnih časnika i dužnosnika HVO s područja Orašja: Đure Matuzovića, umirovljenog generala HVO i ratnog zapovjednika oraškog zbornog područja, Ive Oršolića, Tade Oršolića, Marka Dominkovića, Jose Nedića, Marka Baotića, Marka Blažanovića, Mate Živkovića, Ante Živkovića i Stijepe Đurića, koje Tužiteljstvo BiH tereti i sumnjiči za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina. Radnom sastanku uz ministra hrvatskih branitelja RH, nazočila je i Barica Novosel, zamjenica ministra pravosuđa RH, te predsjednici Udruga i ratni zapovjednici 101., 102., 103., 104., 105. i 106. brigade HVO, generali HVO Ilija Nakić, Ilija Rašić i Mato Bilonjić, te general HV-a Mladen Kruljac i Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije.

Nazočnima se prvi obratio brigadir Branko Cindrić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, koji se prije svega zahvalio ministru hrvatskih branitelja RH Tomi Medvedu i zamjenici ministra pravosuđa Barici Novosel na suradnji i dolasku u Slavonski Brod na ovaj radni sastanak. Vjerujemo kako Vlada RH, resorna ministarstva i nadležne institucije poduzimaju sve potrebite radnje i pravne korake kako bi pomogli našim uhićenim suborcima. Svjesni smo da bilo kakvi prosvjedi i ulica ne mogu riješiti ovaj problem, već takvim potezima možemo samo napraviti određenu štetu. Stoga smo inicirali održavanje ovog sastanka, za koji smatramo da je u ovom trenutku prijeko potreban, te smo i pozvali upravo sve one koji mogu pomoći i učiniti konkretne korake i poteze u ovoj slučaju, rekao je uvodno brigadir Branko Cindrić.

Opširnije...

Uoči blagdana Svih svetih položeni vijenci i zapaljene svijeće na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Svi sveti 1Uoči blagdana Svih svetih i Dušnog dana koji se u Hrvatskoj obilježavaju 01. i 02. studenog, danas su 31. listopada 2016. na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu kod Središnjeg križa položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata.

Vijence su položila izaslanstva Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja RH, Ureda državne uprave, Brodsko–posavske županije, Grada Slavonskog Broda, predstavnici političkih stranaka, te izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije predvođeno brigadirom Brankom Cindrićem, predsjednikom i njegovim zamjenikom pukovnikom Draganom Dikanovićem uz nazočnost mnogobrojnih članova braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Brodsko-posavske županije.

Sveta misa zadušnica za sve poginule i nestale hrvatske branitelje biti će služena u srijedu 02. studenog 2016. u 09.00 sati na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu.

Opširnije...