fixed background image joomla

Svečano obilježavanje 25. godišnjice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj

055Bitkom za Pakrac je započeo hrvatski Domovinski rat protiv velikosrpskog agresora. Oružani sukob hrvatskih policijskih postrojbi s pobunjenim Srbima zbio se 01. ožujka 1991. Ovo je bio prvi otvoreni oružani sukob hrvatskih regularnih snaga sa srpskim pobunjenicima.

U utorak, 01. ožujka 2016., pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar-Kitarović, u Pakracu će biti obilježena 25. obljetnica početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj, za koju je službeni poziv dobila i Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije.

Pozivamo članove naše Udruge koji su zainteresirani za odlazak u Pakrac 01.03.2016. na svečano obilježavanje 25. obljetnice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj neka se pravovremeno jave Željku Golubičiću, predsjedniku ili Vlatku Krznariću, tajniku Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije.

Opširnije...

Glazbeno-scenska predstava i izložba ratnih fotografija dragovoljaca HOS-a "BITKA ZA VUKOVAR" u Podvinju

podvinje 2016 238U srijedu 10. veljače 2016. u posjetiteljima prepunom domu "Kralja Zovnimira" u Podvinju, u organizaciji Mjesnog odbora Podvinje i KUD-a "Podvinje", a na inicijativu Zdravka Sajferta, člana Udruge 108. brigade ZNG RH Slavonski Brod, s početkom u 19:00 sati održana je Glazbeno-scenska predstava i izložba ratnih fotografija dragovoljaca HOS-a "BITKA ZA VUKOVAR - KAKO SMO BRANILI GRAD I HRVATSKU", te su predstavljene dvije knjige "58" HOS U OBRANI VUKOVARA I BOGRADNOVACA, autora Damira Markuša i "NE PLAČI, MOJ DOBRI ANĐELE", autora Damira Plavšića.

Glazbeno-scenskoj predstavi nazočili su mnogobrojni predstavnici društveno-političkog života, te članovi braniteljskih udruga s područja Brodsko-posavke županije proisteklih iz Domovinskog rata, među kojima su bili i predstavnici Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije BPŽ u sastavu: Željko Golubičić, Vlatko Krznarić, Zdravko Kamenjaš, Katica Golubičić, Josip Ivanković, Zorkan Pavković, Ivan Došlić i Josip Plazibat.

Tijekom večeri posjetitelji su imali priliku pogledati ratne fotografije dragovoljaca HOS-a, te poslušati ulomke iz knjiga oba autora, dok su vrlo bogatim kulturno-umjetničkim programom ovaj događaj svojim izvedbama slavonskim pjesama i plesova upotpunili članovi KUD-a "PODVINJE" iz Podvinja.

Na samom kraju predstave izvedene su dvije prekrasne domoljubne pjesme, "Croatio iz duše te ljubim" i "Lijepa li si", koje su vrlo emotivno s ponekom suzom u oku zapjevali svi nazočni posjetitelji, autori knjiga i članovi KUD-a "Podvinje".

Opširnije...

Udruga donirala medicinski krevet teško oboljelom dječaku

donacija kreveta 04Početkom siječnja ove godine, za pomoć nam se obratila gđa. Jasminka Žužić, predsjednica Udruge roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti "Hrabro dijete" iz Nove Gradiške, sa zamolbom za donaciju medicinskog kreveta, koji je prijeko potreban kao medicinsko pomagalo pri liječenju mldb. Gabrijela Krizmanića (17 god.) iz Gornjih Bogićevaca.

Gabrijel boluje od zloćudne novotvorine mozga, a nakon višemjesečnog bolničkog liječenja, privremeno je otpušten na kućnu njegu uz česte odlaske u Zagreb na terapiju. Živi u kućanstvu s bolesnom majkom i teško bolesnim ocem, hrvatskim braniteljem u invalidskoj mirovini, koji je prije 10 godina imao moždani udar i ovisi o pomoći i njezi drugih, te sa bratom Mariom (20 god.), kojem je zbog bolesti roditelja i njihove nemogućnosti vođenja brige o Gabrijelu, Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška, dodijelio status njegovatelja.

Obitelj živi od očeve vrlo skromne invalidske mirovine (2.500,00 kn) i naknade koju prima Mario u svojstvu njegovatelja teško bolesnog brata Gabrijela.

Odmah pošto je UHBDRP BPŽ zaprimila zamolbu i apel za pomoć od strane Udruge "Hrabro dijete", Katica Golubičić, pridružena članica naše Udruge krenula je u potragu za prijeko potrebnim medicinskim krevetom. U vrlo kratkom vremenu, kontaktirala je mnogobrojne potencijalne sponzore, no kako je cijena medicinskog kreveta inače previsoka, činilo se u početku kako neće uspjeti naći sponzora.

Ostala je na kraju još samo jedna mogućnost, kontaktirati gosp. Matu Zebu iz Laupheima u Njemačkoj, koji se već ranije u svojstvu podupirajućeg člana naše Udruge, rado i nesebično odazivao ovakvim humanitarnim akcijama za pomoć teškom oboljelim hrvatskim braniteljima, te stradalima u poplavama na području Gunje.

Opširnije...

UDRUGE BRANITELJA ZAHTIJEVAJU: Vlado Marić treba biti na visokoj funkciji u Ministarstvu branitelja

Vlado M„S obzirom da smo dali ogroman doprinos u Domovinskom ratu smatramo da imamo apsolutno pravo u smislu pronalaženja najboljih rješenja za hrvatske branitelje, predložiti gore navedenu osobu kao naš izbor".

Najznačajnije Udruge hrvatskih branitelja proizišlih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, kao i Udruga ratnih pripadnika ATJ Lučko 90. dali su punu podršku umirovljenom bojniku Vladi Mariću za imenovanje na neku od visokih dužnosti u Ministarstvu branitelja.

Vlado Marić je, podsjetimo, 2014. godine dao ostavku na mjesto predsjednika Savjeta za ratne veterane Domovinskog rata i člana Državnog povjereništva za vojna odlikovanja predsjednika Republike Hrvatske gdje je pristupio 2010. godine. U pismu predsjedniku Josipoviću Marić je napisao tadašnjem predsjedniku da ostavku podnosi jer “nije naišao na razumijevanje i shvaćanje biti problema koji su od vitalne važnosti za hrvatske branitelje”.

Opširnije...