fixed background image joomla

U Novoj Gradiški obilježena 25. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

dsc 0074U nedjelju, 15. siječnja 2017. s početkom u 10:00 sati, pod pokroviteljstvom Grada Nova Gradiška u Novoj Gradiški je svečano obilježena 25. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Program svečanosti u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, a nositelj kojeg je bila Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnija Nova Gradiška, započeo je polaganjem vijenaca kod spomen obilježja poginulim hrvatskih braniteljima i kod spomen obilježja prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu u središtu Nove Gradiške.

Svečani program vodio je i moderirao satnik Krešimir Baković, dok je svečanim postrojem državnih stijegova i ratnih zastava zapovijedao satnik Željko Lončar.

Kolona hrvatske časti, na čelu koje su išli hrvatski stijegovi i ratne zastave, zaputila se potom u Dom kulture gdje je upriličen svečani kulturno-umjetnički program i premijerno prikazivanje dokumentarnog filma "Ovčara, neispričana priča".

Ovom svečanom obilježavanju nazočili su predstavnici mnogobrojnih braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Ministarstva obrane i MUP-a RH, zatim izaslanstva političkih stranaka, te župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić sa suradnicima i Vesna Đapić, zamjenica gradonačelnika Nove Gradiške.

Izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije činili su njen predsjednik brigadir Branko Cindrić, dopredsjednici Željko Golubičić i satnik Damir Matošević i Vlatko Krznarić, voditelj Službe za odnose s javnošću i medijsko promoviranje KUPIDR BPŽ.

Opširnije...

15. siječnja - dan kada je Hrvatska međunarodno priznata

zastavaNa današnji dan 1992. hrvatsku su neovisnost zajedno priznale članice Europske unije, a Njemačka, koja je uz Svetu Stolicu odigrala ključnu ulogu u tom procesu, taj je dan uspostavila i diplomatske odnose s Hrvatskom.

Tog 15. siječnja 1992. kada je Hrvatska postala međunarodno priznata država, Domovinski je rat bio u jeku, a gotovo trećina zemlje bila je pod okupacijom tadašnje JNA i srpskih pobunjenika.

Na svoje je, tada priznate granice, Hrvatska izišla tek nakon završetka mirne reintegracije istočne Slavonije i Podunavlja, nakon šest godina. Te večeri prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman u emotivnom je obraćanju naciji poručio: Današnji dan - 15. siječnja 1992. - bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaestostoljetnu, povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Svojim je suradnicima pak rekao: Stvorili smo međunarodno priznatu Hrvatsku. Slavimo noćas, a onda zasučimo rukave na izgradnji nove demokratske države.

Međunarodno priznanje Hrvatske postupno je uslijedilo nakon njezina proglašenja neovisnosti 25. lipnja 1991. Istog dana razdruživanje je proglasila i Slovenija, a već idućeg dana novonastale države uzajamno su se priznale. Paralelno je tekao i proces razdruživanja Sovjetskog Saveza, u kojemu su prednjačile baltičke države i Ukrajina, koje su, iako tada još i same bez međunarodnog priznanja, priznale Hrvatsku tijekom 1991.

Kao prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku ostat će zapamćen Island (19. prosinca 1991.), a istoga dana to je učinila i Njemačka, iako uz odluku da njezino priznanje na snagu stupa 15. siječnja 1992., zajedno s ostalim članicama Europske unije.

Opširnije...

Članovi UHBDRP BPŽ na prijemu kod Ante Zovaka, načelnika PU brodsko-posavske

DSC 0062Tradicionalno, početkom svake godine načelnik PU brodsko-posavske Ante Zovak, primi na kratki radni sastanak predstavnike Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije.

Shodno toj praksi, predstavnici UHBDRP BPŽ u sastavu: predsjednik Željko Golubičić, dopredsjednik Đuro Keser, tajnik Vlatko Krznarić, rizničar Tomislav Rajh, predsjednik Nadzornog odbora Pero Lukić, te članovi Izvršnog odbora Miroslav Matić i Martin Živić, posjetili su 13. siječnja 2017. načelnika PU brodsko-posavske Antu Zovaka, kojom prigodom su mu uručili prigodne suvenire Udruge, među kojima je bila službena značka i iskaznica Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Republike Hrvatske, koje su mu dodjeljenje u znak zahvale na dosadašnjoj vrlo kvalitetnoj suradnji, kao i nesebičnoj pomoći u radu Udruge.

Tijekom sastanka, predsjednik Golubičić upoznao je načelnika s mnogobrojnim provedenim aktivnostima Udruge u protekloj 2016. godini, te je potom prezentirao planirane aktivnosti u godini koja je pred nama. Načelnik je potom kratko komentirao kako redovito prati rad Udruge, te je upoznat sa svim aktivnostima koje Udruga provodi, što je za svaku pohvalu. Članovi UHBDRP BPŽ i ubuduće mogu računati na moju potporu, rekao je završno Ante Zovak, načelnik PU brodsko-posavske.

Opširnije...

Momčad UHBDRP BPŽ sudjelovala na 7. Humanitarnom malonogometnom turniru "Kolonija 2017." - Slavonski Brod

dsc 0003Malonogometna momčad Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije je i ove godine sudjelovala na 7. po redu Humanitarnom malonogometnom turniru "Kolonija 2017." u Slavonskom Brodu, na kojem je odigrala revijalnu utakmicu protiv momčadi organizatora turnira i članova MNK "Kolonija".

U vrlo borbenoj i do samog kraja neizvjesnoj utakmici ipak je pobijedila iskusnija i spremnija momčad UHBDRP BPŽ rezultatom 3:2, za koju su nastupili: Božo Peić, Josip Cipar, Tomislav Vlainić, Nenad Đaković, Berislav Vardić, Antun Ferdeber i kapetan i trener momčadi Zdravko Kamenjaš, dok su u stručnom stožeru bili predsjednik Željko Golubičić i tajnik Vlatko Krznarić. Momčad UHBDRP BPŽ su vrlo glasno sa tribina bodrile Ljubica Senjić, Katica Golubičić, Sandra Krznarić, te Božidar Šunjić, Antun Đurić i Damjan Golubičić.

Momčad UHBDRP BPŽ je odmah u samom početku utakmice povela 1:0, vrlo brzim prodorom i zgoditkom Berislava Vardića, na što je protivnička momčad odmah uzvratila i ubrzo izjednačila na 1:1. Žestokim i organiziranim napadom naše momčadi dolazimo u vodstvo 2:1 preciznim pogotkom Tomislava Vlainića. Ne zadugo, pred sam kraj utakmice naša momčad prima izjednačujući gol za 2:2, vrlo nespretnom reakcijom pojedinaca iz obrambenih redova naše momčadi. U zadnjim sekundama utakmice kada su već svi pomislili da je kraj utakmice, kapetan momčadi Zdravko Kamenjaš diže mnogobrojnu publiku na noge i ostavlja ih bez daha. Postiže nevjerovatni pobjednički zgoditak, uputivši loptu preciznim udarcem od našeg gola prema protivničkom. Nitko od protivničkih igrača niti publike nije stigao trepnuti, jer silina udarca je bila u tolikoj mjeri da je lopta gotovo probila zvučni zid i završila u protivničkoj mreži za rezultat 3:2 u korist UHBDRP BPŽ. Sudac je odmah potom odsvirao kraj utakmice, dok je službeni spiker izustio samo par riječi: "Ljudi moji, da li je to moguće!?".

Organizatori turnira su po završetku utakmice momčadi UHBDRP BPŽ uručili prigodan poklon u znak zahvalnosti za sudjelovanje na 7. Humanitarnom malonogometnom turniru "Kolonija 2017." Slavonski Brod, a potom je za sve članove naše udruge upriličeno druženje uz zajedničku večeru.

Opširnije...

Održan radni sastanak o preventivnim sistematskim pregledima za hrvatske branitelje

0 NaslovnaMinistar hrvatskih branitelja Tomo Medved održao je 4. siječnja 2017. godine radni sastanak s predstavnicima Općih županijskih bolnica, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Ministarstva zdravstva u prostorijama Ministarstva hrvatskih branitelja.

Na radnom sastanku predstavljen je provedeni pilot projekt za 2016. godinu Program za provođenje preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji je usvojen 12. listopada 2016. godine Zaključkom Vlade Republike Hrvatske. Za nositelje Programa određeni su Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo zdravstva, a sudionici u provedbi su Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana i Opća županijska bolnica Vinkovci te Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Pilot projekt proveden je na području Vukovarsko-srijemske županije od 17. listopada do 31. prosinca 2016. godine. Preventivni sistematski pregledi obuhvaćali su opći klinički pregled, laboratorijsku i ostalu dijagnostiku, psihološko testiranje i pregled psihijatra (prema indikacijama). S obzirom na sredstva koja je Ministarstvo imalo osigurano u 2016. godini bili su planirani pregledi za 825 hrvatskih branitelja. Od 17. listopada do 31. prosinca ukupno su pregledana 823 hrvatska branitelja i to 575 u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana i 248 u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci.
U predstojećem razdoblju, Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo zdravstva bit će nositelji Programa preventivnih pregleda hrvatskih branitelja. Sredstva za provedbu Programa planirana su na poziciji Ministarstva hrvatskih branitelja za 2017. godinu u ukupnom iznosu od 26.202.000,00 kuna.

Opširnije...

Održana “Večer poezije i pjesme hrvatskih branitelja”

Poezija 006Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije u četvrtak 15. prosinca 2016. održala je u Novoj Gradiški “Večer poezije i pjesme hrvatskih branitelja”.

U prepunoj Gradskoj vijećenici Grada Nova Gradiška okupio se veliki broj hrvatskih branitelja koji su imali prigodu čuti prekrasne pjesme i recitacije u izvedbi Suzane Šunjić, Evice Kraljić, Krešimira Šimića, Ivana Došlića i Zrinka Kapetanića, dok je prigodne domoljubne i božićne pjesame izvodio Tamburaški sastav "Župe Duha svetoga" iz Slavonskog Broda.

Na samo početku programa, sve nazočne je pozdravio Željko Golubičić, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije. Nazočnima su se potom obratili brigadir Branko Cindrić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja RH Tome Medveda i predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, Marijan Smernić, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Republike Hrvatske i Ljiljana Lukačević, voditeljica Centra za psihosocijalnu pomoć u Novoj Gradiški.

S obzirom da je prije samog početka “Večeri poezije i pjesme hrvatskih branitelja", održana sjednica Izvršnog odbora ZUHBDRP RH, ovom prekrasnom događanju nazočili su i mnogobrojni članovi Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Republike Hrvatske iz Siska, Požege, Virovitice, Pakraca, Lipika, Garešnice, Zagreba, Vukovara, Kutine i Novske.

Pri kraju programa su svim sudionicima i zaslužnima za organizaciju i održavanje “Večeri poezije i pjesme hrvatskih branitelja" uručene su prigodne zahvalnice, dok su Zlatne plakete za dugogodišnji rad predani dobili Đuro Keser, Mirko Cimbal, Ante Zovak i Vlatko Krznarić. Zlatna plaketa uručena je i Marijanu Smerniću, predsjedniku Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Republike Hrvatske za dugogodišnju uspješnu suradnju i pomoć u provođenju aktivnosti UHBDRP BPŽ.

Opširnije...