fixed background image joomla

U Sikirevcima održana 10. sjednica Izvršnog odbora UHBDRP BPŽ

SjednicaU prostorijama Općine Sikirevci, 07. studenog 2016., pod predsjedanjem Željka Golubičića održana je 10. sjednica Izvršnog odbora Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, kojoj je domaćin i organizator bio Martin Živić, član I.O. UHBDRP BPŽ.

Na sjednici je uz članove Izvršnog odbora UHBDRP BPŽ nazočio brigadir Branko Cindrić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije.

Nakon usvajanja zapisnika s prošle sjednice, Željko Golubičić, predsjednik UHBDRP BPŽ podnosi izvješće o realiziranim aktivnostima u proteklom vremenskom razdoblju, koje je nakon kratke rasprave jednoglasno usvojeno.

Slijedeća točka dnevnog reda je obuhvatila organizaciju odlaska 20-tak članova udruge 18. studenog 2016. u grad heroja Vukovar, kako bi organizirano i ove godine sudjelovali u "Koloni sjećanja". Potom se razgovaralo o sada već tradicionalnom prijemu i druženju članova braniteljskih udruga ogulinskog kraja na obiteljskom gospodarstvu Cimbal, po njihovom povratku iz Vukovara, koje ova obitelj ugošćuje već nekoliko godina za redom. Nadalje se razgovaralo o organizaciji "Večeri pjesme i poezije", te predstavljanju knjige Ante Nazora u Sibinju, a navedene aktivnosti biti će organizirane tijekom mjeseca prosinca ove godine.

Tajnik UHBDRP BPŽ Vlatko Krznarić podnosi izvješće iz svoje nadležnosti i dobivenih zaduženja, te informira nazočne o izradi službenih znački i iskaznica ZUHBDRP RH, čija bi izrada trebala biti gotova za desetak dana. Prema ZUHBDRP RH su dostavljeni svi traženi materijali, odluke i podaci o registraciji udruge, za potrebe Ministarstva  hrvatskih branitelja Republike Hrvatske.

Na završetku sjednice, nazočnima se kratko obratio brigadir Branko Cindrić, predsjednik KUPIDR BPŽ-e, upoznavši ih s aktivnostima koje su u tijeku u svezi s izgradnjom Spomen parka Domovinskog rata u Slavonskom Brodu, proglašenjem 16. rujna - Danom hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije, te završnim poslovima oko izrade Plana rada i Financijskog plana za 2017. Poseban naglasak je stavio na nedavno održan sastanak s ministrom hrvatskih branitelja RH Tomom Medvedom i Baricom Novosel, zamjenicom ministra pravosuđa RH, koji je održan u subotu, 05. studenog 2016. u Bukovlju.

Brigadir Cindrić je završno ponovio riječi ministra Medveda, kako će Vlada RH i sve nadležne institucije pružiti punu potporu i garanciju pravne, materijalne i socijalne sigurnosti pripadnicima HVO-a i njihovim obiteljima, a posebno osobama koje se trenutno nalaze u pritvoru. Budite sigurni kako ćemo pronaći najbolji model kako podržati hrvatski narod u BiH i pomoći bivšim pripadnicima HVO.

Opširnije...

U Slavonskom Brodu održan radni sastanak ministra hrvatskih branitelja RH Tome Medveda s predstavnicima Udruga HVO i HV

Ministar MU organizacij Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, u Bukovlju pokraj Slavonskog Broda na izletištu "Savus", u subotu 05. studenog 2016. održan je radni sastanak ministra hrvatskih branitelja RH Tome Medveda s predstavnicima Udruga HVO i HV proisteklih iz Domovinskog rata s područja Bosanske Posavine i Brodsko-posavske županije.

U ime KUPIDR BPŽ-e sastanak je moderirao i vodio Vlatko Krznarić, a tema mu je bila nedavno uhićenje desetorice visokih vojnih časnika i dužnosnika HVO s područja Orašja: Đure Matuzovića, umirovljenog generala HVO i ratnog zapovjednika oraškog zbornog područja, Ive Oršolića, Tade Oršolića, Marka Dominkovića, Jose Nedića, Marka Baotića, Marka Blažanovića, Mate Živkovića, Ante Živkovića i Stijepe Đurića, koje Tužiteljstvo BiH tereti i sumnjiči za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina. Radnom sastanku uz ministra hrvatskih branitelja RH, nazočila je i Barica Novosel, zamjenica ministra pravosuđa RH, te predsjednici Udruga i ratni zapovjednici 101., 102., 103., 104., 105. i 106. brigade HVO, generali HVO Ilija Nakić, Ilija Rašić i Mato Bilonjić, te general HV-a Mladen Kruljac i Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije.

Nazočnima se prvi obratio brigadir Branko Cindrić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, koji se prije svega zahvalio ministru hrvatskih branitelja RH Tomi Medvedu i zamjenici ministra pravosuđa Barici Novosel na suradnji i dolasku u Slavonski Brod na ovaj radni sastanak. Vjerujemo kako Vlada RH, resorna ministarstva i nadležne institucije poduzimaju sve potrebite radnje i pravne korake kako bi pomogli našim uhićenim suborcima. Svjesni smo da bilo kakvi prosvjedi i ulica ne mogu riješiti ovaj problem, već takvim potezima možemo samo napraviti određenu štetu. Stoga smo inicirali održavanje ovog sastanka, za koji smatramo da je u ovom trenutku prijeko potreban, te smo i pozvali upravo sve one koji mogu pomoći i učiniti konkretne korake i poteze u ovoj slučaju, rekao je uvodno brigadir Branko Cindrić.

Opširnije...

Uoči blagdana Svih svetih položeni vijenci i zapaljene svijeće na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Svi sveti 1Uoči blagdana Svih svetih i Dušnog dana koji se u Hrvatskoj obilježavaju 01. i 02. studenog, danas su 31. listopada 2016. na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu kod Središnjeg križa položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata.

Vijence su položila izaslanstva Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja RH, Ureda državne uprave, Brodsko–posavske županije, Grada Slavonskog Broda, predstavnici političkih stranaka, te izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije predvođeno brigadirom Brankom Cindrićem, predsjednikom i njegovim zamjenikom pukovnikom Draganom Dikanovićem uz nazočnost mnogobrojnih članova braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Brodsko-posavske županije.

Sveta misa zadušnica za sve poginule i nestale hrvatske branitelje biti će služena u srijedu 02. studenog 2016. u 09.00 sati na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu.

Opširnije...

Tribina “Domovinski rat na području grada Nove Gradiške i okolice”

DSCN7223 770x470U novogradiškom Domu kulture 27. listopada 2016. održana je tribina “Domovinski rat na području grada Nove Gradiške i novogradiškoj bojišnici” u organizaciji Hrvatske zajednice udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata, na kojoj su uz mnogobrojne nazočne predstavnike udruga, sudjelovali Đuro Keser i Mirko Cimbal, predstavnici Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije.

44 predstavnika članica Udruge organizatora iz cijele Republike Hrvatske ugostila je novogradiška Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata. Za drage goste domaćini su pripremili trodnevni program u sklopu kojeg je održana i današnja tribina. Gosti su obišli područje dijelova okupirane zapadne Slavonije u Domovinskom ratu, te spomen obilježja za poginule, umrle i smrtno stradale hrvatske branitelje. Sudjelovali su i na tribini koju su posjetili učenici novogradiških osnovnih i srednjih škola s profesorima i ravnateljima, predstavnici državnih, županijskih i gradskih organizacija, stradalničkih i braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, institucija Grada, kulturno – umjetničkih udruga, te građani.

Uoči tribine položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u našem Gradu i spomenika prvom predsjedniku Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu.

Cilj tribine bio je upoznati roditelje poginulih hrvatskih branitelja iz cijele Republike Hrvatske, te učenike i posjetitelje s ratnim događanjima u gradu Nova Gradiška i novogradiškoj bojišnici. Dio je to programa koji krovna Udruga roditelja provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja. Predsjednica Udruge, Lucija Kober, u svom uvodnom izlaganju istaknula je kako je svrha ovakvih tribina sačuvati od zaborava naše žrtve i promovirati vrijednosti Domovinskog rata dok oni to kao roditelji još uvijek mogu. Osim toga, roditelji su inicirali podizanje brojnih spomen obilježja diljem lijepe naše, ali i pisanje monografija o poginulima. Do sad ih je izdano 14, a među njima je i novogradiška.

Opširnije...

U Slavonskom Brodu održana 3. sjednica Izvršnog odbora KUPIDR BPŽ-e

IMAG0071Dana 26. listopada 2016. u Domu HVIDR-a u Slavonskom Brodu održana je 3. sjednica Izvršnog odbora Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije.

Sjednicom je predsjedavao brigadir Branko Cindrić, predsjednik KUPIDR BPŽ-e, koji je odmah na početku nakon usvajanja zapisnika s prošle sjednice, podnio kratko izvješće o provedenim aktivnostima u proteklom vremenskom razdoblju.

Upoznao je zatim članove Izvršnog odbora o obavljenom razgovoru s Mirkom Dusparom, gradonačelnikom Slavonskog Broda u svezi uređenja prostora u sklopu Doma HVIDR-a i aktivnosti u svezi uređanja Spoemen parka Domovinskog rata. Upućeni su dopisi i zamolbe prema Ministarstvu obrane za dodjelu muzejskih eksponata, oružja i oruđa iz Domovinskog rata, koje će biti izloženo u Spomen parku.

Tvrtka MIG d.o.o. iz Slavonskog Broda izrađuje idejno rješenje stalnog postava Spomen parka u sklopu kojeg će biti izgrađeno spomen obilježje poginulim pripadnicima 108. brigade ZNG RH, dok je u završnoj fazi realizacija projekta izgradnje spomen obilježja poginulim pripadnicima 3. GBR "Kune" i 3. bojnoj "Kobrama".

Nadalje, članovima Izvršnog odbora KUPIDR BPŽ-e prezentirane su radne verzije Planova rada i Financijskih planova udruga članica za 2017. godinu, koji su potom jednoglasno usvojeni, a vrlo brzo će biti objedinjeni u jedinstven zajednički Plan rada i Financijski plan KUPIDR BPŽ-e za 2017. godinu.

Opširnije...