fixed background image joomla

Obilježen je početak Domovinskog rata i Dan hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Daruvara

daruvar 2017 28U subotu, 19. kolovoza 2017. obilježen je početak Domovinskog rata i Dan hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Daruvara. Gosti i uzvanici okupili su se u Policijskoj postaji Daruvar te su se u Koloni sjećanja prošetali ulicama Daruvara prema Spomeniku braniteljima Daruvara u parku grofa Antuna Jankovića. Tamo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, obilježena 26. godišnjica sjećanja na dan 18./19.08.1991., početak Domovinskog rata u Daruvaru i Dan hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Daruvara.

Tih dana '91. godine malobrojni pripadnici Policijske postaje Daruvar obranili su Policijsku postaju Daruvar kao i središte grada, a tada su i nasilno odvedeni Marijan Petrovečki, Darko Petrovicki i Damir Rambousek, a prvi policajci dragovoljno pristupili u Pričuvni sastav Policijske postaje Daruvar. Statutom Grada Daruvara, 18.08. je proglašen Danom hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Daruvara.

Odlukom Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Kolinde Grabar Kitarović, Policijska postaja Daruvar odlikovana je odličjem Red Nikole Šubića Zrinskog za „junački čin u Domovinskom ratu“.

U obilježavanju ovih značajnih datuma osim članova obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, te predstavnika Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, županije i Grada Daruvara, sudjelovao je i izaslanik predsjednice RH Ivan Krupec, u ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane te načelnika glavnog stožera oružanih snaga, Marijan Cikuš, u ime ministra branitelja pomoćnik ministra Dinko Tandara, u ime ministra unutarnjih poslova Krunoslav Jozić, zapovjednik antiterorističke jedinice Lučko i zamjenik načelnika Policijske uprave Bjelovarsko–bilogorske Hamdija Mašinović.

Izaslanstvo Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske činili su: predsjednik Marijan Smernić, Ivo Gjaić (u svojstvu domaćina i organizatora), Miroslav Ivančić, Željko Golubičić, Darko Mikolin i Stjepan Gojmerac uz nazočnost mnogobrojnih predstavnika Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije iz Daruvara, Imotskog, Slavonskog Broda (Željko Golubičić, Mirko Cimbal i Zlatan Jerković), Osijeka, Vukovara, Vinkovaca, Dubrovnika, Garešnice, Zagreba, Požege, Virovitice, Pakraca, Lipika, Siska i Kutine.

Opširnije...

Ne zaboravimo Slavka Došlića, prvog hrvatskog policajca ubijenog u zapadnoj Slavoniji

Slavko Doslic

Slavko Došlić iz Baćindola časno je obavljao svoj posao, čuvajući red i mir. Pošten mladi čovjek u najboljim godinama, kojeg je čekala budućnost. Vedar, nasmijan i neizmjerno dobar prema svima krenuo je, ne znajući da mu je to posljednji puta kako sa svojim kolegama kreće u ophodnju prema Trnakovcu, cestom koja iz Okučana vodi prema Lipiku. Pobunjeni Srbi su mu upravo tu uzeli mladost, život i budućnost.

U mjestu Trnakovac, općina Okučani, naoružani pobunjeni Srbi okučanskog kraja pucali su iz zasjede na redovnu policijsku ophodnju Policijske ispostave Stara Gradiška i ubili hrvatskog policajca Slavka (Blaževa) Došlića iz Baćindola (rođ. 20.06.1969.), pripadnika MUP-a RH, PI Stara Gradiška. Tom prilikom teže su ranili Vladimira (Ivanova) Berića (rođ. 01.12.1967.), pripadnika MUP-a RH, PI Stara Gradiška, dok je treći član ophodnje Robert (Stjepanov) Klaić (rođ. 10.06.1967.), pripadnik MUP-a RH, PI Stara Gradiška, iz Nove Gradiške, ostao nepovrijeđen.

Slavko Došlić je prvi hrvatski policajac ubijen u zapadnoj Slavoniji. Rijetko ga spominju u medijima, no mi ga se uvijek sjetimo i bar na ovaj dan evociramo uspomene na njega. Počivao u miru Božjem!

Opširnije...

Članovi UHBDRP Brodsko-posavske županije u Kninu nazočili na proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja i 22. obljetnici VRO "Oluja"

knin 56U subotu 5. kolovoza 2017., pedesetak članova UHBDRP BPŽ i članova njihovih obitelji, tradicionalno su nazočili u Kninu na službenoj proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i obilježavanju 22. obljetnice VRO "Oluja".

Ove se godine na kninskoj tvrđavi našlo neuobičajeno puno brođana, članova naše Udruge, koji su sudjelovali u službenom državnom protokolu, među kojima su bili Zlatan Jerković, umirovljeni policajac i HRVI, koji je ovom prigodom držao državnu zastavu prilikom podizanja na jarbol kninske tvrđave, dok je Krešimir Šimić-Šima, pripadnik Interventne jedinice policije PU brodsko-posavske čitao imena poginulih hrvatskih branitelja u VRO "Oluja".

Predsjednik UHBDRP BPŽ Željko Golubičić bio je službeni predstavnik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, dok je Vlatko Krznarić bio član izaslanstva Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske, predvođenog predsjednikom Marijanom Smernićem.

Po završetku službenog dijela programa u Kninu, članovi UHBDRP BPŽ su se zaputili na popodnevni izlet u Vodice, gdje su iskoristili prigodu za odmor i kupanje, nakon čega su se u večernjim satima zaputili u Slunj na odličan koncert Marka Perkovića Thompsona.

Opširnije...

Čitanje imena poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu s područja bivše Općine Slavonski Brod

Slavonski Brod, 04.08.2017. - kod spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskih braniteljima na Trgu Stjepana Miletića u Slavonskom Brodu

- Čitanje imena svih poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu s područja bivše Općine Slavonski Brod, prigodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 22. obljetnice VRO "OLUJA".

Opširnije...

Zanimljive fotke

Članarina za 2019.

Pristupnica

Klikni za preuzimanje pristupnice

Brojač posjeta

Plan aktivnosti